Arktis
Læsetid: 4 min.

Ekspert: Grønland ønsker at blive set som andet end et halehæng til Danmark

Grønland kan få meget ud af et samarbejde med USA, men skal også passe på ikke at blive en meget lille aktør i et uforudsigeligt stormagtsspil om Arktis, advarer forfatter og journalist Martin Breum
Rusland har igennem længere tid oprustet militært i den arktiske region. Og Kina, der geografisk ikke har meget at gøre med eller i Arktis, forsøger ligeledes at presse sig ind i regionen. Det har fået USA til at vågne op.

Rusland har igennem længere tid oprustet militært i den arktiske region. Og Kina, der geografisk ikke har meget at gøre med eller i Arktis, forsøger ligeledes at presse sig ind i regionen. Det har fået USA til at vågne op.

Ida Guldbæk Arentsen

Udland
18. maj 2021

Når den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, besøger Danmark, handler det ikke mindst om forholdet til Grønland og de storpolitiske spændinger i den arktiske region.

Det siger journalist, forfatter og ekspert i Grønland og Arktis, Martin Breum, der snart er aktuel med bogen Grønland og den amerikanske forbindelse om netop forholdet mellem Grønland og USA.

»Der er et meget stort og vedvarende fokus på Nordatlanten og den arktiske region fra amerikansk side, så på den måde er de sikkerhedspolitiske prioriteter helt uforandret i forhold til perioden under Donald Trump.«

Det afspejler sig i en tiltagende øget amerikansk interesse i Grønland, som senest kom til udtryk under USA’s tidligere præsident, der tilbød at købe Grønland fri af Danmark, men som i stedet for endte med at åbne et amerikansk konsulat i Grønlands hovedstad, Nuuk, og love Grønland økonomisk støtte.

»Amerikanerne har gennemført en meget omfattende kampagne rettet mod Grønland de seneste år.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Henning Kjær

"Grønland ønsker at blive set som andet end et halehæng til Danmark."

De vil opgraderes til halehæng til USA.

Emil Davidsen, jens christian jacobsen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Lad nu Inuiterne selv beslutte hvem de vil hænge ud med.

Emil Davidsen

Åh ja, det eneste der stikker dansker-naivitet er grønlænder naiviteten. Prisen for at jagte "selvstændig" er at de på alle måder skubbe enhver danskers interesse i at investere i og interesser sig for grønlandske interesser, føle/opbygge fællesskab og vokser som samlet nation væk fra sig. I stedet kikker jeg bare på uret og tænker om "vi" ikke snart er færdige med hinanden. De vil åbenlyst ikke mig, så hvorfor skulle jeg ville dem. Den "magt" rigsfællesskabet giver os et kun noget en håndfuld politikere får noget ud af. For alle andre danskere er det totalt ligegyldigt.
Det vil være fedt hvis et par grønlænder fik den tanke at fordelen ved lille Danmark er at vi er små og at deres indflydelse derfor kunne være så meget desto større, at vi sammen kunne jagte et blomstrende samfund hvor danskerne får del i den grønlandske fremgang imod at selv samme danskere selvfølgelig også bidrog til samme. Men nej, det ligger ikke i kortene fordi "kolonismen".