Analyse
Læsetid: 7 min.

Europa flyder rundt på coronaens tredje bølge. Nogle skylles op, andre synker ned

Den tredje coronabølge arter sig vidt forskelligt rundt omkring i Europa. Men fælles er kampen mellem det medicinske krav om nedlukning og det politiske forsøg på at dæmpe protesterne – og holde egen popularitet oppe
I hele Europa er det efterhånden den britiske variant B117, der dominerer billedet. Men som Financial Times har sammenfattet det, er billedet af en europæisk bølge misvisende, da der er meget store forskelle på pandemiens styrke i de forskellige lande.

I hele Europa er det efterhånden den britiske variant B117, der dominerer billedet. Men som Financial Times har sammenfattet det, er billedet af en europæisk bølge misvisende, da der er meget store forskelle på pandemiens styrke i de forskellige lande.

Daniel Cole

Udland
7. april 2021

Sjældent er politisk hjælpeløshed i pandemien blevet udstillet så tydeligt, som da den tyske kansler Angela Merkel kort før påske krøb til korset: Påskeugens »korte, men konsekvente bølgebryder« – altså den benhårde nedlukning, som hun til manges forargelse havde trumfet igennem over for ministerpræsidenterne i de 16 tyske delstater – var kort og godt umulig. Merkel trådte derfor frem, undskyldte og trak beslutningen tilbage. Om det var et tegn på personligt storsind eller politisk panik i Merkels parti, er der stadig delte meninger om.

Men faktum er, at der i kampen mod corona også er valgkamp – ikke bare i Tyskland, men i hele Europa, der nu står i en tredje coronabølge, hvor regeringerne ikke længere får »lederbonus« i meningsmålingerne. Tværtimod. Merkel får hamper kritik for sin inkonsekvens. Og for statsledere som Frankrigs Emmanuel Macron eller Østrigs Sebastian Kurz er meningsmålingerne i frit fald.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her