Øjenvidneberetning
Læsetid: 5 min.

Jeg bor i Sheikh Jarrah. Fordrivelsen er ikke ny. I september blev min bil overmalet med »arabere er lort«

Truslen om at smide mine naboer på gaden i Sheikh Jarrah-kvarteret i Østjerusalem er kun det seneste kapitel i den årelange israelske politik, der handler om at fjerne palæstinensere fra Jerusalem
Palæstinensere demonstrerer foran israelske sikkerhedsstyrker den 15. maj i Sheikh Jarrah-kvarteret i det østlige Jerusalem.

Palæstinensere demonstrerer foran israelske sikkerhedsstyrker den 15. maj i Sheikh Jarrah-kvarteret i det østlige Jerusalem.

Mostafa Alkharouf

Udland
19. maj 2021

Sheikh Jarrah stinker i disse dage af sure sokker og råddent kød. Israelske politibiler, kendt som ’stinkdyr-vogne’ har oversprøjtet palæstinensiske hjem, butikker, restauranter, offentlige pladser og kulturinstitutioner i Østjerusalem-bydelen. Den ildelugtende væske kan fremkalde brækfornemmelser, mavesmerter og hudirritation og blev udviklet af et israelsk firma som et middel til bekæmpelse af demonstranter og gadeuro.

I dagevis kan stanken klæbe til menneskers tøj, hud og boliger. Palæstinenserne joker med, at Jerusalem i disse dage alligevel lugter af lort. Men demonstranterne går ikke væk, selv om de også udsættes for brutale prygl og for vilkårlige arrestationer, nogle gange fra politifolk på heste, eller de bliver angrebet af bosættere og beskudt med gummikugler.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bliver simpelthen så træt. For forestil jer bare hvordan israelere og mange jøder selv ville reagere hvis det samme stod i Europa eller hvilket som helst andet sted. Der virker til at være en kæmpe bjælk for øjet hos mange israelere og nogle jøder. Man er meget hurtig til at udskamme andre for antisemitisme, men enten selv er larmende tavs eller kommer med de værste argumenter for at forsvare sine egnes til tider sindssyge handlinger.
Se på hvordan Israel selv reagerer på når pro israelske demonstrationer i verden selv chikaneres og overfaldes. Synes det det gør at man sværere kan brokke sig når man så selv er udsat, og der virker heller ikke altid som om at pro israel fløjen selv er kede af at spille op og provokere.
ifølge adskillige målinger støtter ca 50% af alle Israelere at arabere enten deporteres eller fratages deres rettigheder og i modsætning til herhjemme og i Vesten hvor unge oftere er mere liberale i deres holdninger til minoriteter så er det omvendt i Israel hvor ofte er markant mere højreorienterede end deres forældre generation - hvor er det nu man har set samme mønster henne herhjemme ? Hos en del 2g muslimer.

Hvis det selv spiller sådan op skal de ikke være overrasker over reaktioner rundt om i verden, og hvis den pro israelske højrefløj klager over at demonstranter antaster så synes jeg måske det er på tide de får en fornemmelse for deres egne metoder når de selv kalder folk for jødehadere konstant uden begrundelse og selv intimiderer Israel kritikere - Hvordan kan man være overrasket over at få igen når man selv spiller op hvilket desværre er mit indtryk at en del israelere selv ikke altid er helt slemme til. Men vold er selvfølgelig aldrig i orden uanset hvem det kommer fra. Min pointe er bare at vrede ikke bare kommer ud af det blå

Ole Svendsen, Inge Lehmann, Erik Karlsen, Arne Albatros Olsen, Christian Mondrup, ingemaje lange, Asiya Andersen, David Zennaro, Karen Grue, Ninna Maria Slott Andersen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Atilla Thcengiz

