Analyse
Læsetid: 6 min.

Brasiliens håndtering af corona kan true håndteringen af pandemien i hele verden

Midt i et accelererende kaos med muterede coronavira kæmper Brasiliens præsident Jair Bolsonaro imod landets domstole, guvernører og en stadigt stærkere politisk opposition
Brasillien har 355.000 døde og 13,5 millioner smittede. Antallet af smittede siden coronapandemiens start i Brasilien er det tredjehøjeste i verden.

Brasillien har 355.000 døde og 13,5 millioner smittede. Antallet af smittede siden coronapandemiens start i Brasilien er det tredjehøjeste i verden.

Nelson Antoine/AP/Reuters

Udland
14. april 2021

Det er på mange måder afgørende uger for Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro.

Det brasilianske sundhedssystem ligger underdrejet af COVID-19 med overfyldte hospitaler og patienter, der bogstaveligt talt dør i køen til en sengeplads.

Siden pandemiens begyndelse i februar sidste år er 355.000 brasilianere døde med corona, og lige nu accelererer smitten hurtigere end på noget andet tidspunkt.

Marts måned satte foreløbig rekord med 66.000 døde, men siden tirsdag i sidste uge er antallet af døde steget til flere end 4.000 i døgnet, og de brasilianske myndigheder frygter mindst 100.000 corona-relaterede dødsfald samlet i april.

Samtidig øges presset politisk på præsident Bolsonaro, der netop har måttet sige farvel til sin sundhedsminister, general Pazuello, der valgte at trække sig efter massivt pres på grund af landets eskalerende coronasituation.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bolsonaro kan verden og brasilianerne takke bl.a. amerikanske kupaktiviteter for, men det er vel heller ikke noget, vi skal hæfte os ved. For de få, som faktisk finder forhistorien og konteksten for Brasiliens katastrofale kurs væsentlig, er der lidt at hente i denne glimrende og meget afslørende artikel:
https://www.brasilwire.com/us-brasil-coup/

Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Gitte Loeyche og Anders Graae anbefalede denne kommentar

Nu er Brasilien altså ikke det eneste sted, hvor der stadig findes coronavirus. Eksempelvis er smittetallene i Indien eksploderet på det seneste og er nu højere end på noget andet tidspunkt under pandemien. Og i Afrika ved vi vel reelt intet om, hvor mange smittede eller døde der er. Så mutationer kan opstå mange andre steder end lige i Brasilien. Men det er selvfølgelig bekvemt at kunne udpege en "skurk" i form af en præsident, der ikke vil sætte pandemibekæmpelse over alle andre hensyn.

Lars Hansen, Bolsonaro er blot repræsentant for nogle højreradikale kræfter, som ved et stille kup tog magten i Brasilien og siden har begået justitsmord mod opponerende politiske parter - og disse højreradikale kræfter, som Bolsonaro repræsenterer, sætter hensyn til kortsigtet profit over både pandemirisici/folkesundhed, ressourcebalancer, klimaudvikling, lighed/stabilitet og demokrati m.m. Men du har ret i at rigtigt mange andre politiske kræfter kloden over agerer enten tilsvarende eller tilnærmelsesvist i samme retning (såmænd også vort eget, snart folkekære EU), så på denne vis mangler artiklen nok lidt strukturelt udsyn/perspektiv.

@ Hanne Utoft

Der kan være mange gode grunde til ikke at synes om Bolsenaro. Men som du selv erkender, er der simpelthen ikke saglig dækning for artiklens overskrift eller konklusion.

"Antallet af smittede siden coronapandemiens start i Brasilien er det tredjehøjeste i verden."

Faktuelt set korrekt men samtidig aldeles irrelevant, da antallet af påviste smittetilfælde afhænger af befolkningstallet samt hvor meget der testet. Flere lande i Afrika har officielt nærmest ingen smittede, fordi de ikke tester.

"og lige nu accelererer smitten hurtigere end på noget andet tidspunkt."

Dette er decideret forkert. Faktisk ser det ud til, at smitten i Brasilien toppede for et par uger siden og nu langsomt er på vej ned igen.

"Marts måned satte foreløbig rekord med 66.000 døde, men siden tirsdag i sidste uge er antallet af døde steget til flere end 4.000 i døgnet, og de brasilianske myndigheder frygter mindst 100.000 corona-relaterede dødsfald samlet i april."

Antallet af daglige corona dødsfald i Brasilien ligger på omkring 3.000 i døgnet ikke 4.000. Men ja det kan jo godt blive til cirka 100.000 på en måned. Så ja selvfølgelig befinder Brasilien sig lige nu i en sundhedskrise. Slet ingen tvivl om det, og det er synd for befolkningen og især de sygehusansatte.

Men Information glemmer bekvemt, at utroligt mange lande i Europa har været lige så hårdt ramt af coronavirus som Brasilien, og at nogen stadig er det. I Ungarn er der lige nu cirka 25 daglige dødsfald per million indbygger, hvilket er mere end Brasiliens 15. Så det er da lidt underligt, at det er så interessant at skrive om Brasilien men ikke om det meget mere nære Ungarn, som er en del af EU.

Jørgen Mathiasen

ARD har netop fortalt sine læsere, at AstraZeneca bliver opgivet i Danmark, og NTV meddeler, at Sverige har Europas højeste incidens - tre gange højere end Tysklands. Hvis man ellers har sprogkundskaberne, er der god adgang til information.

Brasiliens præsident er en katastrofe i enhver forstand, men det rammer forbi skiven at sammeligne "EU" med Bolsonaro. Man kan, hvis man ikke er alt for nærtagende med præcisionen i sammenligningerne, i Europa finde et par enkelte politikere, der ligner ham.

Eva Schwanenflügel, Carsten Hansen, Carsten Munk og Erik Pedersen anbefalede denne kommentar

Jørgen Mathiasen, for din skyld præciserer jeg gerne at jeg regner EU's ageren iht. at prioritere kortsigtet profit over hensyn til alt andet som tilnærmelsesvis i samme retning som Bolsanos højreradikale neoliberalisme. At du overser forbeholdet og derpå erklærer sammenligningen udenfor din skive, kan jeg kun beklage.

"og NTV meddeler, at Sverige har Europas højeste incidens - tre gange højere end Tysklands."

ja målte incidens, men er der virkelig stadig nogen, der tror, det er et særligt relevant tal? Sverige har cirka 2 daglige dødsfald pr million indbyggere mod knap 3 i Tyskland. Så mon ikke det reelle incidenstal er cirka 50% højere i Tyskland, men at man bare ikke finder så mange af de smittede, fordi man ikke tester?

De virkelige problemområder i Europa ligger dog mod øst. Lande som Ungarn, Polen, Slovakiet, Bulgarien samt diverse Balkan stater har alle mellem 10 og 25 daglige dødsfald pr. million indbyggere trods vaccinationer.