USA's fagbevægelse
Læsetid: 6 min.

Biden er den første præsident i 80 år, der opfordrer arbejdere til at organisere sig

Trods et nyligt mislykket forsøg på at starte en fagforening hos techkoncernen Amazon er USA’s fagbevægelse begejstret for den nye præsidents tilbud om hjælp til at organisere flere arbejdspladser. Men vejen frem er stadig brolagt med forhindringer, advarer eksperter
Store amerikanske koncerner som Amazon bekæmper forforeningernes forsøg på at organisere de ansatte med næb og klør. Men noget tyder på, at det snart kan blive sværere.

Store amerikanske koncerner som Amazon bekæmper forforeningernes forsøg på at organisere de ansatte med næb og klør. Men noget tyder på, at det snart kan blive sværere.

Tom Williams

Udland
17. april 2021

I slutningen februar gjorde Joe Biden noget, ingen anden amerikansk præsident har gjort siden Franklin D. Roosevelt i 1930’erne: Han gav sin direkte støtte til arbejderes ret til at organisere sig i fagforeninger.

Det skete i en video lagt ud på Det Hvide Hus’ hjemmeside og Bidens twitterkonto.

»Fagforeninger giver arbejdere et løft, til medlemmer såvel som ikkemedlemmer, og især til farvede amerikanere,« sagde præsidenten i videoen. Han fortsatte:

»I min valgkamp sidste år gjorde jeg det klart, at min regering vil støtte arbejderes ret til at blive optaget i fagforeninger og til at forhandle overenskomster med arbejdsgiveren. Lad mig skære det ud i pap: Det er hverken mig eller virksomhederne, der bestemmer. Det er de ansatte. Punktum!«

Ideen til den over to minutter lange video kom fra lederne af USA’s store fagforbund. Biden skyldte dem noget fra valgkampen, hvor mange af dem havde bakket op om hans kandidatur.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bidens troværdighed kan ligge på et meget, meget lille sted. Et eksempel; Biden udtalte sig løbende under Trumps kampagner og regeringsperiode imod opførelsen af grænsemuren mod Mexico. Biden udtalte tilmed under sin præsidentkampagne at (citerer) "there will not be build one foot more of that wall under my administration".

Men hvad sker der i virkeligheden? Under Trumps regeringstid vedtog Demokraterne de første opførelser af Trumps mur - og siden Biden tog over, er arbejdet fortsat. Læs med hér: https://lawandcrime.com/immigration/despite-campaign-promise-biden-admin...

Biden-administrationen har hidtil svigtet på bl.a. følgende løfter:
1) En offentlig mulighed i de amerikanske sundhedsforsikringer.
2) En minimumsløn på 15 $ til alle amerikanske lønmodtagere.
3) Eftergivelse af studiegæld til de mest trængende amerikanere.
4) Tilbagevenden til Iran-atomaftalen på de aftalte præmisser.
5) En stabiliserende og dialogsøgende udenrigspolitik.

Så kan man jo selv vurdere hvor megen substans, der mon ligger i Bidens 'kamp' for faglig organisering af arbejderklassen i USA; historien demonstrerer at man skal være temmeligt skeptisk.

Biden bryder altså direkte sit valgløfte

Steen K Petersen, Jan Jensen, Jeppe Bundgaard og John Andersen anbefalede denne kommentar

Hov, sidste linje skulle ikke have været med; den er temmeligt overflødig. :)

Ja, er utroligt dårligt at han ikke har fået gennemført alting på 3 måneder.
Sikke en skændsel.

Nina Erbs, Biden har skam gennemført en hel del på de første tre måneder:

1) En reform af sundhedsforsikringer i USA er fremlagt af hans administration; i denne indgår en offentlig option ikke. Og løbet er dermed kørt for dette løfte.

2) Indsættelse af flere soldater i Syrien, bombardementer af syriske og iranske styrker samt forstærkning af den amerikanske besættelse af syriske energifelter og ressourceområder.

