Analyse
Læsetid: 6 min.

Brasiliens håndtering af corona kan true håndteringen af pandemien i hele verden

Midt i et accelererende kaos med muterede coronavira kæmper Brasiliens præsident Jair Bolsonaro imod landets domstole, guvernører og en stadigt stærkere politisk opposition
Brasillien har 355.000 døde og 13,5 millioner smittede. Antallet af smittede siden coronapandemiens start i Brasilien er det tredjehøjeste i verden.

Brasillien har 355.000 døde og 13,5 millioner smittede. Antallet af smittede siden coronapandemiens start i Brasilien er det tredjehøjeste i verden.

Nelson Antoine/AP/Reuters

Udland
14. april 2021

Det er på mange måder afgørende uger for Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro.

Det brasilianske sundhedssystem ligger underdrejet af COVID-19 med overfyldte hospitaler og patienter, der bogstaveligt talt dør i køen til en sengeplads.

Siden pandemiens begyndelse i februar sidste år er 355.000 brasilianere døde med corona, og lige nu accelererer smitten hurtigere end på noget andet tidspunkt.

Marts måned satte foreløbig rekord med 66.000 døde, men siden tirsdag i sidste uge er antallet af døde steget til flere end 4.000 i døgnet, og de brasilianske myndigheder frygter mindst 100.000 corona-relaterede dødsfald samlet i april.

Samtidig øges presset politisk på præsident Bolsonaro, der netop har måttet sige farvel til sin sundhedsminister, general Pazuello, der valgte at trække sig efter massivt pres på grund af landets eskalerende coronasituation.

Det er tredje gang på blot to og et halvt år, at Jair Bolsonaro må finde en ny sundhedsminister. Bolsonaros første sundhedsminister, Henrique Mandetta, og hans efterfølger på posten, Nelson Teich – begge lægeuddannede – sagde op i protest over præsident Bolsonaros håndtering af coronapandemien. Blandt andet var de utilfredse med at skulle forsvare ikkevidenskablige metoder til at bekæmpe corona.

Torsdag i sidste uge spændtes tommelskruerne endnu et nyk, da højesteretsdommer Luís Roberto Barroso gav grønt lys til, at der igangsættes en kongresundersøgelse af regeringens corona-håndtering, der af opposition og sundhedsmyndigheder kritiseres for at være komplet mangelfuld og skyld i, at coronapandemien er kommet ud af kontrol i Brasilien.

Som den brasilianske doktor og professor Miguel Nicolelis fra Duke University i USA siger til BBC: »Landet befinder sig i et nationalt sundhedskollaps lige nu – det er første gang i historien, at det offentlige sundhedsvæsen kollapser.«

Nye varianter truer

Samtidig frygter de brasilianske sundhedsmyndigheder, at den ukontrollerede spredning af corona i Brasilien kan blive en regional og en global udfordring, fordi den enorme og hastige smittespredning betyder, at coronavirussen muterer og skaber nye varianter af COVID-19.

Ifølge det brasilianske sundhedsinstitut Fiocruz er der allerede opdaget 92 nye coronavarianter i Brasilien – eller som professor Miguel Nicolelis formulerer det til BBC:

»Brasilien er ikke bare blevet epicenter for den globale pandemi, landet er også blevet en trussel for den fælles indsats for at kontrollere pandemien. Vi brygger en ny variant hver uge.«

Især har de brasilianske myndigheder fokus på den brasilianske coronamutation P.1, der får en stor del af skylden for, at smitten spreder sig stadigt hastigere, men som også er under mistanke for at ramme yngre mennesker hårdere end andre varianter af coronavirussen.

Sundhedsarbejdere hjælper coronapatienter i sportshallen Del'Antonia i Santo Paulo.

Sundhedsarbejdere hjælper coronapatienter i sportshallen Del'Antonia i Santo Paulo.

