Analyse
Læsetid: 4 min.

I et markant brud med USA’s politik støtter Biden en global selskabsskat

I en opsigtsvækkende tale mandag opfordrede finans- og økonominister Janet Yellen G20-gruppen og OECD-landene til at enes om en global minimumskat på multinationale selskaber. Et motiv til kursskiftet er Bidens infrastrukturplan, der delvist skal finansieres af en højere selskabsskat
Janet Yellen kom mandag med opsigtsvækkende melding, hvor finansministeren opfordrede G20-gruppen og OECD-landene til at enes om en global minimumskat på multinationale selskaber.

Janet Yellen kom mandag med opsigtsvækkende melding, hvor finansministeren opfordrede G20-gruppen og OECD-landene til at enes om en global minimumskat på multinationale selskaber.

Jacquelyn Martin/Ritzau Scanpix

Udland
7. april 2021

BOSTON – I forbindelse med udrulningen af ekstraordinær dyr infrastrukturplan til en pris af 2.300 milliarder dollar over otte år er Biden-regeringen kommet til en indlysende erkendelse: Kun en global minimumskat på USA’s mange multinationale selskaber vil være en garant for at inddrive tilstrækkelige skatteindtægter fra det amerikanske erhvervsliv til at betale for gildet.

Det er både baggrunden og motivet for finans- og økonomiminister Janet Yellens opbakning til en global minimumskat på multinationale selskaber i en tale mandag til Chicago Council of Global Affairs.

Uden en global minimumskat på multinationale koncerners profit bliver det uhyre vanskeligt for Biden-regeringen at lægge hindringer i vejen for amerikanske selskaber, der undviger at betale den relativt høje selskabsskat i USA ved at flytte deres hovedkvarter til skattely eller lande med en lavere skat.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

René Arestrup

Fremragende initiativ. Desværre har det nok ikke nogen gang på jord. eftersom der altid vil være nogle (stater), der vil søge at skabe sig selv en fordelagtig position ved at dumpe skattesatserne.

Super initiativ!

Biden er dog nødt til at få afskaffet filibuster reglen, om at ny lovgivning kræver 60 % af stemmerne for at kunne vedtages af kongressen. Den regel presser amerikanske præsidenter til at lovgive ved dekret for overhovedet at kunne lovgive om noget som helst - da kongressen næsten altid er låst fast pga. filibuster reglen.

Desuden bør Biden Regeringen få Washington DC udnævnt til en selvstændig stat.

Det kan medvirke til at den urimelige strukturelle fordel som republikanerne har mht. at være overrepræsenteret i Senatet.

Alle 50 amerikanske stater må sende 2 senatorer til Senatet. Det giver pt. republikanerne en kæmpe fordel, da der er en række stater med små indbygger tal, der stemmer republikansk.

Herved bliver republikanerne stærkt overrepræsenteret i Senatet i forhold til hvor mange vælgere disse senatorer reelt repræsenterer. Mens demokraterne pt er stærkt underrepræsenteret i Senatet i forhold til hvor mange vælger de repræsenterer.

Washington DC vil næsten med sikkerhed bidrage med 2 demokratiske senatorer. Derved vil Senatets sammensætning i højere grad nærme sig "The popular vote". Republikanerne vil stadig være overrepræsenteret i Senatet, men det vil stadigvæk blive lettere for Demokraterne at få flertal i begge kamre.

Puerto Rico bør have lov til at stemme om de ønsker, at være en amerikansk stat. Hvis de gør det, vil Pueto Rico få større indflydelse og medbestemmelse.
Desuden forventes Puerto Rico at bidrage med mindst 1 demokratisk senator.

Ups!
Der manglede et ord ;-)

Det kan medvirke til at - reducere - den urimelige strukturelle fordel som republikanerne har mht. at være overrepræsenteret i Senatet.