Analyse
Læsetid: 4 min.

Biden er under pres for sin støtte til Israel

Der skal meget til for at få USA’s præsident til at fravige sin mangeårige proisraelske linje, vurderer analytikere – men kravet om kursskifte fra demokraternes venstrefløj og fra mange amerikanske jøder bliver stadigt stærkere
Palæstinensere sørger foran et hospital i det nordlige Gaza. Efterhånden som dødstallet stiger, kan presset på USA blive umuligt at ignorere for Joe Biden.

Palæstinensere sørger foran et hospital i det nordlige Gaza. Efterhånden som dødstallet stiger, kan presset på USA blive umuligt at ignorere for Joe Biden.

MOHAMMED ABED

Udland
18. maj 2021

Med sit standhaftige forsvar for Israel holder Joe Biden sig på den kurs, han slog på ind som ung senator for årtier siden: Indrømmelser har han hverken givet til sit partis venstrefløj eller til den voksende skare af jødiske demokrater, som taler for, at USA skal indtage en hårdere linje over for Benjamin Netanyahu.

Biden er også klar til at isolere USA i FN’s Sikkerhedsråd i spørgsmålet – uanset at konsekvensen kan blive, at han skader sin troværdighed i forhold til sine erklærede udenrigspolitiske målsætninger om større multilateralisme og respekt for menneskerettigheder.

Efterhånden som dødstallet stiger i den igangværende eskalering af konflikten i Israel og Palæstina, og intet tyder på våbenhvile i skrivende stund, kan både det hjemlige og internationale pres på den amerikanske præsident dog blive umuligt at ignorere, vurderer analytikere.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Henning Kjær

Per Dørup.
"De generelle empiriske erfaringer er at selvstændighedsledelser med deres tilsvarende slogans er korrupte og bare ud på at kollaborere med den imperialistiske omverden og mele deres kage - mens den brede befolkning kan se i vejviseren efter reel selvstændighed."
Er det Israel du hentyder til med korruption og manglende selvstændighed p.g.a. afhængighed af udenlandsk økonomisk støtte.

Viggo Okholm, Martin Bryld og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Det forundrer mig til stadighed, hvorledes marxister kan give deres uforbeholdne støtte til de neokonservative palæstinensere? Den manglende kritik af Saudi Arabien, Ægypten, Iran etc. bør forundre? Når først Israel er væk, så er der jo frit spil for de religiøse kræfter? Hvordan kan det være venstreorienteret politik?

Spanske stats-TV Mandag den 17.5.2021 kl. 23:21:

"Spanske vidner; "Vidner vidner i Gaza: 'De skyder alle de ser på gaden, de angriber også skoler. Det er en massakre."

Hundredvis af spaniere med dobbelt statsborgerskab oplever dramatiske øjeblikke i ruinerne af Gazastriben, hvor israelsk artilleri fortsætter med at dræbe civile, sagde vidner til det spanske offentlige tv RTVE mandag.

”Det, vi oplever, er det værste, der kan ske for et menneske,” sagde Salad el Sousi, Spaniens honorære konsul i Gazastriben.

"Bomberne ødelægger 15-etagers bygninger til jorden. Du kan ikke engang forestille dig disse scener, før du ser dem," tilføjede han, da israelsk luftangreb fra land og hav fortsatte.

Gazastriben har en befolkning på omkring 2 millioner, og ha været fuldstændig af Israel siden 2007.

"De bomber os fra alle sider. De stopper ikke natten eller dagen, vi kan ikke sove," advarede El Sousi.

Det spanske udenrigsministerium har udarbejdet en evakueringsplan for sine borgere, men det er ukendt på nuværende tidspunkt, hvornår og om den vil blive gennemført, da der er behov for flere timers våbenhvile, hvilket Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, fuldstændig har afvist at diskutere.

El Sousi har boet i Gazastriben i 27 år og har været vidne til adskillige angreb fra den israelske hær, men hævder, at der aldrig har været sådan blodsudgydelse.

"De leder slet ikke efter Hamas-positioner, men de skyder direkte på hver person, de ser på gaden. De dræber civile, nedbryder bygninger, ødelægger biler, skyder på cyklister ...", påpegede han.

