Interview
Læsetid: 4 min.

I over 10 år ville ingen lege med Sverigedemokraterna – nu skal partiet sikre højrefløjen magten

Så skete det. For første gang nogensinde har tre svenske højrefløjspartier præsenteret et fælles udspil sammen Sverigedemokraterna, som endda handler om det indvandrerkritiske partis mærkesag nummer et: integration. Det markerer en endegyldig politisk accept af partiet, som ingen før har villet kendes ved, siger politisk ekspert
Liberalernas leder, Nyamko Sabuni, ankommer til tv-debat. Sabuni møder kritik fra egne rækker for samarbejdet med det indvandrerkritiske parti Sverigesdemokraterna.

Liberalernas leder, Nyamko Sabuni, ankommer til tv-debat. Sabuni møder kritik fra egne rækker for samarbejdet med det indvandrerkritiske parti Sverigesdemokraterna.

Udland
8. maj 2021

For første gang nogensinde er Sveriges pariaparti, det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna, en del af et fælles udspil med andre partier. Og ikke alene er udspillet lavet sammen med hele tre borgerlige partier: Liberalerna, Moderaterna og Kristdemokraterna.

Udspillet markerer også en ny og samlet blå blok, der vil gå benhårdt efter regeringsmagten – efter bruddet i den hidtidige borgerlige Alliancen, som det lykkedes den socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven at få smadret ved det seneste valg i 2018.

Udspillet handler samtidig om Sverigedemokraternas mærkesag nummer ét: integration.

Professor i statsvidenskab ved Göteborgs Universitet, Jonas Hinnfors, tøver ikke med at kalde det et paradigmeskift, som endegyldigt forsegler de tre borgerlige partiers tilnærmelse og accept af Sverigedemokraternas indvandringskritiske linje.

»I forhold til realpolitik, betyder udspillet ikke så meget. Det, der gør det ekstraordinært, er aftalens enorme symbolværdi, fordi det en gang for alle manifesterer en drastisk ændring i svensk politik, hvor Sverigedemokraterna indtil nu har været fuldstændig holdt ude af det politiske samarbejde. Dermed ser det ud til at blive begyndelsen til, hvad der kan blive en organiseret og samlet højreorienteret blok i svensk politik,« siger Jonas Hinnfors.

Splittelse hos Liberalerna

Ifølge den politiske ekspert gavner integrationsudspillet særligt to partier.

For det første selvfølgelig Sverigedemokraterna, fordi dets ti år lange kamp for at blive accepteret som et legitimt parti nu for første gang formelt manifesteres. For selv om Sverigedemokraterna i nogle år har været accepteret som sparringspartner af Moderaterna og Kristdemokraterna, så handler højrefløjspartierne nu som samlet blok med Sverigedemokraterna, hvilket partiet har drømt om længe.

Det andet parti, der kan vinde politisk på udspillet, er Moderaterna og deres formand Ulf Kristersson. På trods af et dårligt valg for socialdemokraterne i 2018, formåede det største borgerlige parti nemlig ikke at samle flertal bag sig, hvilket betød, at det efter 131 dage uden regering endte med, at Stefan Löfven fortsatte som statsminister.

»I perioden efter har Moderaterna haft svært ved at fremstå som et troværdigt regeringsparti, men med dette udspil har partiet vist, at det kan samle tre andre højrepartier og fremstå som et samlet og seriøst regeringsalternativ,« siger Jonas Hinnfors.

– Er der nogle partier, som svækkes af udspillet?

»Hos Liberalerna, som er en del af udspillet, har det skabt interne stridigheder. At lave et fælles udspil med et åbenlyst antiliberalt parti som Sverigedemokraterna på et område med så stærk symbolværdi som integrationspolitik må siges at være en satsning.

Både fra egne rækker og eget ungdomsparti har der været hård kritik af partiledelsen med partilederen Nyamko Sabuni i spidsen, ligesom håndsrækningen til Sverigedemokraterna i meningsmålinger har sendt partiet til tælling,« forklarer Hinnfors, som også peger på, at Nyamko Sabuni, der selv kom til Sverige som flygtning fra Burundi i Afrika, da hun var 12 år, nu kan ende med at blive kvinden, der lukker Sverigedemokraterna endegyldigt ind i varmen.