Medierne overser gerne de ØKONOMISKE aspekter ved den vedvarende Israelske krig og aggressioner mod palæstinensere. Israel tjener ca. 900 millioner USD om året fra mining i Vestbredden, kilde World Bank, nægter Gazza adgang og indtjening fra oliefelter tæt på Gazza og som i dag opereres af den britiske BG Group, Naturgas fra Tamar og Leviathan fleter som gør Israel til at udover dække eget behov til at være en net eksportør af naturgas - 122 trillion cubic... plus 1.7 milliard tønder of olie. De multinationale energi og mining-selskaber er udmærket godt klar over hvad det er der foregår, men tier stille fordi ...
Derfor bør alle progressive kræfter i Vesten - til trods for Mor Mette - opfordre til og implementere en vedvarende boykot af Israel som det var tilfældet ved Apartheid regimet i Sydafrika.

Jørgen Tryggestad, Ole Svendsen, Lone Hansen, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Anders Graae, Erik Karlsen, Torben Arendal, Arne Albatros Olsen, ingemaje lange, Pietro Cini, Maiken Guttorm, Asiya Andersen, David Zennaro, Carsten Wienholtz, Karen Grue, Ninna Maria Slott Andersen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Det er ikke nemt at være et land der er omgivet af fjender der har som et erklæret mål at ens land skal ophøre med at eksistere.

Erik Fuglsang, Claus Nielsen og Carsten Bjerre anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

@Nils Bøjden
Det er nu lige præcis tvært om.

Ole Svendsen, Lone Hansen, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Erik Karlsen, Torben Arendal, Carsten Munk, Karen Grue og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Nils Bøjden. Den sang har vi hørt i over 70 år. Da Palæstina blev delt af verdenssamfundet, fik zionisterne den største og bedste del. Hen over hovedet på de oprindelige beboere. Zionisterne myrdede Folke Bernadotte, da han talte for palæstinensernes rettigheder. Og siden er koloniseringen fortsat.
Faktisk er det palæstinenserne og Palæstina, der aldrig er blevet anerkendt, mens Israel får støtte i hoved og røv.
De fleste koloniseringer ender på et tidspunkt. Undtagen dem i Nord og -Sydamerika. Her var man så heldig, at de oprindelige folk døde af sygdomme i stort tal, og der var den gang ikke så fine fornemmelser i forhold til at udrense etnisk.

Ole Svendsen, Lone Hansen, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Anders Graae, Erik Karlsen, Torben Arendal, Karen Møller Grothe, Carsten Munk, Arne Albatros Olsen, ingemaje lange, Pietro Cini, Asiya Andersen, David Zennaro, Nike Forsander Lorentsen, erik pedersen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Enig Karen. Du opsummerer det rigtig godt.
Det viser netop at vi er bevæget os væk fra kolonisering og behovet for at styre og undertrykke andre herhjemme hvor Israel og resten af Mellemøsten stadig virker til at være fanget i middelalderen hvad tankegang angår. No wonder at mange veluddennede og sekulære israelere enten har dobbelt statsborgerskab eller skredet til Vesten.

Olaf Tehrani

Jeg var i Israel for første og sidste gang i 1981.
Også dengang var store dele af det jødiske samfund gennemsyret af den mest modbydelige racisme rettet mod de palæstinensiske naboer.
Det ser ikke ud til at være blevet bedre siden!

Ole Svendsen, Marianne Jespersen, Torben Arendal, ingemaje lange, David Zennaro og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Tak til Information for at bringe stemmer fra konflikten, som ikke er jødiske. Det er helt urimeligt, at medier som Danmarks Radio kun kan finde ud af at interviewe jøder, for uanset om hvor progressive de er, så tilhører de den ene part.

Ole Svendsen, Arne Lund, Inge Lehmann, Torben Arendal, Claus Nielsen, Carsten Munk, Arne Albatros Olsen, Olaf Tehrani, Vibeke Olsen og Pietro Cini anbefalede denne kommentar
David Zennaro

En anden vigtig ressource, som israelerne skamløst bruger af i vildskab, er vand. Og det er grundlæggende vigtigere end fx. olie. Selv om olie selvfølgelig er godt at have.

