Irans atomprogram
Læsetid: 5 min.

Sabotageaktion mod atomanlæg forpurrer Bidens håb om ny atomaftale med Iran

Eksplosionen i atomanlægget Natanz søndag aften forsinker Irans berigelse af uran og kan tage luften ud af Teherans forhandlingsposition. Men det er næppe en velkommen aktion i Washington, hvor Biden satser på en snarlig tilbagevenden til atomaftalen fra 2015
Det formodede israelske angreb på et iransk atomanlæg bringer præsident Joe Bidens planer om at ophæve præsident Trumps talrige sanktioner til gengæld for Irans tilbagevenden til atomaftalen i fare.

Det formodede israelske angreb på et iransk atomanlæg bringer præsident Joe Bidens planer om at ophæve præsident Trumps talrige sanktioner til gengæld for Irans tilbagevenden til atomaftalen i fare.

Tom Brenner

Udland
13. april 2021

Kun en uge efter starten på nogle yderst vanskelige diplomatiske drøftelser mellem Iran og USA om en genoplivelse af atomaftalen fra 2015 er det angiveligt lykkedes for Israel at gennemføre en sabotageaktion mod et iransk atomanlæg, som kan spænde ben for en forhandlingsløsning.

Det formodede israelske angreb bringer præsident Joe Bidens planer om at ophæve præsident Trumps talrige sanktioner til gengæld for Irans tilbagevenden til atomaftalen i fare.

Attentatet kommer nemlig på et tidspunkt, hvor EU, Frankrig, Storbritannien, Tyskland, Kina og Rusland under møder i Wien prøver at skitsere en rammeaftale, der kan få USA og Iran til at gå i direkte dialog med hinanden.

Eksplosionen fandt sted søndag aften i atomanlægget Natanz. Det var stadig uklart mandag, hvorvidt der er tale om israelske agenters detonering af en bombe, eller om et cyberangreb skal have tilintetgjort strømforsyningen til en facilitet, hvor centrifuger beriger uran.

Den statslige israelske radiostation Kan bekræftede mandag, at efterretningstjenesten Mossad »spillede en rolle« i angrebet med henvisning til efterretningskilder. Det blev bekræftet af Jerusalem Post. Iran har døbt aktionen »nuklear terrorisme«. Ingen iranere skal være omkommet.

Amerikanske regeringskilder, der har adgang til klassificerede rapporter, vurderer, at det vil tage ni måneder for Iran at vende tilbage til status quo. Kun på det tidspunkt vil Iran kunne genoptage produktion af beriget uran i nogle nye avancerede centrifuger, der i strid med atomaftalen er blevet udviklet, efter at Trump trak USA ud i 2018.

Når uran er beriget til en vis grad, opstår der en kernereaktion, som udløser en atombombes energi. Ifølge atomaftalen må Iran højst berige uran op til 3,6 procent. Siden 2018 er man på anlægget i Natanz nået op på 20 procent berigelse, og de nye centrifuger vil kunne accelerere denne proces yderligere.

Sabotageaktionen blev gennemført dagen efter, at de nye faciliteter blev indviet af Irans præsident Hassan Rohani lørdag.

Iran lover hævn

I princippet kan det israelske angreb svække Irans forhandlingsposition vis-a-vis USA, fordi Teherans trusler om at optrappe sin berigelse af uran vil miste noget af sin tilsigtede virkning. Omvendt vil den iranske regering næppe sidde Israels gentagne angreb – en påsat brand for et år siden og mordet på en ledende atomfysiker i november – overhørig.

Mandag truede udenrigsminister Mohammed Zarif – en kendt moderat islamist – med at gøre gengæld mod Israel. En hævnaktion vil angiveligt kunne omfatte amerikanske mål i Mellemøsten, hvis iranerne konkluderer, at Biden-regeringen var vidende om aktionen eller bistod med efterretninger.

