Analyse
Læsetid: 4 min.

Mineprojekt ved Kvanefjeld blev afgørende for Grønlands valg

Siumut fik ikke et dårligt valg, men udfordrerne fra IA klarede sig bare langt bedre og står derfor til at overtage magten i Landstinget
Mere end hver tredje grønslandske vælger stemte på venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit ved tirsdagens valg i Grønland. På billedet stemmer en vælger i Inussivik-hallen i Nuuk.

Mere end hver tredje grønslandske vælger stemte på venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit ved tirsdagens valg i Grønland. På billedet stemmer en vælger i Inussivik-hallen i Nuuk.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Udland
8. april 2021

Tirsdagens valg til både de grønlandske kommunalbestyrelser og til det grønlandske landsting, Inatsisartut, blev en overbevisende sejr til venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit, IA, det fik mere end hver tredje stemme og ser ud til at sætte sig på 12 af Landstingets 31 pladser.

Valget til Landstinget blev oprindeligt udskrevet, fordi interne magtkampe i Siumut i december betød, at regeringspartiet skiftede formand, hvorfor der opstod tvivl om partiets politiske retning, som igen fik regeringspartneren Demokraterne til at bryde regeringssamarbejdet.

Den interne strid i Siumut har dog tilsyneladende ikke skadet partiet, og det har de mange beskyldninger om brudte valgløfter heller ikke. I hvert fald gik Siumut ved valget tirsdag frem med et par procentpoint, og de foreløbige optællinger viser, at partiet sandsynligvis også vinder et ekstra sæde i Landstinget.

Dermed synes det især at være det store og stærkt omdiskuterede mineprojekt ved Kvanefjeld, som IA er stærke modstandere af, men som Siumut støtter, der har været afgørende for valgets udfald.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg forventer at en skribent i Information ved at Greenland Minerals ganske rigtigt er australsk men med store kinesiske ejerinteresser - iflg Deadline i går. Og Kina ejer i forvejen, dygtigt, for mange af de sjældne ressourser.

Elisabeth Christiani

Kan der være Inuer og islændinge som er mulige samarbejde partnere i Canada og Island - og er mere kendt med forhold i området? Både natur og kultur er sammenligneligt, og en rejse værd for turister og studerende -
Islands håndtering af basen Keflavik var tålt og ansatte havde adgang til byen 1 dag om ugen, de skulle ikke blande sig.
De USA stationer på isen giver måske enkelte lærepladser - men hvad ellers? Hvad gavn giver det indbyggerne? Får de 52 % af økonomien fra kvanefjeld? fra kryolitten? i sin tid?

Tage Christiansen

Tjek lige Danwatch og bliv lidt klogere https://danwatch.dk/undersoegelse/jagten-paa-de-sjaeldne-jordarter-i-gro...
Ja det er historien om kryolitten om igen, det er lige som at pisse i bukserne, og hvem skal rydde op om 37 år når kontrakten udløber og ååååhhh nej desværre det kinesisk/Australske selskab er desværre gået konkurs, hvad de for øvriget har gjort en gang tidligere i forløbet. Og pudsigt nok er den danske direktør den selvsamme person som tidligere sad på den anden side af bordet ansat hos Grønlands hjemmestyre.
Det kan måske være ok at udvinde disse råstoffer af hensyn til klimaforandringerne, men det må ske på helt andre betingelser og ikke med kinesisk kapital.
Så kan den grønlandske befolkning måske få lejlighed til en tænkepause.

Inge Lehmann, David Zennaro og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Tage Christiansen
Nej, Tage, for kineserne spiser små børn og det gør amerikanere ikke. De nøjes med at smadre naturen i deres historiske og ufattelige grådighed og profitbegær. Så velkommen Grønland, til de rare og hensynsfulde amerikanske mineselskaber.