Coronastraffe
Læsetid: 10 min.

Frihedsrettigheder er blevet indskrænket under corona: Danmark er i liga med Polen, mener organisationer

Coronakrisen har undermineret demokrati og frihedsrettigheder på tværs af Europa. Men Danmark er ifølge europæiske demokratiorganisationer det eneste land, der har indført dobbeltstraf for coronarelaterede forbrydelser. Det, minkskandalen og anholdelser for Mette Frederiksen-dukker sætter os på niveau med Polen, mener de
Sagerne om en dukke af statsminister Mette Frederiksen (S) ved en Men in Black-demonstration  er blevet udlagt som et angreb på ytringsfriheden.

Sagerne om en dukke af statsminister Mette Frederiksen (S) ved en Men in Black-demonstration  er blevet udlagt som et angreb på ytringsfriheden.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Udland
19. april 2021

Der er rigeligt med hyldemeter at tage af, hvis man leder efter negative effekter, som coronakrisen har påført Europa. I adskillige lande har den sat frihedsrettighederne under gevaldigt pres med forbud mod demonstrationer, udgangsforbud og et pres på civilsamfundet, medier og domstole.

Måske lidt overraskende er det situationen i Danmark under pandemien, som Jascha Galaski fra ngo’en Civil Liberties Union for Europe i Berlin vælger at tage ned fra hylden og beskrive som »meget chokerende«.

Ikke fordi coronaindgrebene i Danmark sammenlagt har været voldsommere end andre steder på kontinentet, men fordi udviklingen i Danmark det seneste år fremstår som en uventet negativ overraskelse.

»Jeg forventede noget andet af Danmark,« siger Jascha Galaski med henvisning til de danske fængselsdomme med dobbeltstraf for coronarelaterede forbrydelser, minkskandalen og anholdelsen af flere personer i forbindelse med afbrændingen af en dukke af statsminister Mette Frederiksen (S).

»Det er jo noget, som man ville forvente skete i Polen, og ikke i Danmark,« siger han.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bjarne Andersen

Nu er det jo ikke kun coronaen der får Danmark til at have autoritære tilbøjeligheder, S ville også før coronaen indføre massiv overvågning, kontrol og registrering af alt hvad alle borgere foretager sig, samtidig med at borgerne ikke må vide hvad regering/staten foretager sig ( mørklægningsloven ) så vores frihed var allerede under pres før coronaen.

Anne-Marie Krogsbøll, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Jørgen Munksgaard, Alvin Jensen, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Jens Jensen, Søren Fosberg, Hanne Utoft, Inge Lehmann, Steen Bahnsen, Peter Beck-Lauritzen, knud hansen, Lars Hansen, John Andersen, Gert Romme, Klaus Lundahl Engelholt, Klaus Schwab og Martin Rønnow Klarlund anbefalede denne kommentar

jeg er meget enig i, at man skal holde godt øje med om regeringen, når coronaen damper af, nu også ruller alle tiltagene tilbage, men jeg mener nu også, at sammenligningen med Polen et al måske mere burde gå på den syge adfærd med at brænde dukker af politiske modstandere af, den adfærd plejer vi da ikke at se i Danmark.

Anne-Marie Krogsbøll, Alvin Jensen, Søren Fosberg, Inge Lehmann, Rikke Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese, Lars Hansen, Tommy Gundestrup Schou og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Tommy Gundestrup Schou

@Søren Bro

Der er desværre et højtråbende mindretal der får lidt rigeligt medie dækning.

I det store og hele er vi godt tilfredse med hvordan det går i Danmark under Coronaen og vi er i det store og hele ikke nervøse for at vores rettigheder bliver indskrænket eller at regeringen/magthaverne har en skjult agenda med alle deres tiltag.

Det er efter min mening kun tosserne der tror den slags. Dem vil der desværre altid være nogen af og de får desværre også mere medie tid end de fortjener.