»Zionisterne vil (med denne aktion, red.) tage hævn mod det iranske folks for dets succes med at få de repressive sanktioner ophævet, men vi vil ikke lade det ske, og vi vil tage hævn mod zionisterne,« sagde Zarif til det officielle iranske nyhedsbureau.

Den iranske regerings mistanke mod USA vil blive skærpet af, at forsvarsminister Lloyd Austin var på officielt besøg i Israel søndag, hvor han førte samtaler med forsvarsminister Benny Gantz og premierminister Benjamin Netanyahu. Iranerne vil kunne spørge: Er det virkelig sandsynligt, at de to israelske politikere undlod at indvie Austin i Mossads planer?

USA og Israel har gentagne gange tidligere arbejdet sammen om at sabotere Irans atomprogram. Under præsident Barack Obama gennemførte de to lande sammen et cyberangreb mod anlægget i Natanz, der forsinkede berigelsen af uran med flere måneder.

Mandag havde USA’s regering endnu ikke nogen officiel kommentar til eksplosionen i Natanz, som ligger 250 km syd for Teheran.

Drøftelserne i Wien var ellers kommet relativt godt fra start i sidste uge. De skulle fortsætte i denne uge, hvor udenrigsminister Antony Blinken og forsvarsminister Austin er i Bruxelles for at diskutere Ruslands militære mobilisering nær grænsen til det østlige Ukraine og Irans atomprogram med deres europæiske modparter.

Under valgkampen i 2019-20 lovede Biden, at USA under hans ledelse ville vende tilbage til atomaftalen fra 2015, som Obama og daværende udenrigsminister John Kerry forhandlede på plads. Flere af Kerrys rådgivere fra dengang er med i den amerikanske delegation i Wien.

Men i de tre år, der er gået, siden Trump meldte USA ud af aftalen, Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), har det iranske atomenergiagentur eskaleret sit arbejde med at producere mere uran, der kan bruges til en atombombe og ifølge det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) forkorte tidsrammen fra et år til tre måneder.

Det er et klart brud på JCPOA-aftalen, men det er en proces, der kan stoppes og skrues tilbage. Det ildevarslende er, at de iranske atomfysikere og våbeneksperter samtidig har udviklet teknologi til at bygge de komplekse sprænghoveder, hvorpå atombomber placeres. Og kendskab til denne teknologi kan ikke blive slettet af en diplomatisk aftale.

Parallelt hermed har de iranske myndigheder gradvist begrænset IAEA-inspektørers fysiske adgang til atomanlæg som Natanz. I indeværende år har ingen inspektører kunnet aflægge besøg. Dog fortsætter IAEA’s overvågning af atomanlæggene med opstillede kameraer.

Mange hurdler

I den indledende fase til de diplomatiske drøftelser i Wien afviste den iranske delegation over for EU-formandskabet at indstille sit arbejde med at bruge avancerede centrifuger til berigelse af uran, medmindre USA ophæver de 1.500 forskellige sanktioner pålagt iranske institutioner, virksomheder og individer.

Men det er en indrømmelse, USA ikke vil give sig her og nu. Bidens forhandlingsposition er kompliceret af, at Trump-regeringen forsøgte at presse Iran med en økonomisk blokade til at opgive sit atomprogram og indtage en mindre aggressiv adfærd over for Israel og de sunniarabiske golfstater – en strategi, der er faldet til jorden med et brag.

En blokade, der omfattede sekundære sanktioner, hvor private og statslige virksomheder i alle verdens lande blev straffet for at handle med iranere ved at blive frataget muligheden for at bruge amerikanske pengeinstitutter og have datterselskaber i USA.

Biden-regeringen er formentlig rede til i en ny atomaftale at ophæve sanktioner, der er direkte relaterede til Irans atomprogram. Men problemet er, at de mange sanktioner indført under præsident Trump angik Irans støtte til Hizbollah i Libanon, forskellige shiamuslimske militser i Iran, houthierne i Yemen og Bashir al-Assads regime i Syrien.

