Analyse
Læsetid: 5 min.

Etiopien: Popmusik kan stadig ikke bremse hungersnød, så længe der er krig

Den verdensberømte musiker The Weeknd har netop doneret én million dollar til at bekæmpe sult i den konfliktramte etiopiske region Tigray. I takt med at risikoen for hungersnød stiger og giver mindelser om 1980’ernes sultkatastrofer, er regeringen i Etiopien begyndt at indrømme krigens omfang
Tigrinske flygtninge forsøger at finde mobilnetværk i Hamdayet i det østlige Sudan, hvortil de er flygtet.

Tigrinske flygtninge forsøger at finde mobilnetværk i Hamdayet i det østlige Sudan, hvortil de er flygtet.

Nariman El-Mofty

Udland
12. april 2021

Til lyden af Queen, David Bowie, U2 og mange andre af datidens største rockstjerner indbragte Live Aid-koncerten i 1985 donationer for samlet set mere end 300 millioner dollar i nutidsværdi til at afhjælpe »hungersnød i Afrika«.

Mere præcist gik indsamlingen ud på at hjælpe sultofre i den nordlige etiopiske region Tigray, der på grund af en konflikt mellem regionale oprørssoldater og den marxistiske centralregering i Addis Ababa havde fået ødelagt mulighederne for selvforsyning på grund af et smadret landbrug og taktiske blokader af nødhjælp udefra.

De politiske årsager til hungersnøden blev der ikke talt meget om. Det handlede mere om at »få pengene op af lommen«, som arrangøren Bob Geldof sagde på live-tv under arrangementet.

I dag befinder befolkningen i Tigray sig igen i en situation, hvor en konflikt mellem regionale oprørssoldater og centralregeringen i Addis Ababa truer med at skabe en humanitær katastrofe, hvor millioner af civile lider. Vi er endnu ikke nået til samme situation som 1980’erne med oppustede børnemaver og fluebefængte øjenvipper. Men FN anslår, at der allerede er 4,5 millioner mennesker i Tigray, der har behov for nødhjælp, herunder særligt mad. Og hvis ikke områdets mange landmænd får sået og gjort markerne klar, inden regntiden sætter ind om et par måneder, trues regionen af endnu mere alvorlig hungersnød.

Lighederne med Live Aid-dagene blev kun mere tydelige i søndags, da en af verdens mest populære musikere The Weeknd annoncerede en donation på én million dollar til FN’s Verdensfødevareprograms arbejde i Tigray. Opslaget på Instagram har fået over en million likes.

Endelig nødhjælp

Det positive ved situationen i dag er, at der endelig er begyndt at komme nødhjælp frem til civilbefolkningen i Tigray blandt andet gennem FN, som efter næsten fem måneders forhandlinger med centralregeringen har fået humanitær adgang til krigszonen. Det skyldes ikke mindst gedigent politisk pres fra USA og EU, der ad flere omgange har sendt særlige repræsentanter til Addis Ababa og bid for bid har presset regeringen til både at åbne for regionen og indrømme, at der ikke er kontrol med situationen.

20-årige Lemlem Gebrehiwet er flygtet fra Tigray til Sudan med sin tre-årige datter, Semhal.

20-årige Lemlem Gebrehiwet er flygtet fra Tigray til Sudan med sin tre-årige datter, Semhal.

Nariman El-Mofty

Benægtelse på benægtelse ud i det absurde har ellers hidtil været strategien hos den etiopiske regering i mødet med kendsgerninger om alle ubehagelighederne ved konflikten.

Det gælder meldinger om drab på civile, tilstedeværelsen af soldater fra nabolandet Eritrea, rapporter om etnisk udrensning, beretninger om massevoldtægter og senest beviser for massakrer mod civile begået af både Eritreas og Etiopiens soldater.

Det sidste bliver dog stadig benægtet af premierminister Abiy Ahmed, der modtog Nobels fredspris i 2019, men som siden har mistet meget af sin internationale opbakning på grund af sine absurde benægtelser og sine utroværdige forsikringer om, at alt skam var under kontrol, efter den såkaldte lov og orden-operation blev erklæret for afsluttet allerede ved udgangen af november.

