Analyse
Læsetid: 4 min.

Indien har fejlet eklatant i indsatsen mod den anden coronabølge. Nu er der over 300.000 nye smittede hver dag

Fra og med begyndelsen af 2021 afspejlede de officielle indiske smittetal ikke længere smittens reelle udbredelse: Mens inderne fejrede, at de var ovre det værste, byggede anden bølge sig op
I et land, hvor medianalderen er 26,8 år, er det sandsynligt, at smittens genopblussen også skal tilskrives en ung generation, som er mindre bekymret for en sygdom, der rammer ældre eller de i forvejen svækkede uforholdsmæssigt hårdere.

I et land, hvor medianalderen er 26,8 år, er det sandsynligt, at smittens genopblussen også skal tilskrives en ung generation, som er mindre bekymret for en sygdom, der rammer ældre eller de i forvejen svækkede uforholdsmæssigt hårdere.

Uncredited/AP/Ritzau Scanpix

Udland
24. april 2021

De åbenlyse fejl i Indiens indsats mod den anden – og lige nu voldsomt hærgende – bølge af coronavirussmitte i landet er en dyster advarsel for andre lande.

Det står nu klart, at de smittetal, som Indien indberettede for januar og februar, var misvisende og tilsyneladende dækkede over et stort mørketal: I et land med over 1,3 milliarder indbyggere faldt smittetallet fra et højdepunkt i 2020 på 100.000 nye smittede om dagen til blot 10.000 om dagen.

Den udvikling blev da også fremhævet som noget nær et mirakel af medier og ledende politikere.

Som Jishnu Das, en sundhedsøkonom ved Georgetown University i USA, forundret udtalte til det amerikanske medie NPR i begyndelsen af februar: »Det er jo ikke sådan, at Indien tester mindre eller underrapporterer, hvad der sker. Udviklingen (i smitten, red.) har været kraftigt stigende – og lige nu er der pludselig ingenting! Jeg mener, brugen af hospitalernes intensivafdelinger er gået ned. Alle indikatorer fortæller os, at tallene er gået ned.«

Realiteten var en anden.

 

At udrede, hvad der ligger bag Indiens illusion om at være kommet ud på den anden side af pandemien, kan tage år. Men i dag ved vi, at Indiens registrering af smitteudviklingen fra begyndelsen af 2021 ikke længere afspejlede smittens reelle udbredelse. Og mens mange indere fejrede, at landet var ovre det værste, var anden bølge allerede umulig at afværge.

Uforsigtig adfærd

Selv om der har været mest fokus på den nye og mere smitsomme indiske variant af COVID-19, skyldes den seneste bølge også en kombination af uforsigtig social adfærd, svagheder i Indiens sundhedssystem og forfejlede politiske beslutninger.

Da inderne fik at vide, at virussen var på tilbagetog, at nogle områder nærmede sig flokimmunitet, at vaccinationer ville blive udrullet lige om lidt, og at situationen derfor var under kontrol, afstod mange smittede fra at fra lade sig teste, især hvis de ikke havde alvorlige symptomer.

I et land, hvor medianalderen er 26,8 år, er det sandsynligt, at smittens genopblussen også skal tilskrives en ung generation, som er mindre bekymret for en sygdom, der rammer ældre eller de i forvejen svækkede uforholdsmæssigt hårdere. Resultatet er et mønster, man kender fra andre lande: Smitten har i vidt omfang spredt sig fra de yngre til de ældre.

For mange i et land præget af dyb fattigdom og dårlig sundhedspleje har det også været en udfordring, at der slet ikke var adgang til testfaciliteter, som chefen for et af Indiens største laboratorienetværk påpegede tidligere på ugen.

Intet initiativ

Indien ser ud til at have begået samme fejl, som man har set i andre lande efter kulminationen på første bølge. Nemlig at vende tilbage til en grad af normalitet på et tidligt tidspunkt, til trods for at andre lande allerede oplevede alvorlige andenbølger.

