Sjældne jordarter
Læsetid: 9 min.

Selv uden Kvanefjeld sidder Kina tungt på verdens sjældne jordarter

En tredjedel af verdens reserver af de sjældne jordarters metaller, der er centrale for den grønne omstilling, findes i Kina, kun godt én procent i USA og ingenting i EU. Det kinesiske firma, der har haft aktier i Kvanefjelds-eventyret, kontrollerer de globale forsyningskæder, og Kina kan bruge magten i handelskrige
Bekymringen over den kinesiske kontrol med de sjældne jordarters metaller fik i 2018 USA til at genåbne Mountain Pass-minen – ironien er, at input af kinesisk kapital i form af en otte procent aktiepost i det rekonstruerede selskab, MP Materials, var nødvendig for at sikre genstarten.

Bekymringen over den kinesiske kontrol med de sjældne jordarters metaller fik i 2018 USA til at genåbne Mountain Pass-minen – ironien er, at input af kinesisk kapital i form af en otte procent aktiepost i det rekonstruerede selskab, MP Materials, var nødvendig for at sikre genstarten.

Steve Marcus

Udland
12. april 2021

Dagen efter det grønlandske valg optrådte det australske mineselskab Greenland Minerals fortsat med store annoncer for sit Kvanefjeld-projekt på avisen Sermitsiaqs hjemmeside.

»Minen giver 57 mia. kr. i skatter over 37 år«, lovede en af annoncerne. »Fremtidens Kvanefjeld – respekt for natur og mennesker« signalerede en anden.

Men alt mens selskabet klamrede sig til håbet om at vinde sympati for sit sydgrønlandske mineprojekt, styrtdykkede kursen på Greenland Minerals-aktier på den australske ASX-børs. Fra valgdagen tirsdag til torsdag halveredes selskabets kursværdi – markedet troede ikke længere på minen efter valgsejren til venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit (IA). Torsdag morgen bad selskabet om at få børshandlen med Kvanefjeld-aktien suspenderet for at stoppe investorflugten og styrtblødningen. Om handlen nogensinde genoptages, og selskabet overlever, er i skrivende stund tvivlsomt.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg har faktisk, og flere gange, over flere år, gjort opmærksom på, at Kina sætter sig på verdens ganske vigtige ressourcer, og gør det faktisk globalt.

Samtidig pumper Kina enorme pengesummer ud i en række fattige lande ved at opkøbe deres vigtigste infrastruktur - faktisk også midt i vores Europa. Og stiller sig på denne måde i en situation, hvor de kan kontrollere disse landes politik fremover.

Det er altså dette Kina:
- Som vi også lader kidnappe og fængsle andre landes borgere.
- Der forsøger at udrydde et helt folk.
- Der åbent true journalister og pressefriheden i den frie verden.
- Der nægte samarbejde med forskere fra FN omkring corona-virusens opståen.

https://www.svt.se/kultur/kinesiska-ambassaden-har-skickat-hotmejl-till-...

https://www.svt.se/nyheter/kinas-ambassad-kd-och-sd-har-smutsig-hand

https://www.svt.se/kultur/australisk-journalist-arresterad-i-kina

https://www.svt.se/kultur/recension-den-dolda-handen-clive-hamilton-mare...

Steffen Gliese, Peter Mikkelsen, Dan Jensen, Kim Houmøller, Ete Forchhammer , John Scheibelein og Jens Ole Mortensen anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

UH-HA Va’ mæ’ et par sanktioner? Jeg forstår angsten i Danmark for Kina- de synes være ganske smarte? Hvornår skruer vores udenrigsminister bissen på? som han har lovet, så kinesere bliver som folk er flest, i Danmark?

Flemming Olsen

Oplagt at grønlænderne lader Kinal finansiere landets fremtidige velfærd/selvstændighed. Kineserne har jo allerede erfaringen med håndteringen af etniske mindretal.

Peter Mikkelsen, Dan Jensen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Gert Romme, det Kina gør er hvad vesten hidtil har gjort for at få fingre i olie, metaler og andre mineraler. Der er intet der gør den værre eller bedre end os. Faktisk har de gjort mere for deres egen befolkning levestandardsmæssigt over kortere tid end vesten. Fængslede journalister, udryde folkefærd, pressefrihed og samarbejde med forskere fra modparten kan vi også skrive under på. Spørg fx. Assange eller Snowden hvornår de bliver lukket ud, eller dem der blev myrded i Slovakiet/Malta/Tyrkiet (Saudi). Spørg om fængslede politikere i Spanien. Spørg om hvad de gule veste syntes om hårdhændet behandling. Eller hvad med opiumskrigen, nu vi er i gang.

I stedet for at blæse til propagandaflammen, burde vi finde ud af at løse ting sammen og vise bedre adfærd.

Jan Kauffmann

Daniel Joelsen
Og ikke glemme, det hele startede med at vi er medskyldige i Neandertalernes udryddelse, saa er enig med dig, lad os nu give plads til Kineserene, og ikke brokke os saa meget.

Peter Mikkelsen

Om 100 år er den sidste rest metal udvundet af moder Jord.