Europæisk genrejsning
Læsetid: 10 min.

Europas svar på krisen er grønt. Men lidt blegt, hvis man sammenligner med Bidens

Mens USA pumper milliarder direkte ud i økonomien, er de enkelte EU-landes planer for økonomisk genopretning efter coronakrisen ved at havne på kommissionens bord. Information giver her overblik over debatten om, hvorvidt den grønne genopretning er nok, eller om den blegner i forhold til Bidens historiske satsning
Præsident Joe Biden taler om den amerikanske genopretningsplan i Det Hvide Hus onsdag den 5. maj.

Præsident Joe Biden taler om den amerikanske genopretningsplan i Det Hvide Hus onsdag den 5. maj.

Doug Mills

Udland
10. maj 2021

Kriser får sjældent det bedste frem i mennesker eller regeringer for den sags skyld. Det gælder også coronakrisen, hvor de politiske slagsmål i Europa nok har været nødvendige men ikke just kønne. Men nu ligger de der stort set alle sammen endelig på EU-Kommissionens bord i Bruxelles: De forskellige landes overordnede planer for, hvordan Europa vil investere sig ud af den tungeste økonomiske krise siden Anden Verdenskrig.

I de kommende uger vil kommissionen ned i mindste detalje nørde sig igennem, hvordan medlemslandene vil bruge de ustyrligt mange milliarder i EU’s genopretningsfond, der blev rejst på det historiske EU-krisemøde i juli 2020. Her blev den danske regering og resten af den nordeuropæiske »sparebande« nemlig sat til vægs i deres kamp mod, at de europæiske lande for første gang nogensinde ville optage fælles gæld. De hårdt coronaramte sydeuropæiske lande krævede derimod en solidarisk håndsrækning. Og i en spektakulær økonomisk kovending væk fra sin sparepolitik stillede Tysklands kansler Angela Merkel sig pludselig på sydeuropæernes side.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Sagen er jo, at Jo Biden satser på at få de skattepenge hjem til USA, som de USA-baserede multinationale virksomheder tjener i USA, og "beskatter" i lande med ualmindelig lav skat på erhverv. Hvis man indarbejder disse "tabte" penge i USA´s budget, har Joe Biden en enorm pengekasse at bruge af.

Sagen er også den, at EU-kommissionen står overfor en række medlemslande med vidt forskellig opfattelse til både skat, fordelingspolitik og miljø, som skal bøjes mod hinanden.

En del af disse medlemslande ønsker egentlig ikke at ændre noget, men satser på kosmetiske småting - som for eksempel Danmark, der påstår de har visioner for klimaet (blot ikke nu), og samtidig vil forære en tysk sukkerproducent en kostbar gasledning og gratis gas, så denne kan svine i Danmark i mange år, men betale skat i Tyskland.

Men i stedet for at modarbejde Joe Biden på dette multinationale skatteområde, burde disse EU-lande hellere samarbejde med USA og EU-kommissionen om at få disse penge i kassen, samt at anvende pengene til klima, forureningsbekæmpelse, fattigdomsbekæmpelse og diversitet.

Selvfølgelig er der lande, som for eksempel Malta, Holland og andre, der helt eller delvis lever af disse multinationale snylteres ringe skattebetaling. Men disse lande bør hjælpes til at finde en rimelig måde at tjene deres penge på.

Både Forbundsrepublikken, Frankrig og flere andre EU-lande støtte Joe Bidens forslag, der virkelig er et enormt fremskridt efter 30 år med stigende og totalt uretfærdige skattesnylteri. Derfor er det ganske forbavsende, at Danmark, der også lider under dette, tilsyneladende er imod, formentlig blot fordi en række EU-lande ser ned på Danmarks aktuelle udlændingepolitik.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/biden-se-prvi-put-obratio-kongresu-o...

https://www.index.hr/vijesti/clanak/amerika-zeli-uvesti-globalni-porez-k...