Den seneste bølge skyldes en kombination af uforsigtig social adfærd, svagheder i Indiens sundhedssystem og forfejlede politiske beslutninger.

Den seneste bølge skyldes en kombination af uforsigtig social adfærd, svagheder i Indiens sundhedssystem og forfejlede politiske beslutninger.

Andres Pantoja / SOPA Images
Som en indisk læge, Chandrakant Lahariya skriver i India Today:

»Den anden bølge af COVID-19 kom nogle måneder senere end anden bølge i andre lande, som stod i en lignende situation i midten eller slutningen af 2020. Men der har aldrig været grund til at tro, at Indien skulle gå fri.«

»Og selv om der blev meldt om mindre påpasselighed i befolkningens sociale adfærd fra februar til april, tog regeringen ikke initiativ til at håndhæve foranstaltninger omkring folkesundheden hårdere. Det var politikerne selv, der mere eller mindre opmuntrede folk til at stimle sammen ved festivaler (Holi, en hinduistisk forårsfestival sidst i ​​marts 2021), ved vælgermøder i fem stater (marts-april 2021) og ved religiøse højtidsfejringer (Kumbh Mela, hinduernes vigtigste valfart, i Haridwar i marts-april 2021).«

Desuden har Indien – verdens største vaccineproducent – gentaget de fejl, der før er blevet begået i USA og andre steder, ved at antage, at vaccinationer ville være nok til at holde COVID-19 i skak. Endnu i tirsdags insisterede premierminister Narendra Modi på, at nye nedlukninger kun er »sidste udvej«.

Læren er imidlertid, at det er gennem en kombination af omfattende vaccinationer, nedlukninger og smitteopsporing, at man kommer længst med at inddæmme ​​pandemien.

Indiens dramatiske smitteudvikling har tydeliggjort tre ting.

For det første: Uden et stærkt fokus på effektiv smitteovervågning vil coronavirus snart kunne udnytte huller i systemet til at danne nye smitteklynger.

For det andet: Selv når et land står midt i en vaccineudrulning som Indien, vil COVID-19 forblive en stor trussel, der er i stand til at true sundhedssystemer, så længe et større antal borgere ikke har fået vaccinen.

En tredje og sidste lære er for de politiske ledere. Politisk overmod (som Modis i forhold til Indiens vaccineproduktion) og ’normalitetbias’, altså tendensen til at bagatellisere alvorlige risici, får reelle følger for folkesundhedssituationen, når det er påkrævet, at offentligheden tilskyndes til at passe på.

© The Guardian og Information.
Oversat af Niels Ivar Larsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Balling

"Miraklernes tid" er ikke slut i Indien, med den urealistisk lave dødsrate. Ja, Indien er et stort land, men når krematorie ovne bogstavelig talt smelter, så er der noget som ikke stemmer med de officielle udmeldinger. Dog, som Modi siger: Nedlukninger er sidste udvej, i et naivt håb om at han kan redde sig selv og magten.

Moralen er at denne virus i alle dens afarter er lige så nem at holde styr på som en flok børnehavebørn på speed sluppet løs i en kombineret slik- og legetøjsforretning. At lyve eller håbe virker ikke. Der er kun en ting som virker og det vil man ikke.

Carsten Wienholtz, Arne Albatros Olsen, Inge Lehmann og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Klavs M. Christensen

Helt ærligt? Et næsten apokalyptisk billede på forsiden og en artikel som ikke kun er skrevet fra et vesteuropæisk synspunkt, men også målt med en vesteuropæisk målestok. Alle som har kendskab til vilkårene af de fattigste jorden rundt, ved at teststrategier i disse dele af verden er meningsløse. Hygiejne og isolation er ikke gennemfører, hvor hundredvis af mennesker deler en vandhane og gadene samtidigt er kloaksystemet. Slet ikke tale om home office. Desuden vil den almene sundhedstilstand i byernes milionslums være helt i bund. Her hersker der et hav af sygdomme. Oveni lægges kriminalitet og stofmisbrug i store baner. Dette er områder hvor mennesker dør grundet mangel på nærmest alt. At måle SARS-COV-2 dødsfaldene i døde med virus og ikke af virus gøre hele det statiske grundlag ikke mere troværdigt og jeg har store tvivl om hvorvidt det rent logistisk vil være muligt at teste alle dødsfald i Indien på SARS-COV-2?
Her ser jeg et skræmmebillede trukket op uden brugbart datagrundlag. Jeg må sige at jeg er skuffet. Dette er ikke en avis som Information værdigt.

