Analyse
Læsetid: 4 min.

Kinas præsident Xi deltager ved Bidens klimatopmøde, men vil ikke lade sig presse af USA

Til det sidste var der tvivl om, hvorvidt Kinas præsident Xi Jinping ville tage imod USAs invitation om at tale ved torsdagens klimatopmøde. Xi valgte at takke ja til fornyet dialog mellem klodens to største CO2-udledere
Til det sidste var der tvivl om, hvorvidt Kinas præsident Xi Jinping ville tage imod USAs invitation om at tale ved torsdagens klimatopmøde. Xi valgte at takke ja til fornyet dialog mellem klodens to største CO2-udledere

STR

Udland
23. april 2021

Efter fire års fravær under Donald Trumps præsidentperiode er klimadialogen mellem klodens to største økonomier og CO2-udledere genoptaget.

Inden for en uge har USA og Kina to gange set bort fra den intense rivalisering, der præger deres relationer, for at fokusere på en fælles indsats mod klimaændringerne.

Først mødte USA’s særlige udsending for klimaforandringer, John Kerry, med sin kinesiske modpart i Shanghai, hvilket udmøntede sig i en erklæring om et mere forpligtende samarbejde. Kerrys rejse til Kina var del af forberedelserne til torsdagens virtuelle klimatopmøde, der blev indledt torsdag og fortsætter fredag. Her understreger præsident Joe Biden for alvor USA’s tilbagekomst i klimakampen ved at lancere nye nationale reduktionsmål. 40 landes ledere  deltager på mødet, herunder Kinas præsident Xi Jinping, men længe lignede det en kinesisk afvisning. Først onsdag takkede Xi ja til at deltage og tale på videokonferencen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her