»Desuden vil udspillet fra den samlede højrefløj få venstrefløjen til at rykke sammen i bussen, så vi får en klassisk rød og blå bloksituation, lidt som vi har set det i Danmark.«

Den nye højrefløj indbefatter dog ikke Centerpartiet, der tidligere tilhørte den borgerlige fløj Alliancen, men som ligesom Liberalerna nu er støtteparti for Löfvens regering. Netop fordi de ikke ville lade Sverigedemokraterna få indflydelse på svensk politik.

Liberalerna har siden skiftet position – og har fået ny partileder – og går til valg næste gang på at støtte en regering ledet af Moderaterna, også selvom denne er afhængig af Sverigedemokraterna.

Dette har medvirket til at samle den splittede borgerlige fløj i et regeringsalternativ. Men det betyder også, at liberale vælgere hos Moderaterna og Liberalerna nu skal træffe et valg, om de kan se sig selv i denne nye højrefløjsblok, eller om de vil skifte til partier på den fløj, pointerer den politiske ekspert:

»Samtidig stiller det Moderaterna i en svær position, hvor de på den ene side ikke ønsker, at integrationsspørgsmålet skal fylde det hele, for her vil Sverigedemokraterna stå stærkere, mens de på den anden side skal trække stemmer over midten. Det kan blive en svær øvelse for partiet.«

Sprækker

I søndags var der desuden en stor partilederdebat på landsdækkende tv, hvor spørgsmålene om vold mod kvinder, atomkraft og integration var de hedeste emner. Ifølge Hinnfors var det tydeligt, at de to blokke havde forsøgt at koordinere deres budskaber med hinanden, men alligevel viste der sig nogle klare sprækker hos højrefløjen.

I debatten om vold mod kvinder fik Sverigedemokraternas formand Jimmie Åkesson ikke kun hård kritik fra venstrefløjen, men også fra Liberalernas Nyamko Sabuni. Ligesom det også blev tydeligt, at Jimmie Åkesson ønsker at gå mere længere end Sabuni, når det kommer til at stramme udlændingelovgivningen.

– Hvordan forholder Stefan Löfven sig til den nye alliance?

»Det vigtige for Löfven bliver at forsøge at overbevise vælgerne om, at regeringen og støttepartierne fra Centerpartiet og Miljöpartiet ikke bliver afhængige af det mere venstreorienterede parti Vänsterpartiet, på samme måde som Moderaterna risikerer at blive afhængige af Sverigedemokraterna, hvis de skulle komme til magten.«

– Er det realistisk at denne nye blå blok med Sverigedemokraterna som støtteparti kan vinde næste valg?

»Det er svært at svare på. Ved de seneste valg har resultatet været utroligt tæt, så der skal ikke særligt meget til, før vi ser et magtskifte. Meget afhænger af, om Liberalerna kommer over spærregrænsen på de fire procent. Men også om højrefløjens accept af Sverigedemokraterna skræmmer vælgere væk fra de liberale partier. Ligesom det skete under sidste valg for Socialdemokraterna og dets støttepartier, så vil højrefløjen blive jaget med spørgsmålet om, hvordan samarbejdet skal fungere, og hvem der skal gå på kompromis med egen politik,« siger Jonas Hinnfors.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carsten Hansen

Desværre en udvikling der kommer som konsekvens af at de etablerede partier ikke har taget de reelle problemer alvorligt.
Højredrejningen har udspring i laden stå til eller alt for lille indsats fra de gamle partier, herunder centrum/venstre.
Men ikke alt er tabt for centrum/Venstre. Det gælder bare om at komme i gang med at løse problemerne.

Else Marie Arevad, Erik Fuglsang, Mogens Holme og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Lars Hansen

Det måtte jo komme før eller siden, at højrepopulisterne kom ind i varmen i Sverige, som de har gjort det i alle andre europæiske lande. Det bemærkelsesværdige er mere, at det har taget så mange år. Personligt har jeg altid ment, at det var på grænsen af udemokratisk at betragte nogle mandater som mere "gyldige" end andre.