Ole Svendsen, Inger Nilsson, Karina Rosing Lynge, David Zennaro, Birthe Drews, Carl Chr Søndergård, Hanne Utoft, Mads Kjærgård og Peter Mikkelsen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

blot fordi man ikke kan lave en statistik som er præcis og troværdig, kan man da ikke afvise problemet, ja dødeligheden er generelt høj i fattige tætbefolkede områder, men det gælder da ikke i mindre grad dødeligheden som direkte følge af coronasmitte,
men den eneste mulige løsning er faktisk at stoppe grådigheden iblandt alle os overprivilegerede, fjerne den økonomiske verdensorden med markedet som eneste reguleringsmekanisme,
er man egoist og borgerlig mener man at markedet er godt fordi det kan skabe velstand, og man ignorerer at det faktisk også er markedet som skaber fattigdommen,
markedet er "genialt" til at skabe og forværre uligheden, og dermed velstand for de få, men samtidig lade de mange betale med dyb fattigdom, vi skal have en ny verdensorden som kan skabe gode livsbetingelser for de dårligst stillede og som kan forhindre de grådige og magtfulde i at rage for meget til sig.
og nej vi er ikke rige fordi vi er dygtige eller fordi vi arbejder meget, det er udelukkende vores plads i et urimeligt økonomisk hierarki som forgylder os.

Ole Svendsen, Carsten Wienholtz, Anders Graae, Birthe Drews, Hanne Utoft, Morten Balling, Inge Lehmann og Peter Mikkelsen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Er man egoist, så vil man hellere bruge milliarder i Vesten på en ubetydelig sygdom, fremfor at give pengene der, hvor man får mest liv pr. dollar. Og det må jo være det, det kommer an på. Man kan da forøvrigt ikke lukke et land som Indien ned, det ville betyder mange millioner døde. Lige nu er der en stor strejke i gang, fordi at levevilkårene er urimelige. Hvad fanden betyder en lavrisiko sygdom, som Corona?

Klavs M. Christensen, Inger Nilsson og Carl Chr Søndergård anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Artiklen her beskriver situationen i Indien, og hvor den sandsynligvis er på vej hen:

https://www.dr.dk/nyheder/udland/dansker-i-new-delhi-jeg-tror-kun-vi-har...

Empati aftager som bekendt med kvadratet på afstanden til det man skal forholde sig til, og Indien er langt væk fra både Danmark og EU, men Covid-19 er en pandemi. Det er ikke et lokalt udbrud. Samtidig lever størstedelen af Verdens befolkning ikke i rige lande, med et relativt velfungerende sundhedsvæsen.

Covid-19 lader til at aftage i Danmark om sommeren. Det kan der være flere årsager til. Virussen er ikke glad for ultraviolet lys, og mængden af den er højere om sommeren, men samtidig opholder man sig mere udendørs, så virus man udskiller vil fortyndes mere i luften omkring en, end når man sidder fem mennesker i en stue og spiller Yatzy.

Det er godt for de kommende måneder, men heller ikke mere. Til efteråret står vi formentlig i skidtet igen, med mindre vi får vaccineret færdig inden da (tvivlsomt) og med mindre vaccinerne mister deres effekt inden (sandsynligt).

Pandemien vil bølge op og ned på kloden med årstiderne. I den kommende danske sommer vil der være vinter på den sydlige halvkugle, hvor der godt nok bor færre mennesker end på den nordlige, men hvor mennesker generelt også er fattigere. F.eks. Nordamerika kontra Sydamerika.