Cristina Sánchez, en RTVE-korrespondent fra Mellemøsten, sagde, at journalister også, helt åbent, er blevet mål for den israelske hær.

Mere end 38.000 palæstinensere forsøger at blive reddet i FN's flygtningebureau (UNRWA) skoler, men også nogle skolerne er blevet beskadiget i angrebene.

"Dette er slet ikke en krig, men et folkedrab på palæstinensere," råbte tusindvis af demonstranter i Madrid og andre spanske byer sidste weekend og beskyldte det internationale samfund for stiltiende deltagelse i krigsforbrydelser.

Israels premierminister Benjamin Netanyahu har sagt, at han vil fortsætte med at stride "mod terrorister", så længe han - og kun finder det nødvendigt.

"Dette vil være endnu værre end tidligere, fordi Israels krigsmaskine er rettet mod skoler, hospitaler og civile på trods af, at de offentligt taler om at angribe Hamas-positioner. I virkeligheden findes der slet ingen 'kirurgisk præcision', de taler om," sagde Ignacio Álvarez-Ossorio, professor i arabiske og Islamiske studier ved Complutense Universitet i Madrid.

”Israel forfølger og angriber journalister, så der ikke er nogen vidner til massakren, de udfører,” tilføjede han.

Den israelske hær ødelagde en skyskraber indeholdende udenlandske medier i weekenden og sagde, at bygningen var hjemsted for Hamas hovedkvarter. Man advarede om angrebet på forhånd, så journalister der boere og brugte bygningen kunne tage sig ud i sidste øjeblik. "Vi er alle udenlandske journalister, og ingen af os er jo Hamas", tilføjer nyhedsbureauet AP.

Siden 2007 har ingen været i stand til at komme ud og komme ind i Gaza-striben, fordi den er omgivet af en israelsk hær, der konstant kontrollerer, hvem der kommer ind, inklusive levering af medicin og mad.

Álvarez-Ossorio siger "ingen ved, hvor længe denne situation vil vare", eller om den vil sprede sig til andre områder. Men at situationen klart passer Netanyahu på den indenlandske politiske scene i Israel, der ellers har mistet regeringsmagten, og kan se frem til et retsopgørelse.

Josep Borrell, EU's højkommissær for sikkerhed og udenrigspolitik, sagde i Madrid torsdag, at nogle får af 27 EU-lande var særdeles dybt uenige med hovedparten i spørgsmålet. Men han "kunne" ikke oplyse landenes nationalitet.

"Vi har opfordret til at afslutte konflikten, men hvem kan så lægge pres på Israel? Det kan kun USA. Og kun hvis de vil. Europa har ikke været i stand til det i meget lang tid," sagde Borrell. Den amerikanske præsident Joe Biden sagde tidligere de efterhånden berømte ord, at "Israel har ret til at forsvare sig."

"Bidens opførsel bør ikke komme som nogen overraskelse. USA er nøglen til at støtte Israel og dets indvandrere, der annekterer det palæstinensiske land. Biden giver Israel al den tid, det har brug for til at afslutte det, det startede, herunder opgør med Hamas," sagde Alvarez-Ossorio.

Israel anerkender ikke FN-resolutioner og anerkender ikke Den Internationale Straffedomstol, og tillader således ikke efterforskning af forbrydelser i Palæstina.

"Mens jeg besøger flygtningelejre, ser jeg fortvivlelse, angst og håbløshed," sagde FN-kommissær for palæstinensiske flygtninge (UNRWA) Philippe Lazzarini. "Folk føler sig helt forladte af det internationale samfund. De ser, at deres problem ikke er på den politiske dagsorden," tilføjede han i et interview med avisen El País.

Under et besøg i Madrid fredag, hvor han mødtes med den spanske udenrigsminister, sagde Lazzarini, at den seneste blodsudgydelse udelukkende var blevet fremprovokeret af Israel ved at udvise og etnisk rense palæstinensiske familier fra deres private hjem Øst-Jerusalem og forbyde troende at komme ind i den hellige moske under Ramadan.

