Baggrund
Læsetid: 6 min.

Biden kalder til kamp mod autokraterne, men er virkeligheden så enkel? Forstå de politiske styreformer her

USA’s præsident vil samle den frie verdens demokratier mod, hvad han kalder »autokrater« i Kina og Rusland. Men blandt hans allierede er der lande som Indien, Polen, Ungarn og andre, som næppe udmærker sig ved deres demokratiske sindelag. Information giver her et bud på, hvordan man kan klassificere forskellige landes politiske styreformer
Til efteråret planlægger Biden at samle ’den frie verden’ til et »demokratiernes topmøde« i Washington, D.C., hvortil statsoverhoveder og regeringschefer fra de »demokratiske« lande vil blive indbudt.

Til efteråret planlægger Biden at samle ’den frie verden’ til et »demokratiernes topmøde« i Washington, D.C., hvortil statsoverhoveder og regeringschefer fra de »demokratiske« lande vil blive indbudt.

AFP Photo

Udland
17. maj 2021

Allerede inden Joe Biden blev valgt til USA’s præsident i 2020, havde han formuleret en udenrigspolitisk doktrin, der at dømme efter de første fire måneders regeringsperiode vil blive rettesnor for de beslutninger, han tager i de næste fire år.

I Bidens univers kan USA kun genvinde sit lederskab af »den frie verden« ved at mobilisere og samle alle demokratiske lande i fælles front mod de nationer, der »er faldet fra«, som han skrev i tidsskriftet Foreign Affairs sidste år.

I sin første pressekonference i marts gjorde præsidenten det tydeligt, hvilke lande han havde i sigte, nemlig Kina og Rusland.

»Det 21. århundrede bliver en kappestrid mellem demokratier og autokratier,« forudsagde Biden med direkte henvisning til Vladimir Putins Rusland og Xi Jinpings Kina.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bjarne Toft Sørensen

Hvorfor dog skelne mellem liberalt demokrati og illiberalt demokrati, hvis forudsætningen for realisering af demokrati er "gennemsigtighed" i forhold til lovgivende og udøvende myndighed samt debat på et oplyst grundlag?

Betegnelsen "illiberalt demokrati" er nonsens, for så vidt som det "illiberale" står i vejen for realiseringen af demokrati.

Forudsætningen for "gennemsigtighed" og "oplyst" debat er ytringsfrihed, forsamlingsfrihed og foreningsfrihed.

Hvad er afgivelsen af en stemme værd i et demokratisk perspektiv, hvis den grunder sig på løgn og fortielser og forhindring af borgernes mulighed for at indhente de nødvendige oplysninger til et fornuftsbetonet valg?

Bjarne Toft Sørensen

Ved vurderingen af situationen i USA må det være vigtigt at skelne mellem økonomisk liberalisme og politisk liberalisme.

Flertallet hos Demokraterne satser ensidigt på økonomisk liberalisme frem for politisk liberalisme, gennem ønsket om fastholdelse af et dybt udemokratisk valgsystem, der i praksis bliver styret af økonomiske interesser gennem sin stærke afhængighed af økonomi.

Forestillingen om en "the deep state" er derfor, i sin grundform, ikke helt ved siden af. Landet styres af en lille politisk elite, der er defineret af liberale økonomiske interesser (ultra - liberalisme).

Flertallet hos Republikanerne arbejder bevidst på at nedbryde dele af de demokratiske institutioner ved bl.a. at vanskeliggøre, at forskellige former for "nye" vælgergrupper kan deltage i valg og gøre deres demokratiske indflydelse gældende.

Åbenbart ud fra en antagelse om, at demokrati skal begrænses til traditionelle "hvide" befolkningsgrupper.

Udviklingen hos Republikanerne går i stigende grad i retning af en begrænsning af demokratiet og en styrkelse af totalitære og autokratiske tendenser (for at bevare magten hos traditionelle "hvide" befolkningsgrupper).

Ole Svendsen, Ib Christensen, Anders Graae, Werner Gass, Dan Jensen, Jesper Andersson , Gert Romme og Michael Mogensen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

I lyset af den aktuelle situation i Israel, kunne det være interessant også at inkludere dem. Udemokratisk liberalt styre passer vel bedst på dem?

Det skal det nok blive morsomt hvilke lande Biden vil inkludere i den demokratiske klub.