Under alle omstændigheder vil virussen blive ved med at mutere. Siden vi blev opmærksom på de første varianter af SARS-Cov-2 er antallet af nye varianter nærmest eksploderet. Det er ikke så mystisk. En virus muterer når den replikeres i værtsorganismen, og jo flere som er smittet på et givent tidspunkt, jo større er sandsynligheden for mutationer. Den viden er ikke ny, selv ikke ifm. Covid-19:

https://vbn.aau.dk/da/clippings/coronavirus-muterer-for-hver-ny-patient

Jacob Nielsen

Uanset hvordan man vender og drejer situationen i Indien, er det vel et udtryk for at landet er voldsomt overbefolket og underudviklet. Og jeg må indrømme at jeg er forbavset (men glædeligt overrasket) over at den ikke er løbet mere løbsk andre steder med tilsvarende leveforhold, som eksempelvis i Nigeria, Egypten og vestkysten af Brasilien. Det er vel moder naturs dvs. virus, måde at svare igen, hvis man giver den gode betingelser. Uanset er det en trist udvikling, som kan og sikkert også vil ramme os selv.

Jeg er ikke abonnent og kan ikke læse artiklen. Men umiddelbart har jeg ekstremt svært ved at tro på, at der skulle være sket væsentlige ændringer i Indiens rapportering i løbet af de sidste 6-9 måneder. Så i mangel på en virkelig god og underbygget alternativ forklaring, så må vi da gå ud fra, at antallet af smittede og døde rent faktisk faldt fra september 2020 til februar 2021, men siden er begyndt at stige igen.

Altså en helt klassik "2. bølge", som man også har set i et stort antal andre lande og herunder i Europa. Opmærksomheden burde så rettes mod at forsøge at forklare, hvad der har forårsaget "2. bølge" i Indien, som tilsyneladende er meget voldsommere end den første. Er det årstiden, nye varianter eller noget helt tredie? Her kan det jo nævnes, at "2. bølge" også i Brasilien har været meget voldsommere end den første. Så måske er der nogle af de samme faktorer på spil?

Jens Christensen

@Lars Hansen, der henvises som årsag bl.a. til uforsigtig genåbning og myndigheders (fejlagtige - min kommentar) oplysninger om flokimmunitet og snarlig vaccination, der har medført uforsigtig adfærd. Hvad ikke nævnes er, at den indiske variant B1617 gennem måneder næsten fuldstændig har kunnet dominere trods den smitsomme britiske B117, som pt giver problemerne i Europa. Læren for os her er vel så, at hjemrejsende testes og ved positiv sekventeres/isoleres. Det var vist et dusin tilfælde, der blev fundet her i landet for en eller to uger siden.

Kim Folke Knudsen

@Indien

Det er en helt klassisk smittekurve, som nu er slået ind i en den eksponentielle fase.

Den 22 april 2021 åbnede Danmark op.

Betænkeligt mange kommuner er allerede nu oppe over 100 i incidenstal, men indlæggelsestallene er indtil videre meget langt under vinterens epidemi med under 200 indlagte aktuelt.

Om 3 uger ved vi, om åbningen var forhastet og Pandemien løber løbsk herhjemme ligesom det er sket i flere lande. Der kan smittespredningen fra den seneste åbning ses da der går en vis periode, inden sygdommen for alvor viser sig blandt de nye smittede.

Lande som Brasilien med nabolande og Indien med nabolande. Indfør totalt rejseforbud til og fra landene nu. Jo flere vi får ind af de der mutanter jo mere leger vi med risiko for, at der pludselig opstår en vaccineresistent mutant og så begynder plagen for fra, hvis den breder sig. Jeg er ikke sikker på, at den danske befolkning kan tage en ny nedlukning ligeså afslappet og disciplineret som det er sket de forrige to gange.

Jeg håber, at vi fortsat kan " styre " smitten som det er lykkedes i marts og første halvdel af april måned, men jeg er bekymret for, at den omfattende åbning nu er den trædesten, som får læsset til at vælte for den tredje bølge.