Álvarez-Ossorio siger, at der kun er Hamas til at forsvare palæstinenserne på Gazastriben, og at Hamas derfor har bred opbakning blandt befolkningen.

Lørdag var det 73 år siden oprettelsen af ​​staten Israel, som palæstinenserne markerer som "Nakba" eller "katastrofe".

"Det blev antaget, at vi som FN-agentur kun skulle eksistere midlertidigt, men selv efter 70 år er vi stadig der. Ingen ønsker jo at være flygtning, men efter 73 år er disse mennesker netop det stadig flygtninge, og det er de fordi det internationale samfund totalt har mislykkedes," sagde Lazzarini, under hvis ledelse UNRWA leverer uddannelse og sundhedstjenester til mere end 5,6 millioner palæstinensiske flygtninge, der af Israel blev forvist til Gaza, Vestbredden, Libanon og Jordan.

erik pedersen, Mogens Kjær, Hanne Utoft, Viggo Okholm, Pietro Cini, Anders Graae, Jan August, Michael Waterstradt, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Nike Forsander Lorentsen, Torben Arendal og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar

Nyhedsbureauet, HINA, Mandag den 17.5.2021 kl. 21:20:

Der er penge i konflikten.

"Stærk støtte til Israel er en nøgleværdi for demokratiske og republikanske kongresmedlemmer, skønt flere medlemmer af demokraternes yderste venstrefløj har opfordret til en hårdere tilgang til den israelske regering.

Joe Biden-administrationen har godkendt et våbensalg på 735 millioner dollars til Israel, og kongresskilder sagde mandag, at de ikke forventer modstand mod aftalen på trods af konflikten mellem Israel og palæstinenserne.

De samme kilder oplyser, at kongressen blev officielt underrettet om det kommercielle salg den 5. maj.

Efter amerikansk lov kan Kongressen efter officiel meddelelse sin modstand inden for 15 dage, hvilket på trods af de nuværende konflikter mellem de to sider ikke forventes.

Kontrakten på $ 735 millioner vedrører salg af sofistikerede, præcisionsstyrede våben.

Israel er et af flere lande, hvortil våbenkontrakter godkendes efter meget hurtig procedure, og den mulig frist for indsigelser udløber typisk, før lovgivere kunne vedtage en beslutning, der afviser våbensalg."

Jan August, erik pedersen, Mogens Kjær, Hanne Utoft, Anders Graae, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Nike Forsander Lorentsen, Jesper Andersson , Torben Arendal og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Jesper Andersson

Per jeg har anbefalet dit indlæg fordi jeg synes du har noglr gode pointer selvom jeg dog ikke er enig i det hele.
Synes du har helt ret i at der også skal fokuseres på palæstinenesernes egne fejl og jeg giver dit helt ret ibdet ironiske i at støtte nogle der lægger sig så langt væk fra liberale vestlige værdier som man overhovedet kan hvilke Hamas der er erklæret islamister gør.
Tror det handler om sympati med underdog og de undertrykte som der hersker et mantra om på store dele sf den identitetspolitiske venstrefløj. Kaldet det delv den regressive venstrefløj fordi man støtter værdier hos minoriteter man ville fordømmme hvis det kom fra hvide mænd.

Det jeg er sikker på mabge reagerer på et forholdet i tabtallene som keg synes er meget svære at forsvare. Ingen skal bilde mig ibd at et en så moderne hær ikkenved at de rammer civile og synes også at en del pro israel folk selv blindt forsvarer alt hvad Israel gør. Bombingen af pressebygningen har svært ved at se som andet end at Israel ikle vil have nogle ting frem. Hvordan kan den handling forsvares. Synes tværtimod at regeringer i Europa er meget pro israelske på trods af at adskillige målinger vise en langt større skepsis blandt befolkningerne
I forhold til religion er det ikke kun hamas der er fanatikere. Israel er selv styret af ayatollaer der magten over meget store dele af civilt liv og det er kun chefrabbibatet der kan gifte folk. Du kan ikke giftes borgerligt så tror også nogle israel støtter selv yar et rosenrødt billede af landet og tror det er noget det ikke er.

