Massakren i Tulsa
Læsetid: 9 min.

107-årig husker USA’s glemte massakre i Tulsa: Jeg kan stadig lugte røgen og se ligene på gaden

Som den første præsident vil Joe Biden tirsdag minde ofrene for den største massakre mod afroamerikanere i USA’s historie. Det sker i anledning af 100-årsdagen for en hvid folkemængdes angreb på en rig sort bydel i Tulsa, Oklahoma. En gruopvækkende episode, der først har fået større opmærksomhed de senere år
Det velstående sorte kvarter Greenwood, der også var kendt som ’Negro Wall Street’, i Tulsa, Oklahoma, efter at være blevet angrebet af flere tusind hvide mænd i juni 1921. 36 gadekarreer med 1.000 huse og bygninger blev brændt ned. Fotos viser et bylandskab, der nærmest ligner Warszawa efter tyskernes nedkæmpelse af opstanden i 1944 eller Dresden efter de allieredes bombning i 1945. Ud over flere end 300 dræbte og flere tusinde sårede sorte mistede 9.000 af kvarterets 11.000 sorte deres hjem.

Det velstående sorte kvarter Greenwood, der også var kendt som ’Negro Wall Street’, i Tulsa, Oklahoma, efter at være blevet angrebet af flere tusind hvide mænd i juni 1921. 36 gadekarreer med 1.000 huse og bygninger blev brændt ned. Fotos viser et bylandskab, der nærmest ligner Warszawa efter tyskernes nedkæmpelse af opstanden i 1944 eller Dresden efter de allieredes bombning i 1945. Ud over flere end 300 dræbte og flere tusinde sårede sorte mistede 9.000 af kvarterets 11.000 sorte deres hjem.

Getty Images

Udland
1. juni 2021

Viola Fletcher var syv år gammel, da hun tidligt om morgenen den 1. juni 1921 blev vækket af sine forældre i et hus i et velstående afroamerikansk kvarter i Tulsa, Oklahoma, og sammen med sine søskende skulle evakueres.

Familien måtte flygte fra en bevæbnet flok på flere tusind hvide mænd, der i løbet af otte timer den dag myrdede 300 sorte amerikanere, sårede flere tusinde og nedbrændte næsten hele bydelen, der var kendt i det sorte Amerika som ’Negro Wall Street’.

»Jeg har aldrig glemt synet af den hvide pøbel, da vi flygtede fra vores hjem. Jeg kan stadig se for mig, hvordan sorte mænd bliver skudt ned, sorte lig, der ligger på gaden. Jeg kan stadig lugte røg og se ild og sortejede forretninger brænde ned. Jeg kan stadig høre fly med ildbomber over vores hoveder. Jeg hører skrigene. Det er en massakre, der har hjemsøgt mig hele mit liv.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Olaf Tehrani

Se John Olivers show om, hvordan US-amerikanerne forholder sig til egen historie:
https://www.youtube.com/watch?v=hsxukOPEdgg

Ib Christensen, Hanne Utoft, Steen Obel, Søren Nielsen, Holger Nielsen, Inge Lehmann, Søren Rehhoff, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Michael Mogensen, gregers hoff og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Husker nogen hvordan Stone i 2019 roste russerne for deres indsats i Syrien? Vær opmærksom på at han er en stærk kritiker af hvad han kalder vestlig propaganda mod ikke bare Rusland, men også Kina. Og Syrien. Venezuela. Nicaragua. Iran. Osv.

Christian De Coninck Lucas

Interessante tider. "The Bombing of Black Wall Street" var indtil for nylig "sølvpapirshatteri".
"The UFO Cover-up" var indtil for nylig "sølvpapirshatteri".
"The Covid-19 Lab Leak Theory" var indstil for nylig "sølvpapirshatteri".

"Konspiratrionsteorier" skal du ikke tro på, det er ALTID fake news¨, har været det helt store mantra med nedtagne youtube kanaler og Shadownbans. Skal jeg vikrkelig nævne JFK?

Sig mig engang, kære mainstream journalister, er det ikke på tide i revurderer jeres fortolkinng af planeten Jorden siden Anden Verdenskrig og separerer disinformation fra konspirationsteori og upopulær historie?

Christian De Coninck Lucas, denne hér er fortsat sølvpapir-teori:
https://www.youtube.com/watch?v=ymXmr2JY-CM

Og det kommer den nok til at forblive en rum stund endnu; det er alt, alt for kompliceret for de ansvarlige at vedgå sig ansvaret.