Parisaftalen
Læsetid: 5 min.

EU risikerer at komme tomhændet til Joe Bidens klimatopmøde

Hverken Europa-Parlamentet eller EU-Rådet vil give sig i langtrukne forhandlinger om EU’s klimamål for 2030. Det kan ende med en pinlig optræden på det virtuelle topmøde, præsident Joe Biden har indkaldt til på Earth Day den 22. april
Det socialdemokratiske medlem af EU-Parlamentet Christel Schaldemose håber, at EU-Parlamentet kan presse Kommissionen til et mere ambitiøst reduktionsmål for EU end de 55 procent.

Det socialdemokratiske medlem af EU-Parlamentet Christel Schaldemose håber, at EU-Parlamentet kan presse Kommissionen til et mere ambitiøst reduktionsmål for EU end de 55 procent.

Asger Ladefoged

Udland
12. april 2021

»Vi opnåede ingenting.«

Michael Bloss, tysk EU-parlamentariker fra Den Grønne Gruppe og en af parlamentets udpegede klimaforhandlere, var tydeligt frustreret, da han forleden forlod den seneste forhandlingsrunde med EU-Kommissionen og EU-Rådet om EU’s klimamål for 2030.

De tre parter skal i den såkaldte trialogproces nå til enighed om klimastrategien, og det skal efter planen ske inden den 22. april, der er international Earth Day og dagen, hvor USA’s præsident, Joe Biden, har kaldt 40 verdensledere til virtuelt klimatopmøde, Leaders’ Summit on Climate, for at løfte den globale klimaindsats. Et Europa uden ambitiøse mål på plads vil sende et pinagtigt og demotiverende signal til topmødet.

»EU-Rådet er ikke imødekommende og opfører sig som et stædigt lille barn. Mange smukke ord, ingen indrømmelser‚« skrev en frustreret Michael Bloss på twitter efter den femte forhandlingsrunde mellem de tre parter den 26. marts.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Magtfordelingen mellem ministerråd, kommision og parlament er baseret på vilkår for et samarbejde mellem et antal suveræne stater i Europa. Derfor må det være mindste fælles fold, der er det styrende princip bag fælles beslutninger. Det kan næppe være anderledes. Alternativet er et EU i forskellige tempi på kerneområder som fx en grøn omstilling og evt. reduktion i "trækningsretten" til fælles midler i tilfælde af modstand som fx fra Polen.

Desværre er der sådan en pinagtig underdanighed hos vores politikere overfor amerikanske politikere, at det nok bliver den amerikanske administration med Biden og Kerry i spidsen, som fører klodens klimapolitik og sætter deadlines. Uagtet at amerikanerne er milevidt bagud i klimakampen, og rettelig burde straffes for det, og da slet ikke burde sidde ved noget forhandlingsbord.

erik pedersen

“Ambitiøse lande som Danmark” ..?
Vorherre til hest

Mvh Hanne Pedersen

Hanne Utoft, Estermarie Mandelquist, John Scheibelein, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Hva', var planen ikke at vi skulle plante en masse træer for at udligne? Det er da ambitiøst!