Trump-regeringen sanktionerede også Irans centralbank, Olieministeriet og det statslige olieselskab for angiveligt at have finansieret terrorhandlinger i udlandet. Der er sanktioner mod officerer i Irans Revolutionære Garde for overtrædelse af menneskerettighederne.

Politisk set kan det blive en varm kartoffel for Biden at fjerne sanktioner, der intet har at gøre med Irans atomprogram. Det vil vække voldsom modstand blandt republikanere og en del proisraelske demokrater i Kongressen.

Men spørgsmålet er, om præsidenten har noget valg, skriver de to Iran-eksperter Trita Parsi og Tyler Cullis i webmagasinet Responsible Statecraft.

»Uden en ophævelse af alle sanktioner risikerer Biden enten krig eller et iransk atomprogram på steroider. Omvendt kan han med en ny aftale lægge beslag på Irans atomprogram.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tak for en grundig artikel om dette væsentlige emne. Men er det ikke lidt forvrænget at kalde Iran aftalebryder (...i strid med aftalen, ...klart brud på aftalen), når USA forinden var løbet fra sin del af aftalen og ovenikøbet indførte nye, endnu mere omfattende sanktioner, som stadigvæk holder Irans samfund i et økonomisk kvælertag?

Mads Greve Haaning, Hanne Utoft, Alvin Jensen, Karsten Nielsen, Lars Løfgren, Anders Graae, John Scheibelein, Steffen Gliese, peter juhl petersen, Ole Svendsen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar

@ Nils Enrum
God pointe. Iran havde overholdt deres forpligtelser i atom aftalen til punkt og prikke.
Det var Trump, der egenhændigt brød den atom aftale, som USA havde indgået med Iran under Obama. Til stor fortrydelse for de europæiske lande, der var med i den oprindelige atom aftale.

Alvin Jensen, Lars Løfgren, Torben Arendal, John Scheibelein, Steffen Gliese og peter juhl petersen anbefalede denne kommentar

Her er det så igen igen Israel og dette lands oppustede betydning, som kan true verdensfreden.
Ikke fordi jeg anser Iran som et trygt og varmt samt udelukkende fredelig samfund.
Men ingen tvivl om at Israel har alt for stor magt i et spil, som stadig truer muligheden for en smule ro.

Ole Svendsen, Mads Greve Haaning, Alvin Jensen, Ervin Lazar og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er vel ingen, der kan være i tvivl om, at Israels formål var at sabotere aftalen.

Ole Svendsen, Troels Brøgger, Mads Greve Haaning, Alvin Jensen, Lars Løfgren, Ervin Lazar og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
peter juhl petersen

@Ole Svendsen
....og som Israel nu (igen) forsøger at underminere og føre tilbage på "Trumpsporet" ved egenhændig at foretage sabotageoperationer !
Og resten af verdens førende og civiliserede nationer kigger bare på igen,-og noterer og accepteret !
Uden nogen som helst protester eller indvendinger !

Ole Svendsen, Troels Brøgger, Alvin Jensen, Lars Løfgren og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Karsten Nielsen

Mon vi kan forvente os noget af udenrigsministeren i denne sag? Nej - storpolitikken (læs: vores vedhæng til USA) gør det ikke muligt.

Ole Svendsen, Alvin Jensen, Lars Løfgren og Torben Arendal anbefalede denne kommentar

Iran går faktisk ind for at indføre en atomvåbenfri zone i Mellemøsten.
USA vil ikke tillade det.
Det ville jo skulle indebære inspektioner i Israel og dermed uigendriveligt afsløre landets atomarsenal, hvilket i sin tur ville gøre USA's støtte til landet ulovlig.

Torben Arendal, Viggo Okholm og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

"Det formodede israelske angreb bringer præsident Joe Bidens planer om at ophæve præsident Trumps talrige sanktioner til gengæld for Irans tilbagevenden til atomaftalen i fare."

Øh, Biden-administrationen havde (og har måske fortsat) planer om at skærpe kravene til Iran ved en fornyet atomaftale; herunder at få indflydelse på Irans krydsermissilforsvar (Blinken har flere gange udtalt dette). Ikke meget tyder på at man vil forspilde chancen for at vinde terræn i kølvandet på Trump-administrationens exit fra aftalen - og dermed trappe konflikten med Iran op.