Eva Kjeldsen

Det er ganske forfærdeligt, næsten på grænsen til det absurde. Lige på nippet til at være latterligt. Bomber ryger fra det ene område til det andet i det hellige land.
Raske mennesker skyder på hinanden.
Fra den ene til den anden.
Coronapasset giver åbenbart licens til at dræbe og udrydde.
Absurd og latterligt at se på i en verden der skriger efter fornuftige handlinger!

De liberale regelbaserede verdensorden

1. Biden og Blinken siger de ønsker en våbenhvile

2. Men de blokerer FN's sikkerhedsråd fra at kræve en våbenhvile.

Nike Forsander Lorentsen, Atilla Thcengiz, Mogens Kjær, Hanne Utoft og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Det handler ikke om, hvem der leder palæstinenserne, men alene om, at Israel har skabt apartheid og forsøger, direkte og indirekte, at udrydde/fjerne et helt folk.

Jo mere Israel trykker desto større og mere ekstremt bliver modtrykket. Det skal vi andre blande os så lidt som muligt i. Men vi skal sætte alt ind på at bremse den nuværende regering.
EU skal øjeblikkeligt fjerne de urimelige handelsfordele, som Israel har. Og så skal landet boykottes.
Jeg tror desværre ikke Biden, i hans alder, kan ændre standpunkt. Han skal tvinges af sine egne, men også af foragt fra vestlige ledere.

erik pedersen, Mogens Kjær, Gert Romme, Nike Forsander Lorentsen, Hans Larsen og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Olaf Tehrani

Vi ser en dobbelt tragedie:
Efter Holocaust indså man, at det var nødvendigt for verdens jøder at have et sikkert opholdssted, og Israels eksistens har således sit grundlag i dyb og udbredt racisme.
At man tolererer Israels etniske udrensning af Palæstinas oprindelige befolkning har desværre akkurat de samme grunde: Man anser simplethen ikke palæstinenserne som havende samme ret til liv og frihed som rigtige mennesker har!

erik pedersen, Viggo Okholm, Pietro Cini og Anders Graae anbefalede denne kommentar

For at gentage: Der er ikke andet end konstruktiv dialog, kompromisser og af-religionisering, der kan løse den fastlåste konflikt mellem jøder og palæstinensere.
Uanset hvordan de argumenterer for deres "historiske ret", kan hverken Israel eller Palæstina kan gøre krav på priviligeret ejendomsret til land og jord, da
ingen "ejer " eller har forret til naturen. De nuværende nationale autonome territorier er intet andet end et produkt af historiske magtkampe.
Får Palæstina en selvstændig stat, må omverdenen også, i dets fortsatte støtte, kræve, at det påbegynder en af-islamisering/sekularisering, da der ikke kan være noget humanistisk emancipatorisk perspektiv i et islamistisk Palæstina.

Måske "glemmer" den danske verdenspresse at oplyse, hvem der egentlig har konkret fordel af ganske pludselig at udvise palæstinensiske borger i Israel har deres lovlige private hjem i Østjerusalem, hvor de altid har boet. For det er jo denne konflikt, der er den reelle grunden til Israels angreb på Palæstina, som Palæstina gengælder med deres latterlige og primitive missiler.

Men sagen er, som også Ignacio Álvarez-Ossorio, der er professor i arabiske og Islamiske studier ved Complutense Universitet i Madrid, siger:

Premierminister Benjamin Netanyahu har tabt muligheden for at regere i Israel efter en lang og opslidende demokratisk indenrigspolitisk proces. Et solid flertal af borgere har simpelt hen afvist ham gentagne gange. Og nu venter domstolenes behandling af hans mange korruptionssigtelser og magtmæssige overgreb.

Men så længe han kan skabe kaos ved at provokere en konflikt, har han mulighed for at undgå disse retssager, der i øvrigt er ganske godt dokumenterede.

- Altså har nær ven af "alle børns statsminister", Israels premierminister Benjamin Netanyahu en solid personlig begrundelse for at skabe konflikten, der dræber hundrede af civile.