Anne-Marie Krogsbøll, Alvin Jensen, Peter Staal, Viggo Okholm, Inge Lehmann, Søren Bro, michael andersen, Henning Kjær, Steffen Gliese, Peter Beck-Lauritzen, Kjeld Pedersen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

I Poland har højesteret, der nu kontrolleres af regeringen, netop nu besluttet, at det er både lovligt og fuldt demokratisk at fjerne ombudsmanden for demokrati og menneskerettigheder. Samt at undlade at udpege en ny, hvis regeringen ikke ønsker denne post opretholdt, og det ønsker regeringen netop ikke.

Jeg syntes ikke om udviklingen i Danmark,, men jeg kan ikke forestille mig, at Danmark kan sammenlignes med Poland på netop dette vigtige område.

Anne-Marie Krogsbøll, Estermarie Mandelquist, Alvin Jensen, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Inge Lehmann, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese, Lars Hansen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

Det er klart bemærkelsesværdigt og burde være stof til eftertanke, at Danmark er det eneste land i Europa, der har indført dobbelt straf for "coronarelaterede" forbrydelser. Den lovgivning burde hurtigst muligt skrottes, nu hvor hverdagen så småt begynder at vende tilbage.

Men når det er sagt, er det lidt meningsløst at opstille et imaginært "Europamesterskab" i indskrænkning af demokratiet under coronakrisen og herefter sætte Danmark på podiet sammen med Polen.

At det ikke er tilladt at afbrænde en dukke af en navngiven person med teksten "hun skal aflives", forekommer mig aldeles rimeligt, da det vanskeligt kan forstås som andet end en dødstrussel eller en opfordring til vold. Og hvad angår mink-skandalen, så var den trods alt stadig mest af alt en bommert snarere end et bevidst angreb på demokratiet.

Andre lande har omvendt indført strenge begrænsninger i bevægelsesfriheden, hvis nødvendighed og proportionalitet virker tvivlsom. Og som for den brede befolkning må siges at have meget større betydning end de ting, den nævnte organisation finder anledning til at kritisere i Danmark.

Anne-Marie Krogsbøll, Alvin Jensen, Søren Dahl, Søren Bro, Rikke Nielsen, Tommy Gundestrup Schou og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Nicolaj Knudsen

Tommy Gundestrup Schou: Her må du tale for dig selv, og gerne undlade at kalde dine medborgere for tosser fordi de bekymrer sig for retsstatens integritet!

De forhold der beskrives i artiklen er jo virkeligheden, og at dømme efter de kommentarer der er kommet her (og i samfundet i øvrigt) er de yderst relevante.

Jeg er dybt bekymret for de anti-demokratiske tendenser vi har set intensiveret i hele verden de sidste to årtier, og Danmark er bestemt ikke immun.

Mørklækningslove, misbrug af data (bl.a. sagerne om skoletrivselsmålinger og kommunernes sammenfletning af data uden samtykke), frakendelse af statsborgerskab etc. For slet ikke at tale om udlændingestramninger på kant med menneskerettighederne samt de ulovlige krige.

Allerede før coronakrisen og specielt siden 11. september 2001 har vores frihedsrettigheder og demokratiske rettigheder været gevaldig udfordret.

Det er jo sandt at regeringen opfører sig magtfuldkomment, og ikke kun i nødværge i forhold til covid, senest er justitsministeren kommet i klemme for at have tilbageholdt viden om de danske børn i Syrien. Det er angiveligt også i 'nødværge', men det er endnu et tegn på den centralisering af magten hos regeringen, som artiklen også omtaler.

Og det mest bekymrende er det faktum, der også er denne artikels konklusion: danskerne har over en bred kam ikke fået øjnene op for at det her er vigtigt.

At hvis man ikke står fast på sine rettigheder, så mister man dem. Det kommer sig tydeligt til udtryk i den måde vi debatterer på, vi deler os op i stammer, og kritik bliver affærdiget med påstande om sølvpapirshatte.