Niels K. Nielsen, Flemming Olsen, Jacob Nielsen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Alle tyskere er på det rene med, at forfatningen ikke regner med »ugyldige mandater«. Men det står lige så klart, at det kun i første omgang er aritmetikken, som er bestemmende for, hvilken regering, der følger efter et valg. Efter den tæller politikken.

Når en CDU-minister taler om det demokratiske spektrum, og at CDU indgår kun i regeringer indenfor dette spektrum, uanset hvilke andre aritmetiske flertalsmuligheder valget resulterer i, ved vælgerne, at Die Linke og AfD ikke er medregnet. Det har mange fordele for CDU og ingen ulemper, for partiet ved på forhånd, at valgets mandatfordeling, aritmetisk og politisk betragtet, med garanti tillader en regeringsdannelse med CDU indenfor dette spektrum.

SPD taler ikke om det demokratiske spektrum på samme måde, bl.a fordi det i Brandenburg har en regering sammen med Venstrepartiet. Til gengæld erklærer partiet, at Die Linke har for mange lig i lasten. Hvis aritmetikken ikke tillader en centrumvenstre-regering, gør det livet lettere for SPD, men man er klar med den politiske afvisning.

Partierne er godt klar over, at overdreven udelukkelsessyge (Ausschließeritis) vanskeliggør regeringsdannelsen. Derfor nøjes de med at udelukke de muligheder, der indebærer bunker af politiske problemer, og bekræfte midten i, at den afgør regeringsspørgsmålet. Alle flertalskombinationer uden fløjpartier er en reel politisk mulighed, og det ved vælgerne.

Carsten Hansen

Gert Romme.

Altså en slags nødvendighedens politik, bare accepteret fordi det er i Sverige !

Den tror jeg ikke en meter på.
Moderaterne har længe snakket om at udlændingepolitikken skal fornys.
De svenske ghettoer er langt større end hvad vi har set indtil nu i Danmark og problemer langt større end mange andre steder.

https://moderaterna.se/migrationspolitik

Mit bud er, at inden længe ser vi en retning mod danske tilstande i Sverige.
Hvilket er at beklage men til stor del skyldes at Centrum/venstre har fejlket.

jan sørensen, Jacob Nielsen, Else Marie Arevad og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Svenska riksdagen partier
Dette skulle være den aktuelle mandatfordeling:
Regeringen (116) Socialdemokraterna (100) Miljöpartiet (16)
Stödpartier (50) Centerpartiet (31) Liberalerna (19)

Opposition (183) Moderaterna (70) Sverigedemokraterna (62) Kristdemokraterna (22) Vänsterpartiet (27) Oberoende (2)

Carsten Hansen

Har I læst Moderaternes immigrationspolitik inden i anbefalede Gert Rommes indlæg ?

I så fald vil i opdage at Romme indlæg er ude af trit med virkeligheden.

Sverige behöver en stram, genomtänkt och långsiktigt hållbar migrationspolitik.
Sveriges migrationspolitik ska i huvudsak inte avvika från migrationspolitiken i andra jämförbara länder (till exempel Norge, Danmark och Tyskland).
En stram migrationspolitik förutsätter tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel, ett skärpt försörjningskrav vid anhöriginvandring och krav på egenförsörjning och godkända språkkunskaper för permanent uppehållstillstånd och medborgarskap.

og der er mere af samme slags.

Lars Hansen

Vänsterpartiet er det tidligere kommunistiske parti i Sverige og skal dermed ikke regnes med til den borgerlige blok / oppositionen. De behandles blot på samme måde som Sverigesdemokraterne i og med, at de ikke danner parlamentarisk grundlag for en regering. Sådan var det vist også i gamle dage i Danmark med DKP.

Men den nuværende mandatfordeling ville den borgerlige fløj derfor skulle have støtte fra både Sverigesdemokraterne, Liberalerna og Centerpartiet for at have flertal. Men der skal ikke ret store forskydninger i mandaterne til, før der sker det samme, som skete i Danmark i 2001, nemlig at Centerpartiets mandater kan undværes. Og det er formentlig et sådant scenarie, den borgerlige opposition lægger op til ved at lave et fælles politisk udspil med Sverigesdemokraterne.

