Baggrund
Læsetid: 3 min.

En bus i brand og 55 sårede betjente: Her er, hvad du skal vide om uroen i Nordirland

Brexit-aftalens grænsekontrol har fået frustrationerne til at kamme over blandt de dele af den nordirske befolkning, der ønsker at forblive en integreret del af Storbritannien. Men hvad ligger egentlig bag? Få overblikket her
55 politibetjente er blevet såret under de natlige voldsudbrud, der nu har stået på i en uge.

55 politibetjente er blevet såret under de natlige voldsudbrud, der nu har stået på i en uge.

Jason Cairnduff

Udland
10. april 2021

Gadeurolighederne brød i sidste uge ud i Derry, Belfast og andre større byer i County Atrim, et af de seks amter i Ulster-provinsen, der udgør Nordirland. Biler er blevet sat i brand, og molotovcocktails og murbrokker er blevet kastet mod politiet. Værst har uroen været i Belfast, hvor en bybus onsdag aften blev kapret og efterfølgende brændt af.

55 politibetjente er blevet såret under de natlige voldsudbrud, der nu har stået på i en uge.

Nordirlands politiledelse betegner de mange angreb på betjente som »virkelig chokerende«, mens det regionale styre, North Ireland Executive, efter et hasteindkaldt møde i en fælleserklæring betegner begivenhederne som »beklagelige«.

Arlene Forster, leder af Democratic Unionist Party (DUP) og nordirsk førsteminister, fordømmer brandbombningen af bussen og kalder urolighederne for »en skændsel for vores samfund«.

På Twitter skriver hun: »Dette er ikke protester. Det er vandalisme og mordforsøg. Disse handlinger repræsenterer ikke, hvad unionisme eller loyalisme står for.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

David Zennaro

Jeg er virkelig træt af den type angelsaksiske overskrifter, om at man her får alt at vide, som man har behov for. For det første kommer artiklen ikke ind på den virkelige årsag til konflikten i Irland, nemlig at Nordirland er en britisk koloni. Og at deres støtter er efterkommere af kolonister, som flyttede dertil på den britiske regerings initiativ. Den konflikt har der i nogle årtier været lagt låg på, fordi begge lande har været med i EU. Nu blusser den op, fordi den underliggende konflikt stadig er der. Og med mindre man får taget fat om det problem vil spørgsmålet om bander mm. kun være de sidste gestaltninger i den.

Henriette Laidlaw, Eva Schwanenflügel, Annette Chronstedt og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Håber at udviklingen kan føre til et genforenet Irland.