Som Søren der ovenfor mest af alt ser afbrændingen af dukken som 'det syge' i denne sag. Men hvor skal folk gå hen med deres frustration og kritik, når pressen er ukritisk på grænsen til propaganda? Og bemærk venligt at jeg ikke forsvarer afbrændingen eller forholder mig til hverken minkaflivninger eller forsamlingsforbud.

Det der er pointen her er at vi så effektivt har lavet en social, kollektiv nedlukning af den kritiske, demokratiske samtale , at de hverken er uventet eller uforståligt at nogle reagerer så voldsomt.

Det er heldigvis længe siden at vi sidst har set autokratiets fæle ansigt i vores del af verden, men bivirkningen er at vi har glemt hvorfor det er vigtigt at vi har lighed for loven, frihed i ånd og tanke og broderskab med alle vores medmennesker.

Også med de brune, de uvaccinerede og de arbejdsløse og desuden med muslimer, minkavlere og politikere.

Rune og Veronica Jacobsen, Estermarie Mandelquist, Jørgen Munksgaard, Alvin Jensen, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Søren Fosberg, Michael Waterstradt, Steen Bahnsen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hvis man interesserer sig for retsstatens integritet, skulle man måske i højere grad blande sig i de demokratiske beslutninger, der skal træffes, igennem organisering i de politiske partiorganisationer, hvor politikken udvikles og forsøges gennemført på alles vegne.

Anne-Marie Krogsbøll, Alvin Jensen, Nike Forsander Lorentsen og Henning Kjær anbefalede denne kommentar
Nicolaj Knudsen

Jamen Steffen, det er jo godt nok at involvere sig i politik hvis man føler sig kaldet og har overskud til det, men man må vel godt udtrykke sin politiske holdning (og kritisere magthaverne og/eller den første politik) gennem demonstrationer og dialog?

Vi har jo (normalt) forsamlingsfrihed af en grund, det er helt ind til kernen af den måde demokratiet virker på. Jeg ved slet ikke rigtig hvad du forsøger at sige med den kommentar.

Og apropos forsamlingsfrihed og ret til at demonstrere, så er det særligt ulækre ved loven om dobbelt straf at den også anvendes i denne sammenhæng. Da loven blev indført lige i starten kan jeg huske, at jeg tænkte at det var da meget godt. Fordi jeg som mange andre var foraget over at nogle kunne finde på at udnytte krisesituationen til økonomisk vinding (bl.a. ved at stjæle værnemidler fra hospitalerne til videresalg, røveri i sommerhuser og virksomheder der stod tomme eller svindel med hjælpepakker). Her synes jeg faktisk stadig at det har en vis berettigelse at straffe hårdt fordi det er så ekstremt usolidarisk.

Men den case som artiklen nævner, med demonstranten der blev dømt to års fængsel (dobbelt op) for opfordring til optøjer ved en corona-demonstration, det er forrykt! Dommen er i sig selv kontroversiel, men den fordoblede straf er taget direkte ud af autokratens håndbog. Det burde være blevet mødt med massive protester.

Hvordan er det (princippet, ikke omfanget) anderledes end i f.eks. Hong Kong hvor man får en særlig straf for at 'mene det forkerte'?

Anne-Marie Krogsbøll, Estermarie Mandelquist, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Søren Fosberg og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, Nikolaj Knudsen, det er grundlaget for opretholdelsen af et demokrati, at folk organiserer sig i politiske partier og deltager i udviklingen af den politik, der skal bestemme samfundets retning. Man kan ikke have et folkestyre uden et folk, der styrer.

Nike Forsander Lorentsen, Alvin Jensen og Tommy Gundestrup Schou anbefalede denne kommentar
Tommy Gundestrup Schou

@Nicolai Knudsen

Der er stadig fuld ret til at demonstrere. Forsamlingsforbuddet kunne være et kæmpe problem for 100 år siden mht. at arrangere f.eks. demonstrationer, men da det idag alt sammen håndteres over internettet er det jo overhovedet ikke et problem idag.

