Opgør
Læsetid: 8 min.

Amerikansk aktivist: »Det er første gang, vi kontrollerer fortællingen om Palæstina så markant«

Gaza-konflikten har sat gang i et generationsskifte i den amerikanske forståelse af Israel-Palæstina-konflikten. Især unge på venstrefløjen gør op med USA’s alliance med Israel inspireret af onlineaktivisme, Black Lives Matter-bevægelsen og indflydelsesrige kendisser
Alana Greene er udtryk for det generationsskifte, der lige nu foregår i USA’s syn på Israel-Palæstina- konflikten. Et skifte, som er taget til de seneste uger i forbindelse med de to ugers bombardementer i Gaza.

Alana Greene er udtryk for det generationsskifte, der lige nu foregår i USA’s syn på Israel-Palæstina- konflikten. Et skifte, som er taget til de seneste uger i forbindelse med de to ugers bombardementer i Gaza.

Osie Greenway

Udland
29. maj 2021

Demonstranternes råb runger gennem gaderne i Nashville, Tennessee. Temaet for demonstrationen er velkendt, men fokus uvant for den ærkerepublikanske delstat midt i det amerikanske bibelbælte. »Hvad vil vi have?« råber en ung kvinde i jeans og grøn armykasket gennem en megafon fra ladet af en pickuptruck. »Retfærdighed nu!« svarer menneskemængden bag bilen og fortsætter kampråbet: »Israel, du kan ikke længere skjule dig. Du begår folkedrab! Befri Palæstina!«

Anført af pickuppen snegler de omkring 1.500 mennesker sig op mod den store stentrappe foran regeringsbygningen og tænder romerlys, der bader havet af skilte med budskaber som »Stop amerikansk våbensalg til Israel« og »#PalestinianLivesMatter« i sort røg.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Pietro Cini

Noget kunne tyde på, at årtiers højrezionistiske løgne er ved at nærme sig deres udløbsdato.

Jørgen Tryggestad, uffe hellum, Susanne Kaspersen, Birte Pedersen, Issa Chaaban, erik pedersen, Gert Romme, Steen K Petersen, Carsten Munk, Rolf Andersen, Torben Arendal, Inge Lehmann, Kurt Nielsen, Thomas Tanghus, Jesper Andersson , Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Jan Fritsbøger, John Andersen, Per Christiansen og Annette Chronstedt anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Håber strømningen kan forplante sig op i den amerikanske regering, - og så tilbage til 1967 med "de udvalgte/herrefolket".

Jørgen Tryggestad, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, erik pedersen, Torben Arendal, Inge Lehmann og Jesper Andersson anbefalede denne kommentar
Jesper Andersson

Vil også argumentere for at dey er mere end overordentligt svært at forsvare Israels handlinger hvis man går op i menneskerettigheder. For mig handler det ikle om at holde med underdog eller ej, men udelukkende at Israels handlinger og dokumenterede krigsforbrydelser er mere end svære at argumentere for.

Er helt sikker på at det Israel og nogle jøder ( dog er flere amerikanske jøder begyndt st frabede sig meget klart at blive sat i hartkorn med regimet nede i Israel) opfatter som stigendr antisrmitisme er at Israel ikle længere kan gemme sig bag historiekortet og derfor bliver gået hårdere til hvilket ikke er et sekund for sent.
Når Israel og nogle jødiske organisationer i Vesten konstant forsøger at udøve karaktermord på kritikere hvad end de er på højrefløjen eller venstrefløjen ved at intimidere og sortliste folk skal de ikke være overrasket over at det giver bagslag i form af øget vrede og en stærkere modreaktion som set mange steder i Vesten.
Spiller man selv op får man et modsvar. Og intimiderer man andre skal man ikke være overrasket over at få igen - desværre

Susanne Kaspersen, Peter Beck-Lauritzen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

... eller også har rastløse wokere fundet et nyt emne, der skaffer dem presse.
Men Palestina har jo også kun været underkastet herrefolksideologier i 75 år. Svært at få øje på.

Olaf Tehrani

Man forstår Alana Greens bekymring.
Jøder lever – ligesom andre mindretal – prekært. Og antallet af hadforbrydelser mod mindretal er i stigning. Nu risikerer man, at staten Israels handlinger sætter den goodwill, jøderne fik efter Holocaust, over styr.

John Andersen, Birte Pedersen, Peter Beck-Lauritzen, Jesper Andersson og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Der var en kæmpe demonstration til fordel for Palestina sidste lørdag i London, med over 180.000 demonstranter.

https://www.theguardian.com/uk-news/2021/may/22/thousands-gather-in-lond...

Har ikke set vores danske mainstreet medier, så som DR og TV2 komme med indlæg om den huge store demonstation.

Tak til Information, for at bringe artikler omring Israel/Palestina konflikten

Nike Forsander Lorentsen, Jørgen Tryggestad, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Birte Pedersen, Olaf Tehrani, Issa Chaaban, Peter Beck-Lauritzen, jens christian jacobsen, erik pedersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Søren Tom-Petersen

Hvem fortæller mig hvad der er sandt?
jeg har arbejdet i DR i 40 år og flere år på Tva. Jeg var stolt over at Tva var det mest neutrale media. jeg spørger mig selv nu. hvorfra har jeg min opfattelse af virkeligheden fra? I forholdet til jøder som der var flere af på Tva må jeg sige in hindsight de har bidraget mest til min demokratiske opdragelse. Tak for dem. Jøderne i Danmark er så godt integreret at jeg aldrig har tænkt på at de er jøder. Jeg fik en eye opener da jeg mødte en familie der var blevet bange for at leve i DK og ville flytte til Israel.
Jeg har mødt en jødisk kvinde der bogstaveligt overfald mig for at sige: at jeg ikke syntes at den israelske ledere var den mest sympatiske person.
Jeg forstår nu at Israels befolkning af bange mennesker. de stemmer for en sikkerheds skyld på Premierministeren.
Jeg takker den nye generation for at reagere mod den gamle begrebsverden . Jeg håber at de gamle snart må dø ud. alt denne fjendtlighed bidrager kun til fremmedgørelse. Vi er alle mennesker. vi må række ud til hinanden. min erfaring er at der er meget at lære .