Jan Fritsbøger

der er absolut intet grønt ved genopretning af økonomien og væksten, væksten i den rige del af verden er PROBLEMET,
og hvis klimaet og naturen skal reddes skal al vækst som tilfalder velstående mennesker omgående ophøre,
kun de rigtigt fattige her i verden behøver nogen form for vækst,
og da det samlede forbrug nødvendigvis skal reduceres markant er der ingen vej uden om et totalt stop for al vækst, som øger de privilegeredes vilde overflod, og dette gælder ikke kun de decideret rige, men faktisk alle i den industrialiserede verden,
hvis jeg skal være helt ærlig, så skal alle ned på et niveau som en dansk folkepensionist helt uden nogen form for privatpension, hvis klimaproblemet skal løses,
og vi ved jo alle at dette ikke vil ske og derfor er der faktisk intet reelt håb om at vi får løst problemet, inden de mere alvorlige virkninger af den globale opvarmning er en realitet som fremtidens generationer skal leve med, men det er alle magthavere ligeglade med, og desværre også de fleste almindelige mennesker,
måske fordi vores magthavere lover os at sådan er det ikke, men de lyver desværre, eller vælger at bilde sig selv og vi andre ind at der er andre muligheder, det er jo vældig moderne at skabe sine egne forestillinger og sin egen virkelighed helt uafhængigt af realiteterne.

Ole Svendsen

Forbruget skal ned og vi er derfor nødt til at have kraftig minus vækst fra nu af og fremover. Det skal nødvendigvis kombineres med en ligelig fordeling af ressourcerne, og vi bør fortsat fokusere på at udvikle energibesparende produkter, genbruge ressourcer og skifte til vedvarende energikilder - hurtigst muligt - dvs NU!

Det er vanvittigt, at hele verden bliver dybt forgældet, fordi væksten falder i en kort periode under corona krisen. Men hvorfor bliver verden dog dybt forgældet af, at vi gør det eneste rigtige i forhold til klimaet?

I følge Bank of England er ca. 95 % af verdens samlede kapital skabt af private banker - som gæld - der skal betales tilbage med afdrag og renters rente!!!

Det betyder, at en kortvarig nedgang i væksten, som følge af Corona, betyder at der ikke bliver betalt renter og afdrag af denne astronomiske gæld, og derfor eksploderer gælden.

Dette betyder så yderligere rovdrift på klodens ressourcer. En klode der i forvejen er presset til det yderste og hvor menneskeheden overforbruger big time i forhold til klodens fornybare ressourcer.

Hvis vi vil have en bæredygtig fremtid, er vi nødt til at tage fat om nældens rod: De private bankers pengeskabelse, hvor de skaber nye penge ud af den blå luft som gæld, der skal betales tilbage med afdrag og renters rente.

Når du f.eks. låner 1 mio i banken, så laver banken et gældsbevis til dig og taster - jeg gentager: Taster - 1.000.000 på din konto. Det er nye penge, som ikke var der i forvejen - banken kunne lige så godt have trykket pengesedlerne nede i kælderen.

Men det er smart i forhold til årsregnskabsloven, hvor balancen altid skal give nul, for manøvren betyder at banken har 1 mio i passiver og 1 mio i aktiver - dvs. balancen = 0.

Dette bogføringstrick kalder banken "At forlænge balancen", og de danske private banker skaber ca. 100 mia. DKR i nye "bank-penge" som gæld - hvert eneste år!!!

Det betyder, at pengemængden i Danmark stiger voldsomt år efter år, og det leder til prisstigninger på boligpriserne, krav om øget vækst - men dette problem gælder i hele verden. For gælden til de private banker stiger konstant over hele kloden - og det går stærkt!!!

Derfor skal der hele tiden være vækst for at finde penge nok til at servicere den evigt voksende gæld til den finansielle sektor - worldwide. Men dette konstante krav om vækst fører til rovdrivt på kloden og øgede CO2 udledninger samt ekstrem ulighed.

I praksis betyder dette, at de private banker gør næsten alle mennesker til gælds slaver, og suger værdien ud af den alm. reale økonomi og over i den finansielle sektor, hvor nogle få mennesker bliver superrige på bekostning af alle andre.

Derfor er den eneste måde at stoppe dette vanvid på, at verdens stater gør det ulovligt for de private banker at skabe penge ud af den blå luft. Desuden skal staterne tage monopolet på pengeskabelsen tilbage, og skabe nye gældfri penge - til gavn for alle.

Forbruget skal kraftigt ned, og vækstparadigmet skal skrottes.
Vi får ikke en bæredygtig fremtid, med mindre det nuværende finansielle system kasseres og erstattes af et nyt økonomisk system, til gavn for de mange, til gavn for naturen og til gavn for kloden i det hele taget.

Dette nye økonomiske system skal kombineres med en retfærdig fordeling af klodens ressourcer og en erkendelse af at mennesket kun er een art blandt mange arter og at vi skal tage hensyn til dyr og planter - for Jorden er også deres hjem!

Det nuværende økonomiske system er ikke en naturlov - det er skabt af mