Reformpræsidenten
Læsetid: 7 min.

Efter Bidens hvedebrødsdage og kongrestale er den barske politiske hverdag tilbage

Onsdag nat holdt Joe Biden en kongrestale, som markerede hans første 100 dage og et opgør med Reagan til gengæld for mere stat. Men det bliver en kolossal udfordring for præsidenten at få sine reformer igennem Kongressen. Biden råder imidlertid over ét aktiv. Han kan engagere folket i en samtale – som hans idol, Franklin D. Roosevelt, gjorde med stor succes
Amerikanske historikere har sammenlignet Bidens væld af initiativer i hans første 100 regeringsdage med Franklin D. Roosevelts i 1933. Men Biden har mindre medvind end Roosevelt, og der er gode grunde til at være varsom med lyserøde forudsigelser om Bidens reformer.

Amerikanske historikere har sammenlignet Bidens væld af initiativer i hans første 100 regeringsdage med Franklin D. Roosevelts i 1933. Men Biden har mindre medvind end Roosevelt, og der er gode grunde til at være varsom med lyserøde forudsigelser om Bidens reformer.

Ritzau Scanpix

Udland
1. maj 2021

Det er svært at komme i tanke om en præsident i nyere amerikansk historie, der har forberedt sine første 100 dage i embedet så grundigt og udførligt helt ned i detaljerne som Joe Biden.

Forberedelserne begyndte, så snart det stod klart i april 2020, at Biden ville blive sit partis kandidat mod den siddende præsident Donald Trump. Og hvis man kigger på den enorme mængde præsidentielle dekreter, memoranda sendt til ministerier og agenturer, udnævnelser af ministre og viceministre og lovforslag sendt til Kongressen, har det været en herkulisk indsats.

Der er med andre ord meget højt til loftet i dette Hvide Hus.

Amerikanske historikere har sammenlignet Bidens væld af initiativer i hans første 100 regeringsdage med Franklin D. Roosevelts i 1933 – det var faktisk Roosevelt, der indførte termen ’de første 100 dage’ i USA’s politiske vokabular. I denne periode i 1933 blev de første komponenter i hans ’New Deal’ dekreteret og lovgivet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her