Irans atomprogram
Læsetid: 5 min.

Sabotageaktion mod atomanlæg forpurrer Bidens håb om ny atomaftale med Iran

Eksplosionen i atomanlægget Natanz søndag aften forsinker Irans berigelse af uran og kan tage luften ud af Teherans forhandlingsposition. Men det er næppe en velkommen aktion i Washington, hvor Biden satser på en snarlig tilbagevenden til atomaftalen fra 2015
Det formodede israelske angreb på et iransk atomanlæg bringer præsident Joe Bidens planer om at ophæve præsident Trumps talrige sanktioner til gengæld for Irans tilbagevenden til atomaftalen i fare.

Det formodede israelske angreb på et iransk atomanlæg bringer præsident Joe Bidens planer om at ophæve præsident Trumps talrige sanktioner til gengæld for Irans tilbagevenden til atomaftalen i fare.

Tom Brenner

Udland
13. april 2021

Kun en uge efter starten på nogle yderst vanskelige diplomatiske drøftelser mellem Iran og USA om en genoplivelse af atomaftalen fra 2015 er det angiveligt lykkedes for Israel at gennemføre en sabotageaktion mod et iransk atomanlæg, som kan spænde ben for en forhandlingsløsning.

Det formodede israelske angreb bringer præsident Joe Bidens planer om at ophæve præsident Trumps talrige sanktioner til gengæld for Irans tilbagevenden til atomaftalen i fare.

Attentatet kommer nemlig på et tidspunkt, hvor EU, Frankrig, Storbritannien, Tyskland, Kina og Rusland under møder i Wien prøver at skitsere en rammeaftale, der kan få USA og Iran til at gå i direkte dialog med hinanden.

Eksplosionen fandt sted søndag aften i atomanlægget Natanz. Det var stadig uklart mandag, hvorvidt der er tale om israelske agenters detonering af en bombe, eller om et cyberangreb skal have tilintetgjort strømforsyningen til en facilitet, hvor centrifuger beriger uran.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tak for en grundig artikel om dette væsentlige emne. Men er det ikke lidt forvrænget at kalde Iran aftalebryder (...i strid med aftalen, ...klart brud på aftalen), når USA forinden var løbet fra sin del af aftalen og ovenikøbet indførte nye, endnu mere omfattende sanktioner, som stadigvæk holder Irans samfund i et økonomisk kvælertag?

Mads Greve Haaning, Hanne Utoft, Alvin Jensen, Gert Romme, Karsten Nielsen, Lars Løfgren, Anders Graae, John Scheibelein, Steffen Gliese, peter juhl petersen, Ole Svendsen, Torben Arendal og Søren Bro anbefalede denne kommentar

@ Nils Enrum
God pointe. Iran havde overholdt deres forpligtelser i atom aftalen til punkt og prikke.
Det var Trump, der egenhændigt brød den atom aftale, som USA havde indgået med Iran under Obama. Til stor fortrydelse for de europæiske lande, der var med i den oprindelige atom aftale.

Alvin Jensen, Gert Romme, Lars Løfgren, Torben Arendal, John Scheibelein, Steffen Gliese og peter juhl petersen anbefalede denne kommentar

Her er det så igen igen Israel og dette lands oppustede betydning, som kan true verdensfreden.
Ikke fordi jeg anser Iran som et trygt og varmt samt udelukkende fredelig samfund.
Men ingen tvivl om at Israel har alt for stor magt i et spil, som stadig truer muligheden for en smule ro.

Ole Svendsen, Mads Greve Haaning, Alvin Jensen, Gert Romme, Ervin Lazar og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er vel ingen, der kan være i tvivl om, at Israels formål var at sabotere aftalen.

Ole Svendsen, Troels Brøgger, Mads Greve Haaning, Alvin Jensen, Gert Romme, Lars Løfgren, Ervin Lazar og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
peter juhl petersen

@Ole Svendsen
....og som Israel nu (igen) forsøger at underminere og føre tilbage på "Trumpsporet" ved egenhændig at foretage sabotageoperationer !
Og resten af verdens førende og civiliserede nationer kigger bare på igen,-og noterer og accepteret !
Uden nogen som helst protester eller indvendinger !

Ole Svendsen, Troels Brøgger, Alvin Jensen, Gert Romme, Lars Løfgren, Torben Arendal og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Karsten Nielsen

Mon vi kan forvente os noget af udenrigsministeren i denne sag? Nej - storpolitikken (læs: vores vedhæng til USA) gør det ikke muligt.

Ole Svendsen, Alvin Jensen, Lars Løfgren, Torben Arendal og Søren Bro anbefalede denne kommentar

@ Karsten Nielsen,

Har Danmark da en udenrigspolitik?

Når man læser om udenrigsministeren, kommer man faktisk i tvivl om, om Danmark overhovedet har en udenrigsminister.

Udenrigsministeriets hjemmeside.
- "Kofod til Ukraines udenrigsminister: Ukraine står ikke alene mod Ruslands militære provokationer".