Carsten Bjerre, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Susanne Kaspersen, Birte Pedersen, Peter Beck-Lauritzen og Jesper Andersson anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

TVa er ikke spor neutralt. Det er klart centrum-venstre. Men vægten lagt på centrum. TV2 er centrum-højre. Med vægten klart til højre.

Steen K Petersen, Carsten Hansen, Peter Beck-Lauritzen og Jesper Andersson anbefalede denne kommentar
Svend Jespersen

Og Reporters Without Borders støtter opfattelsen her af Israels højrezionistiske løgne. Hurrahh! Tænk, Israel scorer kun 86 point på ranglisten over pressefrihed, medens Palæstina får en whopping score på 132.

https://rsf.org/en/ranking

Og hos Freedom House er billedet det samme. Også her er både Gaza og Vestbredden meget tættere på toppen end Israel:

https://freedomhouse.org/countries/freedom-world/scores?sort=asc&order=T...

Pietro Cini

Svend Jespersen.
Tak for dine henvisninger, dem har jeg kigget på med interesse. Men når det gælder Israel/Palæstina, burde man anstrenge sig lidt mere - og begynde med at indse, hvorledes den oprindeligt ædle ideologi, der går under betegnelsen zionisme, i årenes løb har undergået en dramatisk forråelses-proces. Få syn for sagn ved at læse Göran Rosenbergs gribende selvbiografiske bog "Det tabte land". Göran Rosenberg er svensk jøde. Hans forældre var begge Holocaust-overlevere. En del af hans skolegang er foregået i Israel. Læs ham. Han leverer et vægtigt supplement til det, som den israelske filosof Omri Boehm gør rede for et andet sted i dagens Information. Du ønskes god læsning.

Steen K Petersen, Jesper Andersson , Nike Forsander Lorentsen og Carsten Bjerre anbefalede denne kommentar
Svend Jespersen

Pietro Cini.
Jeg har faktisk haft den konflikt tættere på livet end de fleste. Første gang var, da ca. 25% af mine LP’er blev konfiskeret, da jeg første gang flyttede til Mellemøsten for at arbejde der. Grunden var, at de var produceret af firmaer, som på en eller anden måde havde forbindelser til det, som derude kun måtte omtales som ”The Zionist Entity”, The Zionist Enemy”, eller slet og ret ”The Enemy”. Siden da, (og det drejer sig om ca. 40 år), har den konflikt lagt beslag på en hel del af min læsning.

Du henviser til Omri Boehm. Så vidt jeg ved, mener han, at kun en énstatsløsning kan skabe fred mellem jøder og arabere. Nævner han nogen steder, at langt størstedelen af både israelere og arabere klart afviser den formel?

Jeg har fulgt debatten om jøde…, undskyld, zionisterne, vs. araberne/muslimerne gennem mange år, og den er så gennemsyret af patos, at det somme tider bliver alt for meget. Lidt mere logos, please!

Hvorfor ser man f.eks. aldrig omtale af palæstinensiske historikere med bopæl i de palæstinensiske områder af samme type som dem, der i Israel kaldes The New Historians? Hvorfor ser man ikke aviser i de palæstinensiske områder som Haaretz, The Times of Israel eller Jerusalem Post? Hvorfor ser man ikke NGO’er i de palæstinensiske områder, som er lige så kritiske mod Fatah, PLO, Hamas, PFLP og PIJ, som f.eks. B'Tselem eller Breaking the Silence er mod Israel?

Pietro Cini

Svend Jespersen.
Du efterlyser logos i stedet for pathos, men prøv lige at høre her: når du spørger, hvorfor palæstinenserne ikke kan mønstre kritiske stemmer a la B'Tselem, lyder det lige så ustyrlig patetisk, som dengang den franske dronning Marie Antoinette opfordrede de sultne franske bønder til at spise kager i stedet for brød.
Sagen er den ganske enkle, at Israel i mindst 50 år har fungeret som det imperialistiske USA's svært bevæbnede forpost i Mellemøsten.
Mange palæstinensere har ikke villet finde sig i det. De kunne ikke gøre andet end at kæmpe.Det finder jeg aldeles logisk.

Svend Jespersen

Jeg prøver igen :-)

Pietro Cini.
Jeg tænkte det nok, Den zionistiske fjende og, ikke at forglemme, det imperialistiske USA, står bag alle dårlighederne derude. Det var også det svar, jeg fik fra arabere, når de ringede fra KFC på deres Motorola DynaTAC 8000X.

De sidste ca. 20 år har jeg også deltaget i nogle mellemøstlige blogge, og hvis jeg skal være ærlig, så har der også været positive reaktioner fra nogle få om realiteterne i Israel. Især det israelske retssystem synes at interessere dem: Tænk, politiske ledere og deres bonkammerater kan risikere at blive hevet i retten!