Amanda Perobelli/Reuters
I pandemiens første måneder sidste år var det kun godt 14 procent af de indlagte patienter på de brasilianske intensivafdelinger, der var under 40 år. I marts i år var 52 procent af alle coronapatienter på landets intensivafdelinger under 40 år.

Og selv om den ændrede profil på de coronaindlagte også skyldes, at en god del af de ældre i Brasilien allerede er vaccineret – og at de unge mødes og derfor også smittes mere – er det en bekymrende udvikling, siger forskningsleder på det brasilianske institut for akutmedicin, AMIB, Ederlon Rezende, ifølge nyhedsbureauet AFP:

»Tidligere udviklede denne befolkningsgruppe kun mindre alvorlige former af sygdommen, der ikke krævede intensivbehandling. Så stigningen er virkelig overvældende.«

Sagde nej til vacciner

Præsident Jair Bolsonaro har fra pandemiens begyndelse i marts sidste år konsekvent nægtet at følge anbefalingerne fra egne sundhedsmyndigheder, ligesom han har været i et langt juridisk slagsmål med både domstole og landets delstatsguvernører, der har forlangt nedlukning af landet med udgangs- og forsamlingsforbud. Bolsonaro har igen og igen argumenteret for, at de økonomiske konsekvenser af en nedlukning ville ramme Brasilien hårdere end selve coronapandemien.

Bolsonaro, der selv har været smittet med COVID-19, har tværtimod gjort grin med både brug af masker og myndighedernes forsøg på at begrænse social aktivitet, og så sent som i sidste måned, da pandemiens anden bølge for alvor slog igennem, bad han sine kritikere »stoppe klynkeriet« over den eskalerende coronasituation.

Præsidentens tilgang har også betydet, at Brasilien – der ellers har et af Latinamerikas bedste offentlige sundhedssystemer med stor erfaring i vaccinekampagner – er kommet langsommere i gang med vaccinering af befolkningen end eksempelvis Chile og nabolandet Uruguay. Blandt andet fordi den brasilianske regering i august sidste år takkede nej til et tilbud fra Pfizer om at købe 70 millioner doser vaccine. Den brasilianske regering har senere bestilt 100 millioner doser fra Pfizer, men de kommer først i anden halvdel af 2021.

Det ærgrer eksperter i sundhedssystemet, der mener, at Brasilien kunne have undgået en så hård anden bølge, hvis udrulningen af vacciner var begyndt tidligere. Til BBC siger den anerkendte mikrobiolog Natalia Pasternak fra Sao Paulo Universitetet:

»Vi har et af de bedste vaccineprogrammer i verden. Hvis vi har nok vaccine, ved vi, hvad vi skal gøre: Vi har ekspertisen og infrastrukturen, vi mangler bare vaccinerne.«

Bolsonaro presses fra alle sider

Mens Bolsonaros håndtering af coronapandemien har skabt massiv kritik fra politikere og sundhedsmyndigheder, har den hidtil – og som med så meget andet af Bolsonaros politik – delt befolkningen i to nogenlunde lige store grupper.

Ifølge meningsmålinger fra Datafolha var det således kun 48 procent af befolkningen, der i januar i år, umiddelbart inden Brasilien blev ramt af anden bølge, var imod Bolsonaros coronahåndtering. I marts viste en ny måling, at modstanden var vokset til 54 procent.

Men meningsmålingerne viser også, at opbakningen til Jair Bolsonaros regering, som ellers længe har været relativt stabil, er markant dalet de sidste tre måneder.

I december sidste år mente 37 procent af de adspurgte, at regeringen gjorde det godt, mens 29 procent havde et negativt syn på regeringen. I marts i år svarede blot 30 procent, at de synes, regeringen fortsat gør det godt, mens 44 procent omvendt svarede, at regeringen klarer sig dårligt.

Samtidig presses præsident Bolsonaro, der søger genvalg om knap halvandet år, fordi tidligere præsident Lula da Silva for nylig fik underkendt sin korruptionsdom og igen er valgbar.

Lula da Silva er fortsat yderst populær, og muligheden for, at han igen kan opstille til et præsidentvalg, har styrket Arbejderpartiet, P.T.

Fyrer ministre

Måske derfor er det en stadigt mere desperat Jair Bolsonaro, der i slutningen af sidste måned endnu en gang valgte at udskifte seks ministre, hvoraf flere blev direkte fyret, blandt andre forsvarsministeren.

En situation, der blev yderligere kaotisk dagen efter, da de tre militære chefer for henholdsvis flyvevåbnet, marinen og hæren valgte at forlade deres poster. De gik, fordi de blev presset til offentligt at bakke op om præsidenten, der ligger i åben kamp med landets delstatsguvernører om coronakrisen. Guvernørerne forsøger at lukke landet ned, mens Bolsonaro insisterer på, de skal holde åbent.

Det har fået flere til at spekulere i, at præsident Bolsonaro, der selv er kaptajn af militær rang, har tabt magten over militæret og derfor i stedet søger opbakning og beskyttelse hos det militære politi, der er kendt for sin brutalitet, og ligesom militæret fungerer som en institution i sig selv.

For hvad sker der, hvis ikke Bolsonaro genvinder magten ved valget i 2022?

»Bolsonaro behøver ikke opbakning fra militæret til at udføre et kup, hvis han kan regne med ubetinget støtte fra det militære politi. Med deres hjælp kan han destabilisere rivaliserende stater,« som Ignacio Cano, der er ekspert i offentlig sikkerhed ved det statslige universitet i Rio de Janeiro, sagde til nyhedsbureauet Reuters for få dage siden.

Brasiliens kamp mod corona 

  • 355.000 døde: Kun et land i verden overgår antallet af døde i Brasilien. USA har et stykke over en halv million dødsfald relateret til corona.
  • 1.661 døde pr. mio. indbygger: Brasilien er blandt de lande med flest coronadødsfald i forhold til indbyggertallet. På plads nummer 16 klarer Brasilien sig dog lidt bedre end USA (14), Storbritannien (13) og Italien (12). Danmark er nummer 76 med 421 døde pr. mio. indbygger.

  • 13,5 millioner smittede: Antallet af smittede siden coronapandemiens start i Brasilien er det tredjehøjeste i verden.
  • 63.000 smittede pr. mio. indbygger: Brasilien ligger ikke i toppen, når man ser på antallet af smittede i forhold til befolkningens størrelse. Brasilien er nummer 41, mens Danmark med omtrent 41.000 smittede pr. mio. er nummer 70.

Kilde: John Hopkins University og Worldometers

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bolsonaro kan verden og brasilianerne takke bl.a. amerikanske kupaktiviteter for, men det er vel heller ikke noget, vi skal hæfte os ved. For de få, som faktisk finder forhistorien og konteksten for Brasiliens katastrofale kurs væsentlig, er der lidt at hente i denne glimrende og meget afslørende artikel:
https://www.brasilwire.com/us-brasil-coup/

Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Gitte Loeyche og Anders Graae anbefalede denne kommentar

Nu er Brasilien altså ikke det eneste sted, hvor der stadig findes coronavirus. Eksempelvis er smittetallene i Indien eksploderet på det seneste og er nu højere end på noget andet tidspunkt under pandemien. Og i Afrika ved vi vel reelt intet om, hvor mange smittede eller døde der er. Så mutationer kan opstå mange andre steder end lige i Brasilien. Men det er selvfølgelig bekvemt at kunne udpege en "skurk" i form af en præsident, der ikke vil sætte pandemibekæmpelse over alle andre hensyn.

Lars Hansen, Bolsonaro er blot repræsentant for nogle højreradikale kræfter, som ved et stille kup tog magten i Brasilien og siden har begået justitsmord mod opponerende politiske parter - og disse højreradikale kræfter, som Bolsonaro repræsenterer, sætter hensyn til kortsigtet profit over både pandemirisici/folkesundhed, ressourcebalancer, klimaudvikling, lighed/stabilitet og demokrati m.m. Men du har ret i at rigtigt mange andre politiske kræfter kloden over agerer enten tilsvarende eller tilnærmelsesvist i samme retning (såmænd også vort eget, snart folkekære EU), så på denne vis mangler artiklen nok lidt strukturelt udsyn/perspektiv.

@ Hanne Utoft

Der kan være mange gode grunde til ikke at synes om Bolsenaro. Men som du selv erkender, er der simpelthen ikke saglig dækning for artiklens overskrift eller konklusion.

"Antallet af smittede siden coronapandemiens start i Brasilien er det tredjehøjeste i verden."

Faktuelt set korrekt men samtidig aldeles irrelevant, da antallet af påviste smittetilfælde afhænger af befolkningstallet samt hvor meget der testet. Flere lande i Afrika har officielt nærmest ingen smittede, fordi de ikke tester.

"og lige nu accelererer smitten hurtigere end på noget andet tidspunkt."

Dette er decideret forkert. Faktisk ser det ud til, at smitten i Brasilien toppede for et par uger siden og nu langsomt er på vej ned igen.

"Marts måned satte foreløbig rekord med 66.000 døde, men siden tirsdag i sidste uge er antallet af døde steget til flere end 4.000 i døgnet, og de brasilianske myndigheder frygter mindst 100.000 corona-relaterede dødsfald samlet i april."

Antallet af daglige corona dødsfald i Brasilien ligger på omkring 3.000 i døgnet ikke 4.000. Men ja det kan jo godt blive til cirka 100.000 på en måned. Så ja selvfølgelig befinder Brasilien sig lige nu i en sundhedskrise. Slet ingen tvivl om det, og det er synd for befolkningen og især de sygehusansatte.

Men Information glemmer bekvemt, at utroligt mange lande i Europa har været lige så hårdt ramt af coronavirus som Brasilien, og at nogen stadig er det. I Ungarn er der lige nu cirka 25 daglige dødsfald per million indbygger, hvilket er mere end Brasiliens 15. Så det er da lidt underligt, at det er så interessant at skrive om Brasilien men ikke om det meget mere nære Ungarn, som er en del af EU.

Jørgen Mathiasen

ARD har netop fortalt sine læsere, at AstraZeneca bliver opgivet i Danmark, og NTV meddeler, at Sverige har Europas højeste incidens - tre gange højere end Tysklands. Hvis man ellers har sprogkundskaberne, er der god adgang til information.

Brasiliens præsident er en katastrofe i enhver forstand, men det rammer forbi skiven at sammeligne "EU" med Bolsonaro. Man kan, hvis man ikke er alt for nærtagende med præcisionen i sammenligningerne, i Europa finde et par enkelte politikere, der ligner ham.

Eva Schwanenflügel, Carsten Hansen, Carsten Munk og Erik Pedersen anbefalede denne kommentar

Jørgen Mathiasen, for din skyld præciserer jeg gerne at jeg regner EU's ageren iht. at prioritere kortsigtet profit over hensyn til alt andet som tilnærmelsesvis i samme retning som Bolsanos højreradikale neoliberalisme. At du overser forbeholdet og derpå erklærer sammenligningen udenfor din skive, kan jeg kun beklage.

"og NTV meddeler, at Sverige har Europas højeste incidens - tre gange højere end Tysklands."

ja målte incidens, men er der virkelig stadig nogen, der tror, det er et særligt relevant tal? Sverige har cirka 2 daglige dødsfald pr million indbyggere mod knap 3 i Tyskland. Så mon ikke det reelle incidenstal er cirka 50% højere i Tyskland, men at man bare ikke finder så mange af de smittede, fordi man ikke tester?

De virkelige problemområder i Europa ligger dog mod øst. Lande som Ungarn, Polen, Slovakiet, Bulgarien samt diverse Balkan stater har alle mellem 10 og 25 daglige dødsfald pr. million indbyggere trods vaccinationer.