Mht. straf for at opfordre til optøjer så tror jeg de manglende protest demonstrationer over denne dom bunder i, at befolkningen i det store og hele er ganske tilfredse med den...

Alvin Jensen, Inge Lehmann, Steffen Gliese og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Nu er sagen med dobbeltstraf til opfordring til optøjer appelleret til Landsretten, så ingen ved, hvordan den lander på nuværende tidspunkt. Jeg gætter på at dobbeltstraf bliver frafaldet. Og ligegyldig hvad, så er 1 års fængsel for opfordring til optøjer så nok minimumsresultatet.

Det er ikke ensbetydende med, at der er rørt ved den frie ret til at demonstrere. Faktisk oplever jeg, at Staten har været ekstremt forsigtig med at gøre noget som helst ift. demonstrationer, selvom det problematiske i at 5000 mennesker samler sig under en pandemi, der ellers fordrer afstand, kan diskuteres.

Men det er jo ikke ensbetydende med, at opfordringer til optøjer og mordtrusler mod statsministeren kan accepteres. Og at der herigennem kan være et overlap ift. dobbeltstraf ift. corona-relateret kriminalitet.

Anne-Marie Krogsbøll, Alvin Jensen, Viggo Okholm, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Nike Forsander Lorentsen, Lars Hansen, Søren Dahl, Tommy Gundestrup Schou og Søren Bro anbefalede denne kommentar

Sindene plejer jo være lidt op at køre under en demonstration. Så en opfordring til optøjer lyder som noget der nærmest hører sig til når, man går der og det er skide koldt.

Aflivningen af statsministeren er vel en henvisning til aflivningen af mink, og derfor ikke en egentlig dødstrussel.

Nerverne under coronaen sidder ude på tøjet, og folk gør dumme ting. Vi skal være large her. Så jeg ville give halv straf.

Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Jan Jensen, godt vi har domstolene til at afgøre dette :-)

"Jeg syntes ikke om udviklingen i Danmark,, men jeg kan ikke forestille mig, at Danmark kan sammenlignes med Poland på netop dette vigtige område."

I Danmark har vi en Ombudsmandsinstitution, som kan obstrueres og stækkes - og vi har den for at vor politiske elite kan slippe for en forfatningsdomstol.

Danmark kan ikke gå enegang, hører vi når det foreslås at Danmark skal gå forrest i klimaindsatsen, miljøindsatsen, fredsindsatsen, økonomisk selvstændighed/selvforsyning og arbejdet for global lighed (endsige omskæring af småbørn etc.). Men dét kan vi da vist udmærket, når det handler om straf til Corona-syndere, udlændinge og hjemsendelser af disse. Vi kan virkelig give den gas.

Anne-Marie Krogsbøll, Bjarne Andersen, Alvin Jensen, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Nicolaj Knudsen, Jan Jensen og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar

Så længe det ikke rammer en selv, kan man jo sagtens hævde at det går fantastisk godt her i landet. Men listen over de tabte frihedsrettigheder og det underminerede demokrati viser tydeligt, at rettighederne er under gevaldigt pres fra et folketing, som kun tænker på at øge egen magt. Mange andre medier end Information accepterer det langsomme skred i moral og færre menneskerettigheder. Journalister og professorers moralske og intellektuelle uafhængighed dækker over en højredrejning af landet som udlandet foragter.

Information: På Ellebæk smides udlændinge i isolationsfængsel i mere end 15 dage. Det strider imod FN-regler. Mandela-reglerne, som Danmark har bakket op om internationalt, er der stadig god grund til at rose. Det samme kan ikke siges om praksis i Danmark. Det tjener intet formål, at Danmark straffer sårbare mennesker i statens varetægt med isolation. Tværtimod bør regeringen som et minimum sikre, at nyankomne til Udlændingecenter Ellebæk modtager en grundig lægeundersøgelse og torturudredning.