Danmark har nu over 250.000, som har været smittet med COVID19. Et eksperiment ? - 8 til 10% forventes at få langvarige symptomer som følge af COVID19 det vil her sige at op mod 20.000 personer kan risikere eftervirkninger af et COVID19 sygeforløb, som kan begrænse deres arbejdsevne og medføre langvarige bivirkninger.

Overvej at vaccinere som mange som muligt 1 gang. og overvej at de yngre risikogrupper igen skal vaccineres først før alle vi andre. Godt at høre at Johnson & Johnson ser ud til ikke at blive stoppet. Vi har virkelig brug for at få vaccineret betydeligt flere end de 9,7% som nu er færdigvaccineret.

Jeg håber vi klarer skærene uden at Pandemien løber løbsk en gang til.

VH
KFK

kjeld hougaard

Indien er et land med frihed, demokrati og menneskelige rettigheder -Inderne bestemmer selv hvordan de vil håndtere situationen. Det er værre for dem der bor i Kina!

"der henvises som årsag bl.a. til uforsigtig genåbning og myndigheders (fejlagtige - min kommentar) oplysninger om flokimmunitet og snarlig vaccination, der har medført uforsigtig adfærd."

Men den genåbning fandt vel næppe først sted i februar 2021, når smittetallene toppede 5 måneder tidligere i september 2020. Og ej heller er det vel sådan, at inderne var super disciplinerede gennem 5 måneder med faldende smittetal for så pludselig at slippe tøjlerne og begynde at opføre sig uansvarligt.

Hvad jeg mener er bare, at der en enorm tendens blandt danske journalister til at skrive, at det må være et udtryk for, at nogen har gjort noget forkert, når et land oplever et nyt udbrud af COVID-19. Men måske er det mere end noget andet blot et udtryk for naturens gang. Men det kan man ikke sælge aviser ved at skrive, og det kan heller bruges til at fremme national selvfedme ved at pege fingre af mennesker og politikere i andre lande.

Morten Balling

@Lars Hansen

Naturens gang. Hvis man følger den argumentation, så bør vi vel egentlig bare lukke hospitalerne og sætte en seddel på døren med "Held og lykke". Så ville vi også få befolkningstallet ned, og spare udgifterne til læger og medicin. Det ville dog sænke gennemsnitslevetiden betragteligt, formentlig ned til 30-40 år, men god ide!

Morten Balling

@Lars Hansen

I Indien tester man langt færre end f.eks. i Danmark. Derfor vil der være et stort mørketal på både tilfælde og døde. Hvis man dør AF Covid-19, men ikke er testet positiv, well, så kommer man ikke med i statistikken. Derfor er en bedre indikator positivprocenten. Denne ligger nu i Kolkata på 50%. (!)

https://timesofindia.indiatimes.com/city/kolkata/every-second-person-get...

I starten af denne måned lå den på 5%.

Btw. I en SIR model må man "gætte" på nogle af de variable modellen benytter, f.eks. sandsynligheden for overførsel af smitte ved kontakt, eller antallet af kontakter. Selv hvis man sætter disse variable højt, er det svært at få modellen op på at 50% af befolkningen er smittet samtidig, fordi flokimmunitet får sandsynligheden for overførsel af smitte ved kontakt til at aftage relativt hurtigt. Kolkata er tæt befolket (mange kontakter), men hvis man vitterlig er oppe på 50%, så tyder det på at den indiske variant kan være "pænt" smitsom.

Nu er det sådan, at der er virusser og infektioner i halsen, og når man nu ikke kan isolerer en virus, så vil en podning i halsen sansynligvis være positiv med en fejlmargen på 75%
Det skal være kombineret test med både podning i næse og hals, hvis resultatet skal være realistisk.

Morten Balling

@emil groth

En PCR test er temmelig specifik?

https://www.fda.gov/media/140717/download#:~:text=OF%20THE%20PROCEDURES-...(Real%2Dtime,internal%20control%20(Armored%20RNA%20for

Det er derfor man bla. frygter at nogle mutationer vil kunne lede til falske negativer, ikke falske positiver.