Atilla Thcengiz, erik pedersen, Mogens Kjær, Eva Kjeldsen og Jesper Andersson anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Det er helt fint at vi sikre og i tryghed åh så kloge som Per Dørup her forsøger at se sagen og konflikten fra to sider og det er vel rigtigt at alle har et ansvar og Hamas er ikke engle og ingen her i denne del af verden ønsker at leve under deres meget stærke og absolutte islamisme. Vi kan undre os over de har magten ,men alternativet er korrupte vistnok og en tredje mere human gruppe, har ikke fået fodslag.
Hvorfor så ikke? Måske fordi Israel helt uden blusel sætter dagordenen og nu pludselig bilder sig ind de har ret til endnu e tområde og bare det at de ikke respekterer Islam som en lige så rigtig tro som deres egen er i sig selv en problematik.
Under alle omstændigheder taber det palæstinensiske folk både med liv og fattigdom fordi deres ledere bruger våben nu ,uanset de har ret, men ved at bruge den ret graver de så ikke deres egen grav.? Reelt så er det kun Vesten og USA som kan ændre moral og hermed sætte en stopper for dette vanvid og ondskab fra israelerne.
Undskyld Per, nu spiller jeg også "klog" helt uden en jordisk chance for at ændre på dette vanvid.

@ Viggo Okholm,

Jeg er ikke ligefrem fan af Hamas, og jeg er enig med dig i det, som du nævner; "Hamas er ikke engle".

Men fortsættelsen, "og ingen her i denne del af verden ønsker at leve under deres meget stærke og absolutte islamisme", tror jeg til gengæld ikke passer.

Og Ignacio Álvarez-Ossorio, der er professor i arabiske og Islamiske studier ved Complutense Universitet i Madrid, og en af de mest erfarne "kendere" af forholdene i de palæstinensiske områder, siger:
- "Der kun er Hamas til at forsvare palæstinenserne på Gazastriben, og at Hamas derfor har derfor bred opbakning blandt befolkningen".

Og sådan tror jeg det er. For hvis ingen andre overhovedet interesseret sig for en, så bakker man da op omkring den ene (Hamas), der gør det. Og jeg tror, du ved nærmere eftertanke vil mene det samme.

Skal man arbejde for at dette forhold ændres, skal man i hvert fald arbejde ganske aktivt på at sætte noget andet ind i stedet for Hamas. Og dette andet skal opfattes som et virkelig bedre alternativ. Men hvis det mislykkes, eller hvis man opgiver under vejs i processen, har man virkelig påtaget sig et stort ansvar.

Og det tror jeg er sket flere gange gennem årene. Vesten har sat noget i gang, der blev opfatte som positivt af palæstinenserne. Og da man ikke kunne få noget i gennem med den anden part, har man simpelt hen opgivet. Og så er det jo korrekt, at Haman er den eneste, der bekymrer sig for de palæstinensiske flygtninge på Gaza, og andre steder hvor de findes.

Jan August, erik pedersen, Viggo Okholm og Pietro Cini anbefalede denne kommentar

Nu er det nævnt et par gange i denne linje, at Hamas er en islamisk organisation med relation til Islamiske Stat.

Og selvfølgelig har Hamas islamiske rødder, for islam er en verdensreligion, der er bl.a. er udbredt i Mellemøsten.

Men kontakten ti Kalifatet er formentlig temmelig udokumenteret i 1987 af 2 personer, der ville bruge Hamas som erstatning for Det Muslimske Broderskab.

Og Hamas-charteret fra 1988 erklærer, at hele Palæstina er muslimsk land, som aldrig kan overgives til ikke-muslimer. Men noget analog kan man finde i visse katolske lande - blot er katolsk religion nævnt i stedet for muslimsk.

Men det er i hvert fald ikke meget tydeligt, at Kalifatet har nogen platform i Palæstina, - hverken hos borgerne eller hos Hamas.

