Analyse
Læsetid: 5 min.

Vidneafhøringer i retsopgøret om George Floyds død styrker anklagemyndighedens sag

Den første uge i retssagen mod Derek Chauvin bød på en række belastende øjenvidneberetninger mod den mordtiltalte tidligere politimand. En politikommissær kaldte desuden knæet på Floyds hals »helt unødvendigt«
Stregtegning af den anklagede ekspolitibetjent Derek Chauvin fra retssagens første uge.

Stregtegning af den anklagede ekspolitibetjent Derek Chauvin fra retssagens første uge.

Jane Rosenberg

Udland
6. april 2021

Den første uges vidneafhøringer i retsprocessen mod den drabstiltalte Derek Chauvin sluttede langfredag efter dramatiske vidnesbyrd fra en lange række vidner, deriblandt flere dybt personlige og detaljerede beretninger om, hvad vidnerne oplevede den 25. maj sidste år.

Det stod hurtigt klart, at retssagen ville forme sig anderledes end de andre politidrabssager, der i de senere år er kommet for retten. Det skyldes dels den strategi, anklagemyndigheden er slået ind på, dels de særlige omstændigheder ved den 46-årige sorte George Floyds død under en brutal politianholdelse.

På retslisten er sagen opført som Staten versus Derek Chauvin. Men som en journalist, der dækker retsprocessen, noterede, kunne en mere dækkende overskrift for den første uges afhøringer have været Folket versus Derek Chauvin. For anklagerne formulerede i den grad deres indlæg på vegne af et helt lokalsamfund, som stadig er traumatiseret af det voldelige overgreb, der har rystet nationen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Farligt når befolkningen kræver hård dom inden sagen overhovedet er behandlet.
Langt de fleste kender kun til sagen fra presse.
I et retssamfund bør man ikke kunne bestille specifik dom over mand som ikke er dømt, uanset hvor fæl denne mand end måtte fremstå

Det kan du have ret i Nils, - men mon ikke årtiers, hvis ikke længere tid,og tidligere gentagne forfærdeligheder alene grundet hudfarve, får nogen / mange i Amerika til at ønske retssystemet hen hvor peberet gror.

Hidtil har storslåede skål-taler for fremtiden i den anledningikke hjulpet en skid, - måske skal der en ny rigtig borgerkrig til før der sker virkelige ændringer i det Amerikanske samfund.

Ib Christensen

Der er to tyber af ansvarlige.
Dem der mener ansvar er noget man benytter sig af.
Og dem der mener ansvar er noget man lever op til.

I den her sag syntes jeg at se et mennesker der nød at benytte sig af ansvaret. Og det finder jeg egentlig mere frastødende end konsekvensen.

Espen Bøgh.

I fortiden fandtes racismen åbenlyst i USA.
Vaner har det med at blive hængende. Men jeg tænker ikke den hvide amerikaner i dag er mere "afro-forskrækket" end andre.
US-politistyrken er i dag sammensat af forskellige etniciteter og jeg tænker ikke de specifikt er mere på nakken af nogen end andre?
Et spørgsmål kunne i denne forbindelse være, er der andre etniciteter der dør i politiets "varetægt"?
Er dem der er døde nogen der kraftigt modsatte sig anholdelsen? Og var anholdelsen rimelig?
Det meste info der cirkulerer rund i verden er rene fordomme. (ikke at politiet så ikke kan være skyldige), men vi fleste af os har udelukkende vor viden fra pressen.
Når jeg tænker på pressefolk som J. Steinmetz der gerne påstår han ved hvad præsidenter tænker (tænk sådan at kunne se ind i hovedet på folk, Steinmetz må være et unikum).
Men hverken Steinmetz eller andre fra det danske pressekorps i USA forudså Trump ville sejre og blive præsident, dengang i 2016.
Det viser det er ren ønsketænkning når slige journalister delagtiggører os andre i deres "viden", med andre ord, ren fordom mere end fakta.
Mine ord skal ikke ses som et forsvar af amerikanerne men at vi mennesker sku ikke er så forskellige og mange af vores fordomme således også er fine billeder af fakta.
Når sagen har været for domstolen må man stole på retfærdigheden er sket fyldest uanset hvad man selv gik og troede. :-)

Anders Thornvig Sørensen

Vidnesbyrdet fra dr. Tobin er bemærkelsesværdigt.

https://www.youtube.com/watch?v=CqHTvYRM-y0