Baggrund
Læsetid: 4 min.

Eksperter: Grønlandsk regeringsgrundlag har langsigtede visioner. Det bliver der brug for

De nye grønlandske regeringspartier, IA og Naleraq, har en bemærkelsesværdig vision om langsigtede reformer. I deres regeringsgrundlag er der konkrete planer for det meget omtalte mineprojekt Kvanefjeld – og meget få ord om selvstændighed
Ved valget den 6. april endte venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit som Grøndlands største parti - en sejr, de her fejrer i Nuuk. Fredag aften dansk tid meddelte IA så regeringsplaner med midterpartiet Naleraq.

Ved valget den 6. april endte venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit som Grøndlands største parti - en sejr, de her fejrer i Nuuk. Fredag aften dansk tid meddelte IA så regeringsplaner med midterpartiet Naleraq.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Udland
19. april 2021

Efter ni dages forhandlinger blev Grønlands nye regeringsleder, Mute B. Egede fra IA, og hans forhandlingspartner, Hans Enoksen (Naleraq), sent fredag dansk tid enige om en såkaldt koalitionsaftale.

Det er kun anden gang i historien, at det store grønlandske socialdemokrati Siumut ikke har været med i den proces. Forrige uges valg sikrede nemlig systemskifte og gjorde 34-årige Mute B. Egede til Grønlands hidtil yngste regeringsleder.

Samfundsforsker Rasmus Leander Nielsen fra Grønlands universitet, Ilisimatusarfik, kalder aftalen »koncis« og siger, at den slags dokumenter i Grønland nogle gange kan være op til 50 sider – som nogle gange bare er Siumuts valgprogram, der er skrevet lidt om.

»Det er en relativt kortfattet aftaletekst skrevet på en måde, hvor man let kan se begge partiers aftryk,« siger han.

Især bliver der ifølge forskeren lagt vægt på opgøret med Kim Kielsen-tiden, idet man gerne vil sikre stabilitet med brede forlig.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

18/apr/2021

Kære Grønland,
Danmark vil altid være den mindst,
jeg gentager: mindst, besværlige
samarbejds-partner, så forbliv en
del af vores Rigsfællesskab :-) ...

Kærlig hilsen
Claus

Eva Schwanenflügel

Danmark er ret idiotiske i forhold til samarbejdet med Grønland.

Too little, too late.