Jan August, Anders Graae, Hanne Utoft, erik pedersen og Pietro Cini anbefalede denne kommentar
Hanne Utoft

"Det handler ikke om, hvem der leder palæstinenserne"

Palæstinensernes muligheder for at lede sig selv er ikke til stede, og det har stor betydning at Hamas, som den eneste større organisation, føler sig kaldet til aktivt at forsvare palæstinenserne - for Hamas har ikke en holdbar vision for palæstinensk-israelsk forsoning. og sameksistens. PFLP er vel den eneste reelt venstreorienterede strømning/organisering på den palæstinensiske venstrefløj, som (trods nogle brud på denne linje) konsekvent siden starten af 70'erne (hvor man tog afstand fra flykapringen i München) har talt for at al militær modstand kun må finde sted mod militære enheder.

Dialog og civil ulydighed i gigantiske proportioner er hvad palæstinenserne burde samles om. En langvarig lammelse af den israelske infrastruktur, aktive fredsprotester, rettet mod såvel Israel som USA.

Atilla Thcengiz, Anders Graae, erik pedersen, Viggo Okholm og Pietro Cini anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Gert Romme:
Kort og du har ret, for Hamas er det bedste alternativ i tragedien, men de har så som magt ingen skrupler med at bruge vold og nogen må have fodret dem med våben,
men vi har nok et problem i EU bl.a. fordi vi har placeret dem i rollen som en terrorgruppe og hermed har vi fraskrevet os muligheden for at hjælpe.
I min optik er Israel mere onde lige nu og før denne konfrontation.

Hanne Utoft

"Og det tror jeg er sket flere gange gennem årene. Vesten har sat noget i gang, der blev opfatte som positivt af palæstinenserne."

Af nogle palæstinensere, og af en del som ikke så noget alternativ. Men der har hele tiden været stærkt delte meninger om strategier, tolerance og religionens rolle blandt palæstinenserne - end ikke PLO kunne sløre dette. Og problemet hér er jo at Vesten ikke har foranlediget en bred og tilbundsgående, demokratisk proces i initiativerne - hovedparten af dem har været repræsentative skueprocesser, hvor den folkelige inddragelse har været stærkt begrænset. Man siger/skriver at man har forsøgt, men man har kun fingermalet med demokratisk glasur, ganske som man er vant til at gøre i egne habitater. Og det er utilstrækkeligt.

Atilla Thcengiz

Det er ingen hemmelighed at MOSSAD har hjulpet Hamas som modpol til PLO ifm. fødsel og opvækst ift. politikken om del & hersk. PLO var engang venstrefløjens darling og tiltrak mange revolutionære fra nær og fjern, herunder mange fra Tyrkiet og mange af dem blev dræbt takket være samarbejdet mellem den israelske og tyrkiske efterretningstjeneste. I dag virker palæstinensernes situation virkelig håbløst: Irak, Syrien og Libyen som reelt støttede palæstinensernes sag findes ikke længere, Iran er optaget at få ophævet de økonomiske sanktioner, og alle øvrige arabiske stater har solgt Palæstina og Jerusalem for en slik.

@ Viggo Okholm

I denne forbindelse har vi endnu flere problemer i EU.

Så sent som i aftes forsøgte EU endnu engang at skabe en fælles holdning til blot at fordre våbenhvile mellem parterne. Dette kunne EU-forhandler, Josep Borrell, umiddelbart får 23 lande til at tilslutte sig, men 4 landes udenrigsminister mente, at dette krav kunne sætte Israels premierminister i en pinlig situation. og et af dem, Ungarn blokerede totalt for udtalelsen.

Nu har Josep Borrell kun et andet alternativ, og det er at få accept til en betydeligt opblødende udtalelse, at får EU til at kræve, at Palæstina ensidigt skaber våbenhvile, medens Israel blot kan fortsætte.

Flere udenrigsministre fra de 4 modvillige lande var i øvrigt også meget negative overfor, at Haiko Mass ønskede en våbenhvile skulle følges af en dialog. Og de var meget imod, at Forbundsrepublikken udlovede, der der modsvarer, 400 mio. DKK til humanitær støtte til det Palæstina.

Desværre kan man ikke få oplyst, hvem, der var for og imod.