Arbejderen dk: Ny lovændring giver politiet adgang til personlige bankoplysninger uden dommerkendelse. Ifølge den nye lov skal politiet have adgang til oplysninger om transaktioner, konti, depoter, bokse eller lignende. Politiet skal eksempelvis kunne give sig selv adgang til kundeforhold og kundeaktivitet vedrørende konti, depoter eller bokse – herunder korrespondancer, posteringsoversigter, kontooversigter og oprettelsesdokumenter. Politiet skal også – uden dommerkendelse – kunne følge borgeres og virksomheders transaktioner til advokater, revisorer og andre rådgivere og tjenesteydere. Også borgernes brug af NemID og anvendt IP-adresse skal politiet have adgang til uden dommerkendelse. Opremsningen af de nye muligheder for politiets adgang til informationer uden dommerkendelse er ikke udtømmende.

Hvorledes omdannes landet? Ofte ser vi et kunstigt skabt flertal blandt befolkningen, opdyrket af medieredaktørerne, som er flyttet op blandt overklassen - der defineres ved en årsindtægt på 1,1 million kr. Processen med at skabe et kunstigt flertal er tydeligst beskrevet ved Afghanistanpapirerne, som er ligesom Pentagonpapirerne / Vietnampapirerne. Herhjemme så vi et kunstigt skabt flertal blandt befolkningen der var for krigene i Afghanistan, Irak, Libyen etc.

Nu har de skabe et kunstigt flertal som angiveligt er for at ramme mennesker med en religion af Islam, omhandlende omskæring af drengebørn, men jøder rammes ligeledes. Det er klart at nogle fra magtnetværket er skiftet ud - Mennesker forgår, Magten består.

Mediekampagnerne opstår blandt redaktørernes netværk som har pæne formuer, nogle er milliardærer. De samme indflydelsesrige netværk som fik nedlagt Irakkommissionen, for at undgå offentlighedens dom. Det var de samme som fik indsat Anders Fogh Rasmussen, som sammen med Lars Løkke smadrede de sociale institutioner, Skat, jobcentrene, socialcentrene, lokalhospitalerne, 600 lokalskoler.

Demokratiet bliver altid kvalt oppefra. Polemisk manipulation med medierne handler om at kontrollere den måde borgerne tænker på, det er sådan magteliten beholder magten; de betaler lobbyfirmaer for at sende artikler og blogindlæg ud som dominer meningsdannerne, medierne og befolkningen. Det gælder om at sikre sig at man i medierne kun hører de stemmer, de rige vil have frem i lyset.

Det vi ser i politik i dag er massiv deregulering og virksomhedernes hensynsløse grådighed, samt et finansvæsen som udelukket arbejder i deres egne interesse, samtidigt ser vi at politikerne uhæmmet modtager penge fra de store virksomheder og at embedsværket overtager den politiske scene. Alle de sædvanlige tegn på forfald er begyndt at vise sig. Befolkningen har efterhånden indset at lobbyfirmaer er demokratiets cancer svulst.

Berlingske er ejet af en milliardær fra England. Cepos skriver i Berlingske 19. dec. 2016: "Der må forventes et fyrværkeri af reformer". Mads Lundby Hansen efterlyser ændringer af dagpengene, reformer af efterlønnen, pension, kontanthjælp, topskat mv. "Der er masser af lavthængende reformfrugter". Stop af tilgang til efterlønnen, som skal fjernes, fjernelse af registreringsafgiften, 10 % lavere dagpenge, en reduktion af dagpengeperioden med et år, reduktion af dagpengesatsen for dimittender/nyuddannede.

Meningsdannerne er en koalitionen mellem den øvre middelklasse og overklassen. De fattigdomsskabende meningsdannere, bloggere, journalister, TV-folk og skribenter, ansat bl.a. i Berlingske tidende, Jyllands-Posten, Børsen og Ekstra Bladet, lufter den indre svinehund hver dag for at beholde højrefløjen i den sorte klub. Således fortsætter de sociale nedskæringer.

