Baggrund
Læsetid: 3 min.

EU er endelig enigt om en klimalov for Europa

Onsdag morgen blev EU-landene endelig enige om en juridisk bindende klimalov, der skal gøre kontinentet klimaneutralt i 2050 og reducere udledningen med mindst 55 procent i 2030. Historisk, siger de politiske ledere. Alt for lidt, siger de grønne aktivister
EU's vicepræsident Valdis Dombrovskis (tv) og EU-kommisær Mairead McGuinness (th) præsenterer EU's nye klimalov, som skal gøre EU til et klimanetutralt kontinent i 2050.

EU's vicepræsident Valdis Dombrovskis (tv) og EU-kommisær Mairead McGuinness (th) præsenterer EU's nye klimalov, som skal gøre EU til et klimanetutralt kontinent i 2050.

AP Pool

Udland
22. april 2021

Klokken fem onsdag morgen efter 14 timers afsluttende forhandlinger, og mens Bruxelles endnu sov tungt, udkom et lille tweet, der bekendtgjorde den store nyhed: Efter måneders forhandlinger og kun ét døgn før præsident Joe Bidens store klimatopmøde er EU endelig blevet enigt om en juridisk bindende klimalov.

EU skal som kontinent være klimaneutralt i 2050, siger aftalen. Og i 2030 skal udledningen af drivhusgasser været reduceret med »mindst 55 procent« i forhold til niveauet i 1990.

I månedsvis har EU’s tre politiske institutioner forhandlet om loven: EU-Kommissionen, Europa-Parlamentet og Rådet for Den Europæiske Union, som repræsenterer de 27 medlemsstater.

Den endelige aftale er svær at læse som andet end et nederlag for Europa-Parlamentet, der både havde krævet, at 2030-reduktionsmålet blev hævet til 60 procent, og at målet om klimaneutralitet i 2050 skulle gælde for alle enkelte lande og ikke kun for EU som helhed. Ingen af de to ting kom igennem.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her