Nyhed
Læsetid: 5 min.

Israel er en apartheidstat, konkluderer Human Rights Watch

En af verdens største menneskerettighedsgrupper opfordrer nu Den Internationale Straffedomstol til at efterforske »systematisk diskrimination« imod palæstinensere
Palæstinenske demonstranter i Jerusalem i april 2021.

Palæstinenske demonstranter i Jerusalem i april 2021.

Ahmad Gharabli

Udland
28. april 2021

Israels regering forfølger og handler ud fra et overordnet politisk mål om at fastholde jødiske israeleres dominans over palæstinenserne.

Det vurderer den internationale menneskerettigheds-ngo Human Rights Watch i en rapport, som blev udsendt tirsdag.

I rapporten når Human Rights Watch frem til den konklusion, at Israels magtgreb om palæstinensernes liv nu reelt udgør en form for apartheid – en udvikling, som Israel er blevet advaret imod i årtier.

»Det er den skarpeste konklusion, som Human Rights Watch har formuleret om Israels fremfærd i de 30 år, vi har dokumenteret overgreb i området,« siger Omar Shakir, ngo’ens landechef for Israel og Palæstina.

Omar Shakir understreger, at hans organisation aldrig tidligere er gået så vidt som til at anklage israelske regeringsembedsmænd for »forbrydelser mod menneskeheden«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Selvfølgelig driver Israel apartheid. De stjæler også palæstinensernes land og deres livsgrundlag. Igår inddrog israelerne palæstinensernes fiskerettigheder! "Salami-metoden"!

Sus johnsen, Erik Karlsen, Ib Christensen, Susana Ritius, Anders Graae, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, erik pedersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
erik pedersen

Uhyrligt at de stadig bakkes op af verdenssamfundet og der i blandt vores egne politikere
Mvh Hanne Pedersen

Sus johnsen, Ib Christensen, Susana Ritius, Anders Graae, Mads Berg, Peter Beck-Lauritzen, Palle Yndal-Olsen, Eva Schwanenflügel, Per Selmer, Marie E. Rasmussen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Tak for den artikel/oversættelse.

Hvordan går det med den danske klage over bosætternes hærværk mod et dansk/europæisk hjælpeprojekt - hvor der blev fjernet hegn og ødelagt mange nyplantede træer .
Men det er måske en terrorhandling / antisemitisme at stille sådanne spørgsmål .

Sus johnsen, Ib Christensen, Susana Ritius, Anders Graae, Mads Berg, Jørgen Tryggestad, Peter Beck-Lauritzen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Svend Jespersen

Apartheid, kommunisme, kapitalisme, fascisme, drabet på Jesus, forgiftningen af Muhammed, den sorte død, forgiftning af brønde, styring af medierne, ønske om verdensdominans, styring af verdens økonomi, krigs- og revolutionsmageri, racisme, åger, kontrol af den atlantiske slavehandel, organhøst, folkemord, og ja, tro det eller ej, de myrder også kristnes børn for at bruge blodet fra dem i religiøse ritualer.

Der er ingen ende på, hvad de 0,2 procent af verdens befolkning står bag af uhyrligheder. Jeg er overbevist om, at vi med en smule velvilje sagtens kan finde mange andre, velfunderede beskyldninger om ondskaber, som jød…, undskyld, zionisterne står bag.

Svend,
hvis du ellers har læst artiklen, vil du vide, at den ikke handler om de konspirationsteorier, som du opremser her, men om noget, der reelt sker, mens resten af verden bare ser på.

Hvorfor bliver i øvrigt selv kritikere af Israels politik i de besatte områder ved med at bruge ordet "bosætter", når det burde hedde "besætter"? Kalder man dem "bosættere", får det jo nærmest et formildende skær: "De bosætter sig for at opdyrke et gold land, som ingen andre før dem har betrådt..."

Svend Jespersen

Erik Karlsen.
Undskyld det sene svar, og jo, jeg har læst Oliver Holmes’ artikel i The Guardian. Jeg har også læst dele af HRW’s rapport på 224 sider. For en del år siden var der en klog politiker, som sagde noget i retning af: ”Hvis du vil sikre dig, at ingen læser din fulde rapport, så lav den så lang som muligt”.

Det kan godt være, du kalder det konspirationsteorier, men ikke desto mindre dukker de anklager mod Israel regelmæssigt op i artikler, taler, bøger, aviser og lignende i Mellemøsten og muslimske lande. Palæstinensiske ledere og politikere hører blandt dem, som anvender dem, og nogle kredse i Vesten hopper endda også af og til på limpinden.

Den opskrift, som HRW i denne forbindelse anvender, er såre simpel: Find et begreb, du afskyr, omskriv den gængse og accepterede definition og skab din egen, så den passer til dit formål og udelad alle argumenter mod dens validitet. Som f.eks. når AFA Danmark gør de fleste af danskerne til fascister.

Irene Clausens

Det mest korrekte begreb at bruge om Israels politik er ‘bosætter-kolonialisme’. Israel nøjes ikke med at kolonisere Palæstina, men bosætter sin befolkning i landet og fordriver den oprindelige befolkning.
Det ser vi pt i Jerusalem hvor israelske myndigheder fordriver palæstinensiske familier for at lade jødiske bosættere flytte ind.