Arbejdskamp
Læsetid: 9 min.

Amazons behandling af lagerarbejdere er som at gå 100 år tilbage i USA’s historie

I en ny bog beretter journalisten Alec MacGillis om tidligere industriarbejderes søgning efter en ny identitet i techkoncerner som Amazon, hvis ejer Jeff Bezos opererer som en olie- eller stålbaron fra begyndelsen af det 20. århundrede. Biden pønser på at stække techmonopolers magt
I Amazons gigantiske haller betyder den høje grad af automatisering, at arbejdsgangen er endnu mere ensformig end ved samlebåndet i en typisk industrifabrik. Journalisten Alec MacGillis bringer i sin nye bog en hård kritik af virksomhedens metoder.

I Amazons gigantiske haller betyder den høje grad af automatisering, at arbejdsgangen er endnu mere ensformig end ved samlebåndet i en typisk industrifabrik. Journalisten Alec MacGillis bringer i sin nye bog en hård kritik af virksomhedens metoder.

Ina Fassbender

Udland
4. maj 2021

Historien gentager sig.

At arbejde i en af detail- og Big Tech-koncernen Amazons lagerhaller i dag er ikke meget anderledes end at smelte jern på det amerikanske stålvalseværk Bethlehem Steel eller stå ved et af Ford Motor Companys samlebånd for et århundrede siden.

»Amazon er næsten ligesom at begynde forfra i USA’s arbejderhistorie,« siger den amerikanske journalist Alec MacGillis i et interview med Information.

MacGillis er forfatter til den nyligt udgivne bog Fulfillment: Winning and Losing in One-Click America – en medrivende skildring af amerikanske arbejderes søgning efter en ny plads og identitet i koncerner som Amazon.

Nogle skæbner i bogen ender i social deroute, andre prøver forgæves at gøre modstand mod en øjensynlig uafvendelig automatisering og ensretning af arbejdet; andre igen forsøger uden succes at stoppe de negative sociale virkninger af den kolossale velstand, Big Tech-koncerner bringer til amerikanske storbyer.

Parallellen til arbejdspladser i fabrikker i starten af det 20. århundrede er slående, siger MacGillis.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Lauge Johannesen

Super interessant artikel, men det mest ironiske er vel, at den bog, der fortæller en så skræmmende historie om Amazon og dets udbytning på mennesker, der ikke har et alternativ, selvfølgelig bliver solgt via Amazon. Måske forfatteren skulle have insiteret på, den ikke skulle sælges via Amazon, men så villle han næppe sælge så mange bøger. Men opfordringen fra ham er dog, at vi andre bør holde os fra at handle på Amazon - altså efter vi har købt hans bog først.

Allan Stampe Kristiansen, Torben Bruhn Andersen, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Maj-Britt Kent Hansen, Lise Lotte Rahbek, Jacob Nielsen, Alvin Jensen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Elena Smith

En forbrugerboycot er på sin plads. Men det kræver at vreden og forargelsen over andres elendighed er stærkere end vores trang til bekvemmelighed. På lang sigt truer Amazon og den hjemlige lillebror Nemli´hele detailsektoren og den fri konkurrence. Det hed monopolkaptalisme i gamle dage.

Torben Arendal, Hanne Ribens, Jacob Schmidt, Christel Gruner-Olesen, Allan Stampe Kristiansen, Per Torbensen, Estermarie Mandelquist, Erik Boye, Gitte Runge, Michael Christensen, Ole Henriksen, Bjarne Tingkær, Torben Bruhn Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anders Graae, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Ib Christensen, Kurt Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Inge Lehmann, Jacob Nielsen, Alvin Jensen, Rasmus Knus, Kim Houmøller og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Rasmus Knus

Amazon havde en omsætning på 327 mia. kr i Europa sidste år og betalte 0 kr i skat.

https://www.theguardian.com/technology/2021/may/04/amazon-sales-income-e...

Dan D. Jensen, Torben Arendal, Hanne Ribens, Allan Stampe Kristiansen, Per Torbensen, Torben Bruhn Andersen, Bjarne Andersen, Niels Bønding, Kurt Nielsen, Inge Lehmann, Jacob Nielsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Klart det er nødvendigt med en boykot.
Ikke så svært for mig at sige, som aldrig har brugt hverken Amazon eller nemli.com, men mon ikke det kunne sprede sig, trods alt.

Torben Arendal, Hanne Ribens, Jacob Schmidt, Allan Stampe Kristiansen, Torben Bruhn Andersen, Tommy Clausen, Inge Lehmann, Bjarne Andersen, Carsten Munk, Ib Christensen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Kurt Nielsen

Sådan er kapitalismen og det bliver værre og værre indtil kloden er brændt af.

God tur!

Torben Arendal, Allan Stampe Kristiansen, Ib Christensen, Torben Bruhn Andersen, Christian Mondrup og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Dette er den store opgave for fagforeningerne, det er nu de skal vise sit værd!
Amazon og vemlig.com skal strækkes, hvis de gamle fagforeninger skal overleve, basta!

Torben Arendal, Hanne Ribens, Jacob Schmidt, Kent Bajer, Per Torbensen, Lise Lotte Rahbek, Torben Bruhn Andersen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Dan D. Jensen

Et skoleeksempel på hvorfor det er strækt udemokratisk at lade erhvervslivet betale for valgkampen "Roosevelts regering gav indehaverne af Bethlehem Steel et ultimatum: Hvis ikke de ansatte fik lov til at organisere sig i United Mine Workers, ville ordrer på leverance af stål til USA’s hastigt voksende våbenindustri gå til anden side."

Hvor meget giver "Amazone" til valgkamp ------Quid pro quo