Baggrund
Læsetid: 10 min.

Forskere: »’Seaspiracy’ prøver at finde simple løsninger på noget, som er komplekst«

Intet fiskeri er bæredygtigt, og den globale fiskeindustri er korrupt, hævder dokumentaren ’Seaspiracy’, der siden udgivelsen har fået kritik for at fordreje fakta. Vi har spurgt en række eksperter og organisationer om, hvilke påstande der holder vand, og giver her et overblik i debatten om en af de p.t. mest sete film på Netflix
Seaspiracy konkluderer, at vi alle bør holde op med at spise fisk, for ellers går det galt. Men selv om filmen sætter fokus på en række meget vigtige problemer, mener flere forskere, at nogle påstande er overdrevne.

Seaspiracy konkluderer, at vi alle bør holde op med at spise fisk, for ellers går det galt. Men selv om filmen sætter fokus på en række meget vigtige problemer, mener flere forskere, at nogle påstande er overdrevne.

Netflix

Udland
16. april 2021

Det er ikke fisk, man som det første får trang til at sætte tænderne i, når rulleteksterne kører hen over skærmen efter den halvanden time lange dokumentar Seaspiracy, der lige nu er en af de mest sete film på Netflix. Tværtimod opstår en umiddelbar lyst til at dele hashtagget #donteatfish (stop med at spise fisk, red.), som siden dokumentarens udgivelse har floreret på de sociale medier.

Seaspiracy afslører nemlig ifølge Netflix’ beskrivelse den globale fiskeindustri som korrupt. Desuden konkluderer filmen, at vi alle bør holde op med at spise fisk, for ellers går det galt.

Intet mindre end 30 påstande om fiskeriets totale ødelæggelse af verdenshavene kommer dokumentaren ifølge DR med. De spænder fra, at havene vil være næsten tomme i 2048, hvis fiskeriet fortsætter som nu, til at fiskenet er det suverænt største plastikproblem i havene.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Daniel Joelsen

Interessant som visse emner cykler rundt i danske medier - i en næsten koordineret dans. Først DR med en nedskydning af filmen, fordi producenterne er veganere (i hvert fald var det det der stod i allerførste afsnit) Og dernæst referat af en tillidsfuld forsker fra Nordsømuseet. Denne udtalte også at hajer havde det bedre pga. flere igangsatte projekter. Og at dansk fiskeri var bæredygtig fordi der er kvoter. Og at fisk i øvrigt ikke var så giftige som filmen påstod. Alle 3 emner kan man finde troværdige modsigelser på nettet i løbet af få minutter.

Og så nu denne artikel i Information (som jeg desværre ikke kan læse), men gætter er af samme type eller kaliber ud fra overskriften?

PS. Da jeg ikke er veganer, er jeg så mere troværdig?

Hans Larsen, Asiya Andersen og Jacob Johansen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Daniel Joelsen, denne artikel taler med folk fra WWF, Greenpeace, DTU og KU (Katherine Richardson).

Christian Wolsing, Poul Erik Pedersen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det ingen italesætter er havbunden.

Stenrev er beskyttelse for de nyfødte havdyr, og her i landet har vi høstet alle stenene op på stranden for at bygge diger, huse og havne.

Det er derfor, der mangler torsk, sild og andre fisk i Østersøen og Øresund.

https://www.tv2lorry.dk/halsnaes/undersoeiske-stenrev-kan-blive-fremtide...

Tangen fæstner sig på stenrevene, og her kan hundredetusinde dyr leve.

Hanne Utoft, Alvin Jensen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

Bare en lille rettelse:

"Men faktisk findes der et lignende eksempel herhjemme, fortæller han og henviser til den sag om mulig menneskehandel, som en skibsreder fra Thyborøn tidligere på året blev dømt for tvangsarbejde for."

Ifølge DR, blev skibsrederen dømt for åger, men frifundet for tiltalen for menneskehandel til tvangsarbejde.

Læs her: https://www.dr.dk/nyheder/indland/havde-ghanesere-boende-paa-fiskeskib-i...

"»Vi har over 100.000 kvadratkilometer havbund herhjemme, og der fiskes med bundslæbende redskaber i størstedelen i en sådan grad, at det på lang sigt kan ødelægge havnaturen,« siger han."

Først på lang sigt vil der være seriøse problemer med havbunden, Eva - så der er plads til rigtigt megen snak i tiden foran os. :)

Emil Skaarup Schmidt

Det vil være interessant at læse en anmeldelse af Jørgen Steen Nielsen