Ole Svendsen, Lone Hansen, Christel Gruner-Olesen, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Vibeke Olsen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Esmann

Jeg kan erklære mig enig i, at DR,s dækning grænser til tendentiøs nyhedsdækning.

Sætningen Israel har lov til at forsvare sig mod uprovokeret vold og raketangreb.

Det er faktuelt forkert. Da det handler om den gamle historie brugt gør som nu - udsættelse af palæstinensere fra deres boliger. Og fratagelse af deres ret til deres hus ved fravær kortere eller længere tid. Det svarer til, at jeg tager 14 dage på ferie sydpå og så har nogen overtaget min lejlighed og jeg er blevet hjemløs. Det er svært for mig som enkeltindivid at gøre noget. Men jeg stemmer mig til, demonstrere mig til det og betaler til organisationer, der støtter palæstinensere.

Ole Svendsen, Marianne Jespersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Fra min tid i kibbutz for snart mange år siden, genkender jeg også den forskelsbehandling, og det had, den palæstinensiske/arabiske del af befolkningen blev udsat for. Og det lyder ikke som om det er blevet mindre siden.

Desværre genkender jeg mange af de samme symptomer herhjemme ift. den muslimske minoritet. Vi er dog ikke nået til at udsatte dem fra deres hjem, men ghettolovgivningen er et stort skridt i den retning. Og mange andre former for forskelsbehandling trives i høj.

Ole Svendsen, Lone Hansen, Christel Gruner-Olesen, Inge Lehmann og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Inge Lehmann

I Israel ses forskellige varianter af fascismen. Bosætterne og de ultra-religiøse er tilhængere af etnisk udrensning. til Vestbredden
Så er der dem, der også vil udvise samtlige palæstinensere - også de der har israelsk statsborgerskab samt de der bor i Gaza og på Vestbredden til et område i fx. Iran eller Saudi-Arabien. Det er dem, der drømmer om Eretz Israel - et zionistisk 1000-årsrige fra Middelhavet til Eufrat og Tigris. Den rene zionisme: Mest mulig arabisk jord, færrest mulig palæstinensere. De vil såmænd også smide de kristne ud.
En variant heraf er de, der efter sydafrikansk mønster, vil oprette bantustans beboet af billig arbejdskraft, der kan tage hjem om aftenen, og som laver det det zionistiske herrefolk ikke gider lave.
Så er der de venlige fascister, der nok accepterer at bo i byer sammen med palæstinensere - så længe disse kende deres plads, og gør som der blive sagt, og ellers holder kæft.
Der er naturligvis en masse gråzoner og nuancer, hvilket kan være med til at sløre billedet. Men grundlæggende handler den om den nyere tolkning afzionismen - og her er der ikke plads til arabere af nogen slags
Herzls zionisme virker i dag helt human sammenlignet med de gorillaer der siden kom til.

Jørgen Tryggestad, Ole Svendsen, Inge Lehmann og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Det er nu lige præcis tvært om."

Så du mener at Israel har som mål at landene uden om dem ophører med at eksistere. Det må i bedste fald betragtes som eklatant vås.

Nils Bøjden - Prøv at google Eretz Israel - så vil du opdage hvor slemt det står til, og hvor aggressiv dele af zionismen er.

Atilla Thcengiz

Glemte at nævne de vandrige Golanhøjder plus de ekstremt potentielle gas & olie reserver i syrisk, libanesisk og tyrkisk farvand i det Østlige Middelhav. Ingen vidunder at Vesten har været så glad for Erdogan siden 2001.

Nils Bøjden

"I september blev min bil overmalet med »arabere er lort«"

Så ved han hvordan jøderne i Malmø har det. Hvis der er flere tilbage