I USA skitserede Lewis Powell, før han blev udnævnt til Højesteret, et nu berømt notat, "Attack on the American Free Enterprise System". Han skitserede ovenstående taktik som erhvervslivet herhjemme har benyttet de sidste tyve år, for at overtage magten. Det "Powell Memo" forudsatte specifikke forslag til en vedvarende, velfinansieret indsats for at påvirke den offentlige mening og til at dominere medier, lærebøger, videnskabelige tidsskrifter, universitetsundervisning, og retssystemet ved at befolke dem med konservative mennesker, der ville favorisere virksomhedernes og velhavende interesser. I løbet af de følgende årtier hældte milliardærer som Charles Koch penge i en række forskellige institutter og bestræbelser. En ny forretningsmodel blev født. En taktik er at sætte erhvervsvenlige mennesker i regeringens tilsynsorganer for at svække eller vinde deres mandater, noget som vi også så herhjemme ved de forrige regeringer.

Anne-Marie Krogsbøll, Egon Stich, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Tommy Gundestrup Schou

@Peter Olsen

Hvad er det for et kunstigt flertal du referer til her?
"Nu har de skabe et kunstigt flertal som angiveligt er for at ramme mennesker med en religion af Islam, omhandlende omskæring af drengebørn, men jøder rammes ligeledes. Det er klart at nogle fra magtnetværket er skiftet ud - Mennesker forgår, Magten består. "

Hvis du mener det er kunstigt, at der er et flertal for at forbyde unødig omskæring af børn så kunne jeg godt tænke mig at vide hvad din baggrund for at mene dette er.

Alvin Jensen, Rikke Nielsen og Christian Estrup anbefalede denne kommentar

"forbud mod demonstrationer, udgangsforbud og et pres på civilsamfundet, medier og domstole."
Ak ja, der er sq gang i inflationen - manden aner jo ikke hvad han taler om. Vel er der sket meget mht at stramme den i denne regerings tid, men vi er stadig lysår fra Polen.
Der har således været talrige demonstrationer både i relation til corona, men også klima, racisme osv.
Udgangsforbud - hvor - ikke her til lands? Men begrænset forsamlingsantal ja- men det er ikke det samme som de udgangsforbud der har været praktiseret i flere sydeuropæiske lande.
Pres på domstole - vær lidt mere præcis.
Når Inf refererer disse påstande, er det så for at vise hvordan hvem som helst kan smøre tykt på - og endda komme i medierne.
Gu' ved om Deadline hopper på denne skrøne? Jeg tror det.

Anne-Marie Krogsbøll og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar
Flemming Jensen

Udviklingen i lille Danmark er skræmmende.
Vi bevæger os mere og mere i retning af et styre man kan sammenligne med andre autoritære lande.
Vi har en magtliderlig Statsminister, som benytter sig af frygten til at styre og manipulere befolkningen.
Frygt har alle dage været det bedste middel til at undertrykke og lede befolkninger med.
Det sker lige nu og her i Danmark.
Den danske befolkning bliver betragtet som små uselvstændige børn.
Det værste er, at borgerne lader sig undertrykke.
Hvis bare folk har deres store TV pakker og bølgepomfritter, så er alt godt.
Vi har altid haft ondt i visse dele over andre lande og deres styreformer.
Kik bare over sundet.
Vi har opbygget et sandt helvede med regler og love.
Velkommen til noget der minder om den danske diktatur stat anno 2021.
Jeg pakker mine ting og emigrere til Sverige, der blive folket trods alt betragtet som voksne individer.

Rikke Nielsen

Flemming Jensen, jeg har svært ved at genkende din - ret nedladende - beskrivelse af dine danske medborgere. Jeg oplever ikke, at folk frygter og lader sig undertrykke. Jeg oplever tværtimod en livlig debat og at de fleste godt forstår problemstillingen og bakker op om løsningen af den. Held og lykke i Sverige.

