Danske børn i Syrien
Læsetid: 4 min.

Terrorforsker: Vestlige efterretningstjenester har haft en blind vinkel, hvad angår IS-kvinderne

Mødrene og kvinderne, der tilsluttede sig Islamisk Stat og nu lever i syriske fangelejre, er blevet et politisk betændt emne i Europa. Men de vestlige efterretningstjenester har ikke megen viden om dem, vurderer Jessica Davis, førende international ekspert i kvindelig terrorisme. Netop derfor er det så meget desto mere vigtigt at hente dem hjem, siger hun
Vi ved alt for lidt om IS-kvinderne, mener den canadiske terrorforsker Jessica Davis.

Vi ved alt for lidt om IS-kvinderne, mener den canadiske terrorforsker Jessica Davis.

Delil Souleiman

Udland
3. april 2021

Vestlige efterretningstjenester har haft en blind vinkel, når det gælder de kvinder, der tilsluttede sig terrororganisationen Islamisk Stat. Det har været medvirkende til, at kvinderne nu er blevet en brandvarm kartoffel for mange europæiske regeringschefer, ikke blot statsminister Mette Frederiksen.

Det mener Jessica Davis, der er tidligere embedsmand i den canadiske efterretningstjeneste og i dag forsker i kvindelige terrorister. Hun har for nylig skrevet bogen Women in Modern Terrorism: From Liberation Wars to Global Jihad and the Islamic State.

Ofte bliver mødrene og kvinderne nævnt i forbindelse med omtalen af børnene, men sjældent som en selvstændig kategori, der fortjener et særligt fokus. Det er bekymrende, påpeger Davis.

»Vestlige efterretningstjenester har primært set mandlige jihadister som en trussel. Al fokus har været rettet mod mænd. Det er ikke min opfattelse, at man har haft nok opmærksomhed på kvinderne over de senere år, så man ved alt for lidt om dem og deres aktiviteter,« siger Davis.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Atilla Thcengiz

Vestlige efterretningstjenester såvel som medier har haft en meget bekvem blind vinkel ift. IS’s opståen og den massive økonomiske og militære støtte den har fået fra Vesten, Saudi-Arabien, Golfstaterne og øvrige ifm. nedkæmpning og destabilisering af Assad regimet. Eksempelvis har Obama måttet opgive projektet om rekruttering og træning af Free Syrian Army elementer på tyrkisk territorium efter at de gang på gang valgte at tilslutte sig IS med deres våben. Hvad de 3-7 stakkels mødre har gjort - det ved vi intet om - og kan udrette i fremtiden tåler vel ingen sammenligning med den kolossale, absurde og GROTESKE destruktion Vesten formåede i Mellemøsten & Nordafrika.

Lad den vildfarne lille flok med deres små børn komme hjem her og nu. De Radikale og SF burde skamme sig!

Vibeke Olsen, Marianne Jespersen, Dorte Sørensen, Karen Grue og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvis man er bange for at kvinderne efter hjemkomsten skal søge og få familiesammenføring med deres IS-krigsmænd, kan man så ikke bare nøjes med at bryde konventionerne på netop det punkt, med behørig henvisning til rigets sikkerhed? Mange børn klarer sig jo fint med kun èn forældre og kvinderne bliver nok ikke terrorister, hvis de kommer ud på arbejdsmarkedet (hvad der selvfølgelig også skal være garantier for) og børnene begynder i folkeskolen og tilegner sig gode danske værdier. Endelig er der vel heller ikke tale om flere familier end at PET kan holde øje med dem.

Den gode, danske værditilegnelse - som vel netop er demonstreret i rigets mildest talt kyniske og reaktionære behandling af indeværende sag? Læg dertil Atilla Thcengiz' pointering af Danmarks deltagelse i ulovlige krige i Afrika/Mellemøsten og vor komplet manglende ansvarstagen for disse iht. krigsskadeerstatninger og retsforfølgelse af de ansvarlige beslutningstagere. Der er mildest talt flimmer på skærmen og støj(berg) på linjen.

Vibeke Olsen, Flemming Berger, Marianne Jespersen og Karen Grue anbefalede denne kommentar

Danmark har været et forfærdeligt halehæng til USAs hærg i Mellemøsten.
Så mange døde og ødelagte liv i Mellemøsten, så mange smadrede byer.
Så mange soldater med PTSD og så mange selvmord blandt veteraner.
Måske får Mellemøsten fred, når vi ikke længere skal bruge olie.
Måske stopper endog den blinde støtte til Israels knusning af palæstinenserne.

Vibeke Olsen, Elisabeth Christiani, Flemming Berger, Marianne Jespersen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Et eksempel på uhyrlige historier om disse kvinder og børn kunne høres i P1's Ordet fanger med Henrik Sass Larsen og Morten Messerschmidt i går.

Her hørtes fantasier om, at kvindernes danske familier med fætre og kusiner osv var endnu mere formørkede og det kunne rigtig udvikle sig til dit og dat. Ja den fik ikke for lidt - P1, værten forsøgte at moderer det lidt ved at sige at nogen af kvinderne var etnisk danske og bare havde skiftet tro. Men han fik ikke et ben til jorden. Hu-hej hvor den gik der udad med vilde fantasier.
Det er håbløst.

"Måske får Mellemøsten fred, når vi ikke længere skal bruge olie.
Måske stopper endog den blinde støtte til Israels knusning af palæstinenserne."

Måske forekommer det sofistisk, men umiddelbart ser det ud til at Vestens politiske støtte til den palæstinensiske sag svinder kraftigt ind - og Danmark holder nu hånd med Netanyahu (som i danske og vestlige medier nu fremstilles som det mindre onde i israelsk parlamentarisme). Og den grønne kapitalisme, som ligger i den globale pipeline, er altså langt fra gearet til at undvære fossil energi. Desværre. Men det burde vi jo egentligt kunne sige os selv.

Søren Kristensen. 04. april, 2021 - 08:37

"Hvis man er bange for at kvinderne efter hjemkomsten skal søge og få familiesammenføring med deres IS-krigsmænd, kan man så ikke bare nøjes med at bryde konventionerne på netop det punkt".

Lige da jeg læste det tænkte jeg; "han har fået solstik" - brydekonventionerne og undlade familiesammenføring af IS-mændene!

I et kort øjeblik må du have glemt at Martin Lidegaard fra de radikale og Rosa Lund kæmper helt og indædt for vi skal holde konventionerne.

Det slipper ingen af med når de 2 skal bestemme fremtiden, og Politikens og Ekstra Baldets kampagner for kvinderne og børnene i Syrien skal hjem.

Der var èn der for nylig skrev i en anden tråd at det ikke måtte ende med gadens parlament(dem der mente de ikke skulle til Danmark) kom til at bestemme om kvinderne og børnene skulle hjem, - og samtidig med kampagnerne for kvinderne og børnene,næsten frydede sig over den femgang meningsmålingerne gav.

De forstod slet ikke, at de selv og masserne der nu samledes om kampagnerne i realiteten var "gadens parlament"!

- De mente vel det var fuldt retfærdigt,