Afkriminalisering
Læsetid: 8 min.

Det store, konservative norske narkoeksperiment

Den konservative norske regering har fremlagt det, de selv kalder »den vigtigste sociale reform i Norge i mere end et halvt århundrede«. De vil afkriminalisere narkotika til eget forbrug. Også hårde stoffer. Fremover skal brugere mødes af social- og sundhedsmyndigheder, ikke politi og retsvæsen. Danske politikere er skeptiske
Efter årtier, hvor Norge ligesom de fleste andre lande i verden i grove træk har fulgt formaningerne om hårdere straffe og en mere vidtgående indsats over for narkotikamisbrug, har Norges borgerlige regering nu fremlagt en reform, der vil afkriminalisere stoffer til eget brug og flytte store dele af narkotikabekæmpelsen fra politi og retsvæsen til sundheds- og socialmyndigheder.

Efter årtier, hvor Norge ligesom de fleste andre lande i verden i grove træk har fulgt formaningerne om hårdere straffe og en mere vidtgående indsats over for narkotikamisbrug, har Norges borgerlige regering nu fremlagt en reform, der vil afkriminalisere stoffer til eget brug og flytte store dele af narkotikabekæmpelsen fra politi og retsvæsen til sundheds- og socialmyndigheder.

Ritzau Scanpix

Udland
21. april 2021

Et opgør med den »fejlslagne« og »skadelige« krig mod narko er blevet et centralt projekt for Norges borgerlige regering, som har fremlagt en reform, der vil afkriminalisere stoffer til eget brug og flytte store dele af narkotikabekæmpelsen fra politi og retsvæsen til sundheds- og socialmyndigheder.

I et interview med VG i sidste uge appellerede den norske statsminister, Erna Solberg, fra partiet Høyre til det store centrum-venstre parti, Arbejderparti, om at stille sig bag reformen og gøre afkriminaliseringen til et fælles nationalt kompromis.

»Mennesker, der misbruger narkotika, skal mødes med hjælp og behandling, ikke straf,« sagde statsministeren.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Jeg ved ikke hvorfor, men jeg tror på det.

Elisabeth Andersen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar

Mig bekendt går det rigtigt godt i Portugal.

Forbruget steg en smule i starten efter afkriminalisering og faldt så efterfølgende.

Hvor er Danmark dog efterhånden på ganske mange punkter et lille bagstræberisk land.

Werner Gass, Estermarie Mandelquist, Elisabeth Andersen, uffe hellum, Lillian Larsen, Kasper Lorentzen, Bjarne Bisgaard Jensen, Inge Lehmann, Mogens Holme, Hanne Utoft, Susanne Kaspersen, Thomas Tanghus, Ken Sass, Lise Lotte Rahbek, David Zennaro, Per Klüver, Anders Reinholdt, Susana Ritius, Tomas Hoch, Morten Balling, Eva Schwanenflügel, Jeppe Bundgaard, Søren Bro og Søren Andersen anbefalede denne kommentar

ja, man kan se på Portugals resultater og hvis man tænker på, hvor mange ressourcer der bliver brugt på at holde skidtet ude af landet, ganske omsonst, da man i selv den mindste jyske flække kan købe, hvad man har brug for. Masser af kriminelle tjener på det her og mange af især de små fisk er i fængsel, så prøv endelig.

Elisabeth Andersen, Lillian Larsen, Katrine Damm, Claus Nielsen, Inge Lehmann, Mogens Holme, Hanne Utoft, Susanne Kaspersen, Ken Sass, Rikke Nielsen, David Zennaro, Per Klüver og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lasse Schmidt

Hvor er man dog en nar, når man som Mads Pedersen kan sige sådan noget her:
"Jamen, der kan komme alle mulige kommissioner i Danmark og fortælle mig, at det giver mening at afkriminalisere stoffer, men det kommer jeg aldrig til at mene, at det gør."