Hér er i øvrigt lidt om hvad der blev meldt ud ved amerikanernes officielle Israel-besøg forleden:
"Gantz said “we will work closely with our American allies to ensure that any new agreement with Iran will secure the vital interests of the world and the United States, prevent a dangerous arms race in our region and protect the State of Israel”.

Austin, the highest-level envoy from President Joe Biden’s administration yet to visit ally Israel, said Washington would work with Israel “to advance shared security interest and priorities”."
https://www.france24.com/en/middle-east/20210411-israel-says-it-will-wor...

Hér er i øvrigt en dokumentar, som på visse måder skildrer Obama-administrationens samarbejdsproblemer med Israel ifm. tilblivelsen af atomaftalen i 2015: https://www.youtube.com/watch?v=7W-xxpXzAC0

"Har Danmark da en udenrigspolitik?"

Ja, formelt - men al suverænitet er i praksis overgivet/delegeret til NATO og EU, som i uskøn forening udmarver og terroriserer bl.a. energirige lande som ikke vil makke ret i vestens neoliberale spil.

Den som har skoen på , Israel, ved bedst hvor den trykker. Iranske ledelse er optændt siden 1977 og Khomeny (?) af had til Israel og jøder. Hvorfor? Så vidt jeg kan forstå af simpelt magtstræb efter dominans i regionen -For at udbrede den sande tro heri og sole sin reaktionære ledelse i lyset heraf.

Så hvis Israel blot kunne leve trygt med Obamas Iran atomaftale kunne man begræde det skete, såfremt Israel står bag, men det kan Israel øjensynligt klart ikke.: Naturligvis fordi aftalen ad åre vil medføre et atombevæbnet Iran - Ikke heller lige i Europas interesse, antager jeg.

Martin Burcharth

Kære Niels Enrum!

Tak for din kommentar. Jeg kan godt sætte mig ind i, hvorfor du og andre læsere undrer sig over, at jeg i artiklen fremfører Iran, som det land der har brudt aftalen, mens USA ikke bliver beskyldt for det samme. Men det gør jeg, fordi USA trak sig fra aftalen, mens Iran forblev i aftalen. Det var først efter, at Trump havde forladt JPCOA, at USA indførte de nye sanktioner, som ville have været i strid med aftalen, hvis USA fortsat havde været kontrahent. Men det er altså ikke tilfældet. Venlig hilsen Martin Burcharth

kjeld hougaard

@Martin Burcharth: En strid om ord? når en part forlader en aftale – existerer den aftale længere? Var Danmarks boykot af handel med Iran en del af aftalen? Eller ville det danske vælgerkorps også vise sin magt ved at vise USA at vi også stod udenfor aftalen? Vi lever vel i et demokrati?
Det kan der være delte meninger om, men verden i stort må se med et vågende øje, og nu tydeligere se: Hvis I ikke gør som Danmark vil – aftaler eller ej - så vil vi, med vores allierede i ”vesten” gi jer bank! Jeg glædes mere og mere over Kinas udvikling – ikke som en drøm af godhed, men et alternativ at allierer sig med, vi har ikke kun at vælge støtte Vestens fortsatte kamp for global magt

I striden om ord og retorisk vinkling, beslutter Martin Burchardt at kalde Iran for aftalebryder, selvom enhver med lidt jordforbindelse ved at når man løber fra en aftale, så bryder man den samtidig (hvilket USA gjorde). Meget illustrativt for dagens jorunalistik i Danmark.

Ole Svendsen

@ Gert Romme
"Har Danmark da en udenrigspolitik?

Når man læser om udenrigsministeren, kommer man faktisk i tvivl om, om Danmark overhovedet har en udenrigsminister. "

Jeg bliver selv i tvivl.
Jeppe Koefoed minder mig igen og igen om en mus, der brøler, som om han var en tiger.