Corona
Læsetid: 4 min.

Indiens sundhedssystem risikerer at bryde totalt sammen under presset fra coronapatienter

Smitteudviklingen i de indiske storbyer er ude af kontrol: To dage i træk har Indien registreret det højeste antal nye smittede i hele verden, og det indiske sundhedspersonale er ved at segne under presset
Der er for få sengepladser og for lidt ilt til de mange coronapatienter på de indiske hospitaler.

Der er for få sengepladser og for lidt ilt til de mange coronapatienter på de indiske hospitaler.

Danish Siddiqui

Udland
24. april 2021

Flere hospitaler i Delhi udsendte fredag et nødråb og advarede om, at de kun har iltforsyninger tilbage til få timer endnu. Det sker på et tidspunkt, hvor en kraftig vækst i antallet af COVID-19-smittede har presset kapaciteten i sundhedssystemet i de indiske storbyer til bristepunktet.

På de sociale medier skrev hospitalsansatte desperate bønner om hjælp både torsdag og fredag. Det gennemgående budskab i deres opslag var, at de ikke længere var i stand til at følge med den eksploderende efterspørgsel på ilt fra strømmen af nye smittede, så nu måtte centralregeringen i Delhi gøre noget.

Ganga Ram-hospitalet i Delhi, som behandler over 500 COVID-19-patienter, oplyser, at man på et døgn har haft 25 coronavirusdødsfald og advarer om, at en katastrofal krise er lige om hjørnet.

»Vores iltforsyninger kan kun holde til to timer mere. Vores respiratorer og Bipapper (vejrtrækningsmaskiner, red.) virker ikke effektivt. Vi er nødt til at gå over til manuel luftindblæsning med maske og ballon på vores intensiv- og akutafdelinger. En kæmpekrise er nu sandsynlig. De 60 sygeste af vores patienter svæver mellem liv og død, og vi behøver omgående hjælp,« skrev hospitalet i en officiel erklæring fredag formiddag.

To timer senere ankom tankbiler med nye iltforsyninger til hospitalet.

En privathospitalskæde, Max Healthcare, advarede i et opslag på Twitter om, at der på to af kædens hospitaler højst var ilt nok til en time, mens en anden hospitalskæde, Fortis Healthcare, onsdag meddelte, at man på sit hospital i Haryana »kun havde ilt tilbage til 45 minutters brug«. Fortis appellerede indtrængende til myndighederne om at sende en ilttankvogn fra Bhiwadi, syd for den indiske hovedstad, til sit betrængte hospital.

Produktionsomstilling

I takt med at det stigende antal smittetilfælde oversvømmer de indiske hospitaler, er nogle byer blevet beskyldt for at blokere for transport af ilttankvogne til nabostater.

Delhi-regionsstyrets vicereregeringschef, Manish Sisodia, oplyste torsdag i en direkte henvendelse til den indiske sundhedsminister, at seks lokale privathospitaler var løbet helt tør for ilt. Han anklagede desuden politiet og embedsmænd i delstatsregeringerne i Uttar Pradesh og Haryana for at blokere for, at ilttankvogne og andre forsyninger til Delhis hospitaler kunne komme frem til hovedstadsregionen.

Indiske stålværker omstilles nu i al hast til iltproduktion og arbejder på højtryk for at imødekomme efterspørgslen. Torsdag aften tog et særtog – til lejligheden omdøbt til ’Ilt-ekspressen’ – ud på sin første tur fra et stålværk i Andhra Pradesh med et påhæng af syv tankgodsvogne med 15 ton flydende medicinsk ilt.

Virussen har spredt sig med hidtil uset hastighed i Indien – ifølge sundhedseksperter som følge af en blanding af slækkelse af restriktioner, politisk inkompetence og udbredelsen af en mere smitsom variant. Fredag morgen rapporterede Indien om et nyt rekordstort daglig smittetal på 332.348 nye smittede, bare inden for det foregående døgn. Dermed er rekorden fra dagen før, som samtidig var rekord for det højeste antal infektioner på en enkelt dag i noget land siden pandemiens start, blevet slået.

Fredag formiddag blev der meldt om næsten 2.250 nye dødsfald.

Krisen har tvunget Indiens skrøbelige sundhedssystem i knæ. I den vestlige del af delstaten Maharashtra, der er blandt de hårdest ramte områder, døde 13 COVID-19-patienter som følge af en brand, der brød ud på et hospital i Mumbais udkant i de tidlige timer af fredag morgen. Tidligere på ugen omkom 22 COVID-19-patienter på et andet hospital i delstaten, da iltforsyningen til deres respiratorer satte ud som følge af en lækage.

Kaosscener

Optagelser i tv og på de sociale medier viser kaotiske scener ud for overfyldte hospitaler, hvor pårørende bønfalder om at få familiemedlemmer behandlet, og syge mennesker ligger på fortovet, fordi der ikke er senge nok.

Delhi-regionsstyrets vicereregeringschef, Manish Sisodia, oplyste torsdag, at seks lokale privathospitaler var løbet helt tør for ilt.

Delhi-regionsstyrets vicereregeringschef, Manish Sisodia, oplyste torsdag, at seks lokale privathospitaler var løbet helt tør for ilt.

Prabhat Kumar Verma

Et medlem af Delhis lovgivende forsamling kom torsdag med en følelsesladet appel fra sin egen hospitalsseng. Saurabh Bharadwaj fra Aam Aadmi-partiet talte med åndedrætsbesværet stemme gennem en iltmaske og tryglede regeringen om at sende hjælp:

»Det hospital, hvor jeg er indlagt, har kun tre timers ilt tilbage. Når jeg fjerner den her maske, føles det, som om jeg var en mand, der ikke kan svømme, som bliver skubbet ned i en pool og gisper efter vejret,« sagde Bharadwaj.

»Det er vores opgave at redde liv her. Men hvis vi ikke engang kan give ilt, vil vores patienter dø,« udtalte Sunil Kumar Saggar, administrerende direktør for Shanti Mukand Hospital til lokale medier, og brød sammen, mens han talte.

Et COVID-19-center udstyret med 500 iltbehandlingssenge åbnes nu i hovedstaden for at imødekomme efterspørgslen. Regeringen har bebudet, at den vil stille vacciner til rådighed for alle voksne over 18 år fra den 1. maj, men flere stater oplever en mangel på vaccinedoser, og Serum Institute of India, der fremstiller AstraZeneca-vaccinen, har varslet, at man ikke vil være i stand til nå sit mål om at producere 100 millioner månedlige doser før sidst i maj.

© The Guardian og Information.
Oversat af Niels Ivar Larsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er vel ikke så mærkeligt, at Indien kan registrere det højeste smittetal i Verden, når landet er det mest folkerige i Verden næst efter Kina. Som jeg skrev i en anden artikel, er det indiske incidenstal cirka 175 pr. 100.000 indbyggere over den sidste uge. Da smitten toppede i Danmark, var incidenstallet mere end det dobbelte, og adskillige lande i Europa har været endnu højere oppe.

At det indiske sundhedsvæsen er presset af udviklingen, siger nok mest noget om, at Indien har et underudviklet sundhedsvæsen. Realiteten er formentlig den, at de mange fattige i landet heller ikke får ordentlig behandling for de mange andre sygdomme, de rammes af.