’Fredsduen’ fra Etiopien blev forvandlet til en struds, der stak hovedet i den røde afrikanske jord, hver gang der kom dårligt nyt ud om konflikten, der nu går ind i sin sjette måned.

150 massakrer

Ifølge belgiske konfliktforskere, der er i gang med at identificere konfliktens mange dræbte civile, tæller listen indtil videre over 7.000 dræbte ved mindst 150 forskellige massakrer. De døde er hovedsageligt tigrinske mænd. Men heller ikke kvinder, børn og gamle er gået fri. De ældste identificerede ofre er over 90 år gamle. De yngste blot spædbørn.

Samtidig er der flere og flere indikationer på, at der foregår etnisk udrensning af det tigrinske folk fra omstridte områder af regionen både mod nord mod Eritrea og mod vest mod naboregionen Amhara. Soldater fra Eritrea og Amhara har under konflikten besat områder, de mener historisk tilhører dem, og påbegyndt en udrensning af tigrinere ved at dræbe dem, voldtage dem, skræmme dem væk eller simpelthen bare sætte folk på busser, der kører dem væk. En udvikling, USA’s udenrigsminister Antony Blinken kritiserede i marts.

Etiopiens regering har længe afvist anklagerne om folkemord, men er altså på det seneste begyndt at gøre indrømmelser.

Ja, okay, soldater fra Eritrea er også til stede, indrømmede Abiy Ahmed for eksempel for nylig efter et besøg fra en særlig udsending fra USA. Ja, okay, der er nok også blevet dræbt civile under konfliktens bombardementer. Og ja, okay, der foregår stadig guerillakampe med den regionale milits TPLF, der har forskanset sig i bjergene.

Bonden Nega Chekole viser sit sår frem. Han blev skudt af oprørsoldater, inden krigen i Etiopien brød ud i november, fortæller han. Der er meldinger om etnisk udrensning i Tigray-regionen.

Bonden Nega Chekole viser sit sår frem. Han blev skudt af oprørsoldater, inden krigen i Etiopien brød ud i november, fortæller han. Der er meldinger om etnisk udrensning i Tigray-regionen.

Nariman El-Mofty

Men indrømmelserne ledsages af nye løgne og halve sandheder. Soldaterne fra Eritrea befinder sig kun i grænseområdet, lyder det fra den etiopiske regering (selv om de også er blevet udpeget andre steder). De dræbte civile er ikke blevet myrdet af Etiopiens soldater direkte (selv om videoer fra massakrerne viser det modsatte). Og de igangværende kampe er bare TPLF’s sidste krampetrækninger (selv om intet tyder på, at de er ved at overgive sig).

Musik og penge er ikke nok

Imens Etiopiens regering således roder rundt i, hvor meget den skal indrømme, og hvor meget den fortsat skal benægte, advarer humanitære eksperter om, at krigen mere og mere ligner en eskalerende humanitær katastrofe – ikke mindst forårsaget af soldaters massive plyndringstogter, afbrænding af marker og ødelæggelse af fabrikker, så regionen er dårligt rustet til at kunne forsyne sig selv.

Samtidig er der uenighed i internationale samfund om, hvor meget man skal blande sig. EU og USA er de eneste, der for alvor forsøger at lægge pres på Etiopiens og Eritreas regeringer og direkte kritiserer deres krigsforbrydelser, krænkelser af menneskerettigheder og forsøgene på etnisk udrensning. Men det er ikke meget, man kan gøre i et FN-system, hvor Rusland og Kina i FN’s Sikkerhedsråd blokerer for egentlige repressalier.

Lige nu er det mest bekymrende dog ikke de talrige massakrer og fortsatte krigshandlinger i sig selv, men derimod de mere langsigtede konsekvenser, hvis den næste landbrugssæson slår fejl.

Med de udsigter er The Weeknd, kunstnernavn for musikeren Abel Tesfaye, søn af etiopiske indvandrere i Canada, og hans donation kun glædelig.

»My heart breaks for my peopleskrev verdensstjernen på Instagram, hvor han samtidig bad andre om også at hjælpe de sultende etiopiere.

Men ligesom med 1980’ernes Live Aid-koncert er rockmusik og penge i sig selv ikke nok til at stoppe en hungersnød, så længe der ikke også kommer en politisk eller militær løsning på konflikten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her