@ Morten Balling

"I Indien tester man langt færre end f.eks. i Danmark. Derfor vil der være et stort mørketal på både tilfælde og døde."

Det er givetvis rigtigt, men det er da ikke noget, som pludselig skete ved årsskiftet 2020/2021 jævnfør artiklens påstand "

"Fra og med begyndelsen af 2021 afspejlede de officielle indiske smittetal ikke længere smittens reelle udbredelse"

Heri ligger jo, at inderne fra og med årsskiftet pludselig skulle være begyndt at teste meget mindre. Og med mindre dette kan underbygges med dokumentation, er der mildt sagt tale om elendig journalistik, som ikke forsøger at finde ud af, hvad der reelt er sket i Indien, så læserne kan blive klogere af det.

Arne Albatros Olsen

For ca. 14 dages læste jeg for første gang om den indiske dobbelt mutant virus, og i løbet af de sidste par dage , har jeg set at der er der kommet en ny mutant , en tripple mutant virus.
Denne nye mutants egenskaber er langt fra blevet klarlagt, men den skulle være meget smitsom og rammer i langt højere grad unge menesker.

Selvfølgelig er der en million ting , som er galt i Indien, men denne mutant gør bestemt ikke nemmere, snarere tværtimod.

Ib Christoffersen

Der bor 3 gange så mange i Indien som i EU. Arealmæssigt er der halvt så stort. Fattigdommen er enorm. Men der er stadig ikke så mange smittede i Indien som i Danmark, da det var værst, målt pr. mio. indbyggere.

Artiklen lægger jo dels op til, at der har været et betydeligt mørketal, og at nedgangen i Januar, februar og marts måske ikke dækker over det reelle antal smittede. Det kunne jo tænkes, at smitten rammer sårbare grupper med nogen forsinkelse, altså at den unge del af befolkningen bærer smitten, men at smitten tidsforskudt rammer ældre og sårbare. Ikke at det er så, men det kunne være en del af forklaringen på, at Indiens hospitalsvæsen nu kommer under voldsomt pres og smitten nærmest eksploderer.

Om ikke andet så kan mere end 300.000 ny-smittede om dagen udvikler sig til en humanitær katastrofe. Man har jo kunnet se i nyhederne, at der mangler respiratorer og fundamentale ting som ilt. Nogle efterlades endog uden behandling og dør på gaden.

For lidt over et år siden var der flere abonnenter der præcis havde de spekulationer herude. Hvad sker der når smitten rammer slumområder i storbyer i lande hvor hospitalsvæsnet er papirtyndt?

Vi kan selvfølgelig ikke bare være ligeglade selv om Indien er langt væk grundet risikoen for mutationer. Men den her udvikling må bekymre ganske meget, for dødstallene grundet Corona kan rocket high. Der er 1,3 milliarder mennesker i Indien, og ud fra hvad jeg har set så regner med, at kurven først topper i midten af maj. Det kan blive rigtig slemt. Men ingen gang dødstallene kan vi regne på. Der dør sikkert endnu flere end vi får oplyst.

Morten Balling

@Jan Boisen

Ja, for det første har det officielle smittetal pr. dag nu ligget nogenlunde stabilt på 300-350.000 i nogle dage. Det kan betyde at smitten topper, men det kan meget vel være et tegn på at man er løbet tør for kapacitet til at teste. Hvis det reelle smittetal f.eks. var en million om dagen, ville man i så fald kun kunne se det antal man kan teste.

Situationen er Delhi er alvorlig. Der er sandsynligvis langt højere dødstal end det officielle. Jeg læste en som arbejde med dødsattester sige, at han havde fået besked fra overordnede om at skrive noget andet end Covid-19 på attesterne, og historierne her fra BBC taler for sig selv:

https://www.bbc.com/news/av/world-asia-india-56882682

Som en sidebemærkning. Værdi er sikkert mange ting, men paradokset med, hvorfor en spand diamanter er mere værd en en spand vand kan man få svaret på her (det er den ikke):

https://twitter.com/yogital/status/1386306578639323145