Hvad er det for noget fundamentalistisk pis? For ham er holdning åbenbart vigtigere end viden. Lignende eksempler kunne være:

"Jamen, der kan komme alle mulige videnskabelige artikler om, at vi nedstammer fra aber, men det kommer jeg aldrig til at mene, at vi gør"
"Jamen, der kan komme al mulig dokumentation for, at menneskeskabt opvarmning ødelægger planeten, men det kommer jeg aldrig til at mene, at vi gør"
"Jamen, der kan komme al mulig dokumentation for, at vacciner virker, men det kommer jeg aldrig til at mene, at de gør"

Anders Foghs krig mod eksperter og viden har tilsyneladende virket. Hvad med at sat gang i en krig FOR eksperter og viden?

Anders Hejgaard, Werner Gass, Mads Greve Haaning, Morten Wieth, Elisabeth Andersen, uffe hellum, Lars Bo Jensen, Lillian Larsen, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Claus Nielsen, Inge Lehmann, Mogens Holme, Hanne Utoft, Susanne Kaspersen, Thomas Tanghus, Ken Sass, Marius Samson, Anne Mette Petersen, Lise Lotte Rahbek, Torben Pedersen, sune thomsen, Per Klüver, Carsten Munk, Søren Bro, Anders Reinholdt, Søren Løvborg, Morten Balling, Ruth Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er da virkelig koseligt af nordmændende, at de vil være foregangsland for afkriminalisering; det kunne vi muligvis lære noget af om en tyve-tredive år, når de sidste nationalneurotiske fundamentalister og deres mantra om stedse hårdere straffe er forvandlet til et traumatisk minde ;-)

Elisabeth Andersen, uffe hellum, Lars Bo Jensen, Lillian Larsen, Mogens Holme, Susanne Kaspersen, Ken Sass, Anne Mette Petersen, David Zennaro og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Tommy Gundestrup Schou

Ville være SÅ rart, hvis de gjorde det samme i Danmark. Kunne hive tæppet væk under massiv kriminalitet.

Estermarie Mandelquist, Elisabeth Andersen, uffe hellum, Lillian Larsen, Inge Lehmann, Mogens Holme, Susanne Kaspersen, Rikke Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Ro på nu. Vi har forsøgt at løse udfordringerne gennem kriminalisering i 50+ år nu. Giv tid giv tid. Måske virker det i morgen.

Der er absolut intet rationale bag en opretholdelse af kriminaliseringen og dens gigantiske potentiale for et stort sort marked med berigelse og vold på den ene side og store faste omkostninger til politi og retsvæsen på den anden side til ingen verdens nytte.

Estermarie Mandelquist, Elisabeth Andersen, uffe hellum, Lillian Larsen, Katrine Damm, Claus Nielsen, Inge Lehmann, Mogens Holme, Hanne Utoft, Susanne Kaspersen, Ken Sass, Anne Mette Petersen, Marianne Jespersen, Rikke Nielsen, Carsten Munk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Løvborg

»Jeg mener, man har prøvet det i en amerikansk stat.«
Så manden lever i en fantasiverden, og de Konservatives holdninger og politik på det strafferetslige område er derefter. Men det vidste vi måske i virkeligheden godt i forvejen...

Afkriminalisering kommer forhåbentligt også til Danmark, desværre nok med 10–20 års forsinkelse.

Jeg tænker fx på fixerum, som Thorning-regeringen (noget fodslæbende) fik indført i 2012, efter at bl.a. Enhedslisten havde kæmpet for det i over et årti. Kun fire år senere var der bred opbakning i det københavnsk byråd til flere fixerum.

De foregående 10 års modstand (som oftest med afsæt i vage, såkaldte "moralske" argumenter) kostede mere end 2000 danske narkomaner livet. Noget lignende vil vi desværre nok se med modstanden mod afkriminalisering.

Estermarie Mandelquist, Elisabeth Andersen, uffe hellum, Lillian Larsen, Katrine Damm, Inge Lehmann, Hanne Utoft, Susanne Kaspersen, Thomas Tanghus, Ken Sass, David Zennaro, Per Klüver, Dan D. Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dan D. Jensen

I har ganske ret - tåbeligt at det stadig er ulovligt.
Men og der er et meget stort "men" : de kriminelle holder ikke op med at være kriminelle - så hvor mon det uvæsen skyder op ? Og ikke mindst, hvis samfundet er klar til det, har vi en chance for også at blive noget kriminalitet kvit - den kan så fejres med en lille fed :-)

