Baggrund
Læsetid: 7 min.

Vestager og EU har lavet verdens første lov om kunstig intelligens. Vil det inspirere resten af verden?

Der må aldrig hænge ansigtsgenkendelseskameraer i gaderne, som automatisk registrerer borgerne. Og der skal altid stå et menneske bag de kloge algoritmer. Margrethe Vestager og EU-Kommissionen har skrevet verdens første store lovforslag om kunstig intelligens. Det store slagsmål kommer til at handle om, hvad der defineres som højrisiko, siger ekspert
Det nye lovforslag om kunstig intelligens er en del af en række direktiver og planer fra EU og konkurrencekommissær Margrethe Vestager, som søger at regulere den nye digitale økonomi.

Det nye lovforslag om kunstig intelligens er en del af en række direktiver og planer fra EU og konkurrencekommissær Margrethe Vestager, som søger at regulere den nye digitale økonomi.

Olivier Hoslet

Udland
28. april 2021

»Den, der bliver førende på det her felt, kommer til at herske over verden,« sagde den russiske præsident Vladimir Putin i 2017.

Og techmilliardæren Elon Musk har ligefrem kaldt det »en fundamental risiko mod den menneskelige civilisations eksistens«.

Begge taler om kunstig intelligens. Altså om computerprogrammer, som ikke bare følger lineære forprogrammeringer, men som også kan lære nyt og træffe selvstændige beslutninger ved at analysere store mængder data.

På den ene side er teknologien et fremskridt med enormt potentiale: Det kan diagnosticere kræftpatienter, kortlægge virusmutationer og lette arbejdet for alt lige fra politibetjente til journalister. Men de kan også bruges til at overvåge og diskriminere borgerne. Derfor er EU nu som den første store lovgiver i verden kommet med et udspil til, hvordan kunstig intelligens skal reguleres i fremtiden.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bjarne Andersen

Det er da fuldstændig ligegyldigt hvilken lovgivning EU kommer med når det drejer sig om overvågning af alle borgere, det har de gamle magtpartier med S i spidsen tydeligt vist at de ikke vil overholde sådan lov når det gælder overvågning .

Eva Schwanenflügel

Muligvis hjælper det lidt på lovmedholdigheden, såfremt der vanker kæmpemæssige bøder til de lande (inklusive Danmark), der opfører sig genstridigt.

Men sporene skræmmer.