Jørgen Mathiasen

Det er ikke mindst gennem ordet "huvudsak" uklart, hvad Moderaterne mener med, at
»Sveriges migrationspolitik ska i huvudsak inte avvika från migrationspolitiken i andra jämförbara länder (till exempel Norge, Danmark och Tyskland)«
for Tyskland har en anden migrationspolitik end de nordiske lande. Blandt andet har ingen i Forbundsrepublikken den lettere, vanvittige idé at bringe antallet af asylansøgere ned til nul. Man har heller ikke den politik at oprette asylforvaltningen i et afrikansk land eller gå over kanten af de internationale konventioner.
Det ville være et meget langt skridt for Sverige at kopiere Danmark på disse punkter, men det må Moderaterne forklare svenska folket.

Carsten Hansen

Nu tror jeg ikke at der er mange der tor at de svenske forhold bliver præcis som de danske; Men hvis nogle er i tvivl om at det vil gå i den retning, så er de nok i gang med at bilde sig selv noget ind.

De borlige vil bruge SD som de borgerlige i Danmark startede med at bruge DF. Herefter bliver de mest outrerede i SD siet fra og parterne nærmer sig hinanden.
Imens kan Socialdemokraterne se at et flertal rykker længere og længere væk. Dette vil så få disse til at overveje strategier.

Og ja, Sverige har i den grad brug for at få styr på integrationen .

Undertegnede så helst at højrenationalister forblev uden indflydelse, uanset hvor i verden vi befinder os; men det kræver at de gamle partier bliver enige om at tage skeen i den rigtige hånd.

Lars Hansen

@ Jørgen Mathiasen

Enig. Det giver ingen mening at skrive, at Sverige skal "føre samme politik som Norge, Danmark og Tyskland", når de 3 lande har vidt forskellige regler. I praksis vil svensk udlændingepolitik komme til at minde langt mere om den tyske end den norske eller danske, da Sverige i lighed med Tyskland er bundet af EUs minimumsdirektiver på området.

Det virker, som om, den der har skrevet Moderaternes udspil, ikke er så dybt inde i området, hvilket sikkert tit er tilfældet med politiske udspil. F.eks. står der "och krav på egenförsörjning och godkända språkkunskaper för permanent uppehållstillstånd och medborgarskap.".

Men sådanne krav må slet ikke stilles efter EU´s direktiv om permanent ophold, så der kan kun blive tale om at indføre dem i forhold til svensk statsborgerskab. Hvilket en embedsmænd så på et tidspunkt kommer til at gøre en moderat minister opmærksom på, skulle de få flertal ved næste valg.

Som en, der har fulgt dansk udlændingepolitik nøje i mere end 10 år, kan jeg heller ikke lade være at trække på smilebåndet over den her:

"Återvändandet av personer som fått avslag på sin asylansökan, eller på annat sätt vistas utan tillstånd i Sverige, måste kraftigt öka."

Ja tak men det er nok lettere sagt end gjort. I umindelige tider har den ene danske regering efter den anden haft dette som sit mål, men antallet af asylansøgere i "udsendelsesposition" er forblevet stort set uændret og påvirkes primært af, hvor mange asylansøgere der i første omgang når frem.

Men når det er sagt, så er jeg da helt enig med Moderaterne i, at Sverige har brug for at tage mod færre flygtninge, end man har gjort de forrige 20+ år, og det mener de svenske socialdemokraterne også. Så mest af alt er dette en politisering af området med det formål at erobre magten på samme måde, som Anders Fogh gjorde i Danmark for 20 år siden.

Nike Forsander Lorentsen

Tja, om det nu kommer så langt ud med en højreorienteret regering i Sverige med Moderater, KD, Liberalerne og med stød af Sverige Demokraterne, så er det nok Sverige Demokraterna som kommer at holde i taktpinden. Liberalerna har små chanser at blive hængande i Riksdagen som det ser ut nu, mange medlemmer har flygtet væk nu, efter den strategi som Sabuni lagt. Og Ebba Busch har ju en retssag hængende over sit hoved som ikke er for skøn. Og SD med sine nazirødder. M, KD, L og SD. Huvaligen!

Carsten Hansen

Nike Forsander Lorentsen

Fremtiden vil vise præcis hvad der sker.