Torben Pedersen

Jeg arbejdede engang sammen med en fyr, der var tidligere fængselbetjent i England.
Han fortalte, at man prøvede det samme i det sydlige England på et tidspunkt. Berigelseskriminaliteten faldt bemærkelsesværdigt. Så fik nogle konservative ondt i røven, og forsøget blev afblæst. Kriminaliteten steg så igen, for nu skulle misbrugerne selv finansiere deres misbrug.
Som med fixerummene. Lad virkeligheden afgøre, ikke holdningen. Hvis man er så meget imod misbrug, hvad så med de ca. 20 mennesker, der dør af alkoholmisbrug - i døgnet?

Werner Gass, Estermarie Mandelquist, Elisabeth Andersen, uffe hellum, Lillian Larsen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Hanne Utoft, Susanne Kaspersen, Ken Sass og Søren Bro anbefalede denne kommentar

Nok den værste ulempe ved kriminaliseringen er, at mennesker med afhængighedsproblemer tvinges ud i en umenneskelig tilværelse. Hvis narkomaner kunne gå på apoteket og hente deres stoffer og samtidig blev tilbudt behandling, ville en stor del af dem kunne leve nogenlunde normale liv på trods af deres afhængighed. Under den nuværende kriminalisering tvinges de derimod ud i kriminalitet, prostitution og diverse andre tragedier. Bare fordi nogle megalomane politikere skal lege cowboys.

Tommy Gundestrup Schou, Estermarie Mandelquist, Elisabeth Andersen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Hanne Utoft, Susanne Kaspersen og Ken Sass anbefalede denne kommentar

Norge til Ejderen.

Henrik Bjerre, Elisabeth Andersen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Søren Bro anbefalede denne kommentar

Jeg mener, ligesom alle andre her i kommentar tråden, at INGEN bør straffes for at have bevidsthedsændrende substanser til eget forbrug.

Politikerne er de rigtige forbrydere her med deres krig mod stoffer.

Hvis alkohol, eller selv koffein, blev opfundet i dag ville det blive gjort ulovligt fordi det er den vanetænkning de er fanget i.

Selv svampesporer til psilocybin svampe har de gjort ulovlige.

De sku' fandeme skamme sig!

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Nej til stoffer, også til eget forbrug, det giver en ændring i hjernen og på sigt er det direkte invaliderende. De starter med Hash, så piller, blander med alkohol, og pludselig er man inde i et misbrug der gør, man ikke kan leve et normalt liv. Jeg er lige glad om det er til eget brug, jeg kender ingen endnu, der har kunnet styre det. De er stoppet eller faldet i, og lider den dag i dag af ungdommens misbrug. Så nej og atter nej.
Alkoholisme er en sygdom, den kan du få medicin imod.
Stoffer er noget du tilvælger, men pludselig er blevet afhængig af. Noget andet er så straffe og politi, men der er en lovgivning som et flertal har vedtaget. Er spændt på at se Norges forsøg, men tror ikke jeg ændrer mening.

nej, Helle, jeg tror heller ikke du ændrer mening uanset udfaldet, men kunne du ikke lige, bare i skitseform, komme med et bud på, hvordan man så løser problemet? Og mht gateway-tanken, så er det vel snart ældgammel viden, at det ofte er pusheren, der forsøger at få en hashbruger til at prøve noget stærkere, det sker næppe, hvis man kan købe hash i en butik..... Afhængighed er jo altid en risiko, men det er dog lykkedes os at begrænse f.eks. alkoholafhængighed til, at det ikke er hele befolkningen, der er afhængige, trods billig og let adgang til stoffet, så mon ikke vi kan lære at styre det andet også. Og så lige den med de kriminelle, der tjener tykt på at sørge for, at man, trods store og forgæves anstrengelser fra samfundet, kan købe produkterne overalt i landet til priser, der ligger langt under, hvad det kostede, da jeg var ung.

Vibeke Olsen, Tommy Gundestrup Schou og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Hvis jeg kunne ville jeg være berømt, det kan jeg ikke, men jeg har set for megen livs ødelæggelse af det lort rent ud sagt. Så NEJ !!!!

jens peter hansen

Norge til Ejderen. Hvad har tyskerne NU gjort ?