Og på samme hjemmeside kan man læser, at Danmark sender hjælpen, altså frømands- og jægerkorpset til Langtbortistan.

Ole Svendsen, Troels Brøgger og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Iran går faktisk ind for at indføre en atomvåbenfri zone i Mellemøsten.
USA vil ikke tillade det.
Det ville jo skulle indebære inspektioner i Israel og dermed uigendriveligt afsløre landets atomarsenal, hvilket i sin tur ville gøre USA's støtte til landet ulovlig.

Torben Arendal, Viggo Okholm og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

"Det formodede israelske angreb bringer præsident Joe Bidens planer om at ophæve præsident Trumps talrige sanktioner til gengæld for Irans tilbagevenden til atomaftalen i fare."

Øh, Biden-administrationen havde (og har måske fortsat) planer om at skærpe kravene til Iran ved en fornyet atomaftale; herunder at få indflydelse på Irans krydsermissilforsvar (Blinken har flere gange udtalt dette). Ikke meget tyder på at man vil forspilde chancen for at vinde terræn i kølvandet på Trump-administrationens exit fra aftalen - og dermed trappe konflikten med Iran op.

Hér er i øvrigt lidt om hvad der blev meldt ud ved amerikanernes officielle Israel-besøg forleden:
"Gantz said “we will work closely with our American allies to ensure that any new agreement with Iran will secure the vital interests of the world and the United States, prevent a dangerous arms race in our region and protect the State of Israel”.

Austin, the highest-level envoy from President Joe Biden’s administration yet to visit ally Israel, said Washington would work with Israel “to advance shared security interest and priorities”."
https://www.france24.com/en/middle-east/20210411-israel-says-it-will-wor...

Hér er i øvrigt en dokumentar, som på visse måder skildrer Obama-administrationens samarbejdsproblemer med Israel ifm. tilblivelsen af atomaftalen i 2015: https://www.youtube.com/watch?v=7W-xxpXzAC0

"Har Danmark da en udenrigspolitik?"

Ja, formelt - men al suverænitet er i praksis overgivet/delegeret til NATO og EU, som i uskøn forening udmarver og terroriserer bl.a. energirige lande som ikke vil makke ret i vestens neoliberale spil.

Den som har skoen på , Israel, ved bedst hvor den trykker. Iranske ledelse er optændt siden 1977 og Khomeny (?) af had til Israel og jøder. Hvorfor? Så vidt jeg kan forstå af simpelt magtstræb efter dominans i regionen -For at udbrede den sande tro heri og sole sin reaktionære ledelse i lyset heraf.

Så hvis Israel blot kunne leve trygt med Obamas Iran atomaftale kunne man begræde det skete, såfremt Israel står bag, men det kan Israel øjensynligt klart ikke.: Naturligvis fordi aftalen ad åre vil medføre et atombevæbnet Iran - Ikke heller lige i Europas interesse, antager jeg.

Martin Burcharth

Kære Niels Enrum!

Tak for din kommentar. Jeg kan godt sætte mig ind i, hvorfor du og andre læsere undrer sig over, at jeg i artiklen fremfører Iran, som det land der har brudt aftalen, mens USA ikke bliver beskyldt for det samme. Men det gør jeg, fordi USA trak sig fra aftalen, mens Iran forblev i aftalen. Det var først efter, at Trump havde forladt JPCOA, at USA indførte de nye sanktioner, som ville have været i strid med aftalen, hvis USA fortsat havde været kontrahent. Men det er altså ikke tilfældet. Venlig hilsen Martin Burcharth

kjeld hougaard

@Martin Burcharth: En strid om ord? når en part forlader en aftale – existerer den aftale længere? Var Danmarks boykot af handel med Iran en del af aftalen? Eller ville det danske vælgerkorps også vise sin magt ved at vise USA at vi også stod udenfor aftalen? Vi lever vel i et demokrati?
Det kan der være delte meninger om, men verden i stort må se med et vågende øje, og nu tydeligere se: Hvis I ikke gør som Danmark vil – aftaler eller ej - så vil vi, med vores allierede i ”vesten” gi jer bank! Jeg glædes mere og mere over Kinas udvikling – ikke som en drøm af godhed, men et alternativ at allierer sig med, vi har ikke kun at vælge støtte Vestens fortsatte kamp for global magt

I striden om ord og retorisk vinkling, beslutter Martin Burchardt at kalde Iran for aftalebryder, selvom enhver med lidt jordforbindelse ved at når man løber fra en aftale, så bryder man den samtidig (hvilket USA gjorde). Meget illustrativt for dagens jorunalistik i Danmark.

Ole Svendsen

@ Gert Romme
"Har Danmark da en udenrigspolitik?

Når man læser om udenrigsministeren, kommer man faktisk i tvivl om, om Danmark overhovedet har en udenrigsminister. "

Jeg bliver selv i tvivl.
Jeppe Koefoed minder mig igen og igen om en mus, der brøler, som om han var en tiger.