Anne-Marie Krogsbøll og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Forleden fik jeg post i min e-boks at det var stor smitte i det sogn jeg bor. Det var hurtigt sat op et pop up test center i en skole og der ku jeg blive testet helt gratis. Har også fået midt første stick og skal snart have midt andre. Jeg siger stort tak til Regeringens håndtering af Corona som tackles aldeles udmærket, sammen med Sundhedsmyndighederne, og de partier som bakker op. Som svensker krummer jeg tær over Corona håndteringen i Sverige med sina snart 14000 døde i Corona. Så lykke til med emigrationen til Sverige Flemming Jensen.

Jeg er dansker og bosat i Sverige, og jeg mener bestemt ikke, at Nike eller andre svenskere har nogen som helst grund til at være flove eller krumme tæer. Tværtimod har Sverige i højere grad end de fleste andre lande formået at komme gennem pandemien uden unødvendige indgreb i den personlige frihed og uden at miste proportionssansen.

Er der seriøst nogen her, der mener, det giver mening, at hvis nogen går forbi en dansk restaurant med masser af tomme borde, så skal de alligevel ringe og bestille bord, og herefter må de først komme 30 minutter senere? Og dette er blot det seneste eksempel på, hvad jeg vil kalde dansk coronavanvid. For ikke at tale om mink-skandalen, hvor kæden hoppede helt af for den danske regering. Her i Malmø har der længe været gang i udeserveringerne uden hverken coronapas eller reservationer, og sjovt nok er svenskerne ikke uddøde endnu.

Når jeg en sjælden gang har været i Danmark og handle, er det heller ikke fordi, jeg ligefrem savnet mundbindet, når jeg bagefter køber ind i Sverige. Jeg føler mig fuldstændig lige så tryg i de svenske butikker som de danske, da det primære er og bliver at holde afstand til de andre kunder.

Hvad angår antallet af COVID-19 dødsfald er det ganske rigtigt højere i Sverige end i de andre nordiske lande, men det ville det også have været, hvis alle landene havde ført den samme politik. Det er en naturlig konsekvens af, at Sverige har de største byer i Norden og Danmark de næstestørste. Man har set det samme mønster ved tidligere pandemier. Det kunne sikkert have været lavere i Sverige, hvis man havde sat ind med restriktioner tidligere, men det ville stadig være endt højere end i de andre nordiske lande.

Set i et bredere europæisk perspektiv ligger antallet af COVID-19 dødsfald i Sverige også tættere på bunden end toppen, især hvis man kigger på den faktiske overdødelighed fremfor antallet af rapporterede COVID-19 dødsfald, hvor de nordiske lande rapporterer noget mere fyldestgørende end mange andre.

14.000 døde over en periode på 2 kalenderår er heller ikke opsigtsvækkende mange i et land med 10,2 mio. indbyggere, når de døde har samme eller højere gennemsnitsalder end dem, der dør af andre årsager. I 2020 var overdødeligheden i Sverige 7,3%, og 2021 ender nok på et lignende niveau.

Og så må vi ikke glemme, at svenske børn stort set har fået lov at gå i skole gennem hele forløbet. Hvilket igen står i grel modsætning til et land som Danmark, hvor man sat på spidsen har valgt at ofre børns og unges trivsel og indlæring for at havne på podiet i et indbildt mesterskab i færrest mulig COVID-19 dødsfald.

Så alt i alt synes jeg bestemt ikke, svenskerne har grund til at fortryde den måde, de har håndteret COVID-19 på. Der er ting, der kunne have været gjort bedre, især i starten. Men samlet set har Sverige været meget tættere på en hensigtsmæssig pandemihåndtering end de fleste andre lande og herunder Danmark.

For at vende tilbage til Danmark og de indskrænkede frihedsrettigheder, så udløber den lov, der giver hjemmel til dobbelt straf for "coronaforbrydelser", ultimo 2021. Og i betragtning af, at alle på det tidspunkt vil være tilbudt vaccinationer (men mindre noget går helt galt), bør loven naturligvis ikke forlænges. SF har allerede tilkendegivet, at de i hvert fald ikke stemmer for en forlængelse, og det er ganske almindelig sund fornuft.