3) Et mislykket forsøg på at få vedtaget en 15$ minimumsløn, som Biden allerede forud for forhandlingerne annoncerede næppe ville blive vedtaget (altså symbolpolitik), mens han overlod alt arbejdet med spørgsmålet til Sanders, som druknede med sagen i Kongressens juristeri og bureaukrati.

4) Initiativ til øgning af det amerikanske forsvarsbudget, som i forvejen optager enorme fællesskabsressourcer, implicerer et øget forbrug af fossil energi og i øvrigt sætter den amerikanske befolkning i yderligere gæld til militære leverandører o.a.

Og der er naturligvis meget mere. Men mobilisering af virksom støtte til faglig organisering af bl.a. Amazon-slaver og realisering af de valgløfter som den almindelige amerikaner reelt har hårdt brug for, er det meget småt med. Nogle af dem er tilmed allerede forladt. Kursen peger ikke en progressiv vej, men lad os tales ved om 3-4 år.

Steen K Petersen, Jan Jensen og Jeppe Bundgaard anbefalede denne kommentar

Reaktion fører til modreaktion. Og modreaktion er også en reaktion, der fører til modreaktion. Dette er nærmest en naturlov.

Sådan udvikler politik og samfundsorden sig. - Altså som et ping-pong-spil på hver siden af en trens-linje. Over tid bliver disse udsving i forhold til trendlinjen mindre og mindre, og til sidst har man en mere statisk situation.

Når jeg, på min afstand, betragter Joe Bidens politik, er der absolut forhold, jeg gerne havde set, var forandret - og gerne hurtigt. Men ærligt talt, så kan man altså ikke få alt på en gang, og måske får man det heller aldrig, men beslutningerne følger altså stort set mønstret for reaktion og modreaktion.

Gert Romme, det er sikkert både let og bekvemt - på 'din afstand' til almindelige menneskers vilkår i USA - at faldbyde lommedialektik og tomme talemåder som forsvar for det politiske establishments forråede politikudøvelse.

Biden’s DOJ nominee works at Morgan Lewis—the law firm representing Amazon in its union busting activities. Øv.øv.øv.............

Dan D. Jensen

Kære Hanne Utoft
Du virker en smule tricker happy :-) Jeg mener hurtig på aftrækkeren.
Lad nu lige manden komme i gang - mon ikke det han lover at arbejde for er i løbet af de 4 år embedet varer
I 2025 kan du så opregne hvad han ikke fik held med
Kh
Degnen

Dan D. Jensen, Biden har været 40 år i amerikansk politik; hans politiske synspunkter og tilhørsforhold er velkendte for mennesker med viden om amerikansk politik. Han har været vicepræsident, været politikudvikler og -udruller for Demokraterne i flere årtier - og hans igangværende retning har klart krav på kritisk iagttagelse. Og den danske debat har behov for kritisk opinion iht. dén medløbende pressedækning, som Biden-administrationen gives.

Bernie sagde selv: Biden needs to be pushed from start to finish. Det samme gjorde AOC. Ingen af dem siger dette mere, sjovt nok. Så nu bedes alle andre også om at sætte sig bagerst i bussen og vente på miraklerne.

Mht. triggerhappiness, så burde du nok rette blikket mod netop Biden-administrationen, der som én af sine første handlinger sendte flere soldater ind i Syrien og angreb syrisk/iransk militær inde i Syrien.

Dan D. Jensen

Ad Hanne Ufoft - jo jo du har ret i at hans synspunkter er kendte; men giv ham nu muligheden for at udføre det"muliges kunst" - han er trods alt ikke enevældig

Anbefaler du samme tilgang til vore egne politikere, Dan D. Jensen? Altså at vi skal give dem muligheden for at udføre det muliges kunst, når de bryder valgløfter - eller tilmed gør det stik modsatte af hvad de under deres kampagner har erklæret (og trukket stemmer til sig på)?