Men hvis nogen prøver at bortforklare at retningen mod en strammere integrationspolitik samt en begyndende accept af SD er en realitet, så er man nok mere i gang med at bilde sig selv noget ind, end at bilde andre noget ind.

Sverige er bare det næste land i rækken hvor højrenationalister får opbakning og medindflydelse.
Jeg kan kun beklage dette og giver en stor del af skylden til de partier der alt for længe stak hovedet i busken.

Nike Forsander Lorentsen

Carsten Hansen

Pegefingeren...eller?

René Arestrup

Det ligner til forveksling den politiske historie i DK, blot med ca. 20 års forsinkelse.

jan sørensen, Jacob Nielsen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Nike Forsander Lorentsen

Ingen pegefinger af dig herfra.
Sorry hvis det har kunne misforstås derhen.

Carsten Hansen

"Pegefingeren" er mere rettet mod de der benægter hvad der reelt sker.

Der er opbrud i den svenske højrefløj; Det kan man ikke lyve væk.
Det kan man kun arbejde imod.

Og som skrevet i et tidligere indlæg.
I samme øjeblik SD "lugter blod", så vil partiet sortere de værste tosser fra og arbejde på at blive "stuerene".
Jeg vil , som skrevet, ikke udelukke en kurs mod danske forhold.

Carsten Hansen

Og da slet ikke en langefinger, hvis det var der du ville hen.

;-)

Nike Forsander Lorentsen

Carsten Hansen

OK. Ku lige ikke finde ud af hvad du mente, så må man spørge. :)

Carsten Hansen

Nogle gange rammer man lidt ved siden, når man bestræber sig på at skrive korte præcise indlæg.
Hvad der står klart for en selv kan misforstås af andre.

Det har altid været min holdning ,at i debattråde som her på Information, skal man afholde sig fra alen-lange kommentarer, videst muligt.
Det har så sin pris indimellem

Lars Hansen

Som en lille tilføjelse for dem, der ikke følger så meget med i svensk politik, så havde Sverige en borgerlig regering før og under den såkaldte "flygtningekrise" i 2015. Det var den daværende borgerlige statsminister Frederik Reinfeldt (M), som opfordrede svenskerne til at "åbne deres hjerter" og mente, at der stadig var masser af plads i Sverige.

Til sidst blev det dog for meget, og i slutningen af 2015 indførte Sverige den grænsekontrol mod Danmark, som mere eller mindre har været der siden, dog efter et stykke tid i en mere lempelig udgave, hvor Skånetrafikken og DSB ikke er blevet pålagt transportøransvar.

Det er derfor på grænsen til politisk uhæderligt, når Moderaterne nu lader om som, det er Socialdemokraterne, der er hovedansvarlige for den tidligere lempelige svenske udlændingepolitik. Moderaterne har selv et betydeligt medansvar for denne, og de svenske Socialdemokrater mener heller ikke, at Sverige skal være en "humanitær stormagt".

Deres handlefrihed er dog lidt begrænset af, at de sidder i regering med Miljøpartiet, som stadig ønsker at holde den humanitære fane højt, og derfor indeholder deres nylige udspil til svenske asylregler stadig en adgang til humanitær opholdstilladelse, som sammenlignet med Danmark er ret lempelig.

Men det korte af det lange er, at uanset hvem, der historisk set har ansvaret for hvad, så vil de mange integrationsproblemer nu blive brugt som et politisk redskab af højrefløjen til at forsøge at erobre magten i Sverige. Helt som man har set det i Danmark, Norge, Holland, Østrig og et hav af andre europæiske lande.

Mads Greve Haaning, Carsten Hansen og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Ingen af de gamle partier i mange lande kan afskrive sig et ansvar.
Heller ikke i Danmark og Sverige.

Jørgen Mathiasen

Den socialdemokratiske regering anno 2021 gentager kunststykket fra 1930erne og sender flygtninge tilbage til en diktator.

Om det spiller en rolle for vælgerne, ved jeg ikke, men det gør det for kongerigets omdømme.
Her er med bistand fra Lighthouse Reports og Rozana en fremstilling af Danmarks asylpolitik over for syrere i The Guardian :
https://www.theguardian.com/world/2021/may/09/revealed-devastation-that-...