Analyse
Læsetid: 12 min.

Ezra Klein: Der er fire forklaringer på Joe Bidens forvandling fra kompromismager til reformator

Det lå ikke i kortene, at den lunkne kompromismager Joe Biden på sine første 100 dage ville stille forslag om en række progressive forandringer og træde i karakter som USA’s mest dynamiske præsident i årtier. Men selv om Bidens kursskifte er uventet, er det ikke uforklarligt, skriver den kendte New York Times-podcastvært og forfatter Ezra Klein
Den gængse forklaring på Joe Bidens dramatiske forvandling lyder, at den skyldes coronapandemien. Men det er ikke rigtigt. En af forklaringerne er den fornyelse, der er sket i demokraternes partiapparat. Her ses Joe Biden for bordenden sammen med fra venstre chef for Det Nationale Økonomiske Råd, Brian Deese, vicepræsident Kamala Harris, finansminister Jane Yellen og økonomisk rådgiver Cecilia Rouse.

Den gængse forklaring på Joe Bidens dramatiske forvandling lyder, at den skyldes coronapandemien. Men det er ikke rigtigt. En af forklaringerne er den fornyelse, der er sket i demokraternes partiapparat. Her ses Joe Biden for bordenden sammen med fra venstre chef for Det Nationale Økonomiske Råd, Brian Deese, vicepræsident Kamala Harris, finansminister Jane Yellen og økonomisk rådgiver Cecilia Rouse.

AL DRAGO

Udland
29. april 2021

Joe Biden indså ikke fra den ene dag til den anden, at han havde taget fejl i de 30 år, han har været i politik.

Jeg har dækket hans politiske arbejde i flere år, både da han var senator, da han var vicepræsident under Obama og under den selvransagelsesproces, som valgnederlaget til Trump sendte demokraterne ud i. Her var Joe Biden sjældent – hvis nogensinde – den stemme, der talte for radikale forandringer og en ny kompromisløs politisk linje.

Når man ser på, hvor meget han har udrettet i sine første 100 dage som præsident, kan det være svært at tro, at det er den samme mand.

Den gængse forklaring lyder, at Bidens dramatiske forvandling skyldes coronapandemien. USA står midt i en historisk sundhedskrise, og det skulle have overbevist Joe Biden om, at han har været nødt til at udvise ekstraordinær handlekraft.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Man kan frygte for højrefløjens reaktioner. Bare det lykkes for Biden!

Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Kurt Nielsen, Elisabeth From, Svend-Erik Runberg, Carsten Hansen, Mads Berg og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Ezra Klein overser en meget vigtig faktor: Kamala Harris. Hun holder sig klogt i baggrunden og overlader scenen til Joe Biden. Men den førte politik passer lige til den linje, hun trak op som selvstændig kandidat.

Alvin Jensen, Jacob Schmidt og Peter Mikkelsen anbefalede denne kommentar

Endelig tegn på at GOP ikke har førstefødselsretten over politiske kurs, endsige vetoret - Deres forfærdelige Trump og kupforsøg har kostet dem dyrt i form af legitimitet, tænker jeg. Men holder nu Biden, har han flertallet, vil han kunne han gøre som tilsyneladende sin agt! Spændingen stiger...

Alvin Jensen, Niels Bent Johansen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Jeg tror ikke at Ezra Klein overser Kamala Harris, men det er nu engang Biden der bestemmer det hele. Harris har nøjagtigt så meget indflydelse eller synlighed, som Biden ønsker hun skal have.

Alvin Jensen, Niels Bent Johansen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Mikael Velschow-Rasmussen

Der er godt nok stor forskel på, med hvilke øjne der ses !

Der skrives:
- "Når man ser på, hvor meget han har udrettet i sine første 100 dage som præsident, kan det være svært at tro, at det er den samme mand".

Og det han skulle ha' udrettet skulle fx være:
- " ... Bidens beskæftigelsespakke, American Jobs Plan til 2.300 milliarder dollar, der skal skabe millioner af job, især i infrastrukturprojekter, og hans kommende American Family Plan til 4.000 milliarder dollar, der skal opgradere uddannelsesektoren, finansiere nye børnepasningstilbud og åbne for betalt sygeorlov ... ".

Hmmm ...

Først og fremmest er 'pakkerne' jo ikke vedtaget endnu.
Dernæst ta'r de jo ikke fat på de grundlæggende systemiske ting i det amerikanske samfund, der gør, at ulighed etc. stiger. Idet pengen jo først og fremmest kommer til at havne i lommerne på erhvervsinteresserne.
Så der er ikke, hverken udrettet noget, eller noget radikalt reformerende over Bidens udspil/udtalelser.

Næehhh ...

Lad os i stedet se lidt på det, han rent faktisk har udrettet. Og lad os se om det matcher med handlingerne for en stor reformator !

1. Straks han var i det "Hvide Hus", kastede Biden flere dollars og våben ind i et rædselinferno i Yemen. Hvor Trump havde 'stallet' lidt med at smide flere bomber i hovedet på uskyldige civile, kvinder og børn, i noget der ligner en både uretfærdig og ulovlig krig. (i øvrigt væsentligt værre end i både Ukraine og Syrien)

2. Biden og demokraterne nægtede at høre folket, da disse forlangte en tilkendegivelse angående demokraternes villighed til at stemme for "Medicare for all" - (søg efter "force the vote").
Hvilket indikerer, at der heller ikke her vil komme et paradigmeskift i forhold til et reformerende lovforslag.

3. Biden brød sit løfte om en check på 2000 dollars, som han havde lovet i valgkampen for at matche den plan Trump ville gå i gang med at udføre.
Så de 1400 dollars er altså ikke:
- " ... masser af penge smidt efter almindelige amerikanere ... "
Og i øvrigt er der store problemer med at få administrationen til at udbetale disse penge.

4. Biden overtog blot Trumps politik angående immigration ved grænsen til Mexico uden at gøre noget ved problemet med adskillelse af børn fra deres forældre.
Sjovt som AOC** (Alexandria Ocasio-Cortez) ikke længere hyler op om "Children in Cages".

**: Jeg havde selv store forventninger til AOC, men det ser desværre ud til, at store magt- og kapital-interesser desværre har fået stækket hende lidt.

5. Biden forsøger at få gennemført, at skat på virksomhedsoverskud hæves fra 21% til 28%.
Det skal i den sammenhæng siges, at Trump havde fået sat satsen ned fra 35% til 21%. Så det virker ikke specielt reformerende ikke engang at gå tilbage til Obama's pre-Trump niveau.
Det virker mere som BAU (Business-as-usual), eller som Biden inden valget sagde til de amerikanske magt- og kapital-intersser:
- " ... Der kommer basalt set ikke til at ske nogen ændringer, hvis jeg bliver præsident ... ".

6. Biden blev i et horribelt interview fremprovokeret til at kalde Putin for en "killer" uden sjæl.
Der er sgu ikke meget frelser og reformator over den slags krigsliderlige udtalelser. Det militærindustrielle kompleks har selvfølgelig fået våde drømme herefter, men det er jo også dem der trækker i trådene bag Biden, og dem der 'bestiller' den slags udtalelser.

Hele miseren medfører jo desværre nok, at det bliver sværere og sværere for Putin blot at indtage et defensivt standpunkt overfor USA (og ligeledes med Xi Jinping og den tilsvarende krigsretorik imod Kina). Men dette er jo så også lige præcis, hvad Pentagon håber på. Så de på denne måde kan få flere penge til militær, krig, død og ødelæggelse rundt omkring i verden, hvilket jo som bekendt gavner profitten i den højtestimerede amerikanske variant af det såkaldt kapitalistiske system.

Martin Rønnow Klarlund, Per Torbensen, Torben Arendal, Mads Kjærgård, Jan Jensen, Hans Aagaard, Jens Kofoed, Claus Nielsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Sjovt så forskelligt at medierne beskriver Trump og Biden. Bl.a. de 2000$ som blev til 1600$. Det er som om medierne slet ikke havde hørt Biden tusinde gange sige, at de 2000$ ville "Go Out the Door" hvis han blev præsident. Strange times..

Mads Kjærgård

Forunderligt, at man skulle blive vidne til Jesu genkomst! Biden er åbenbart i stand til at gå på vandet? Som Big Brother sagde "hvis folk tror jeg flyver, ja så flyver jeg."
Jeg tænker lidt, at man kan omskrive det til, såfremt medierne påstår, "at Biden flyver", ja så flyver han sørme. Den mand kunne ikke lave en fejl om han så prøvede på det. Jeg tænker, at han kunne genstarte Vietnamkrigen og slippe afsted med det!

Per Torbensen og Mikael Velschow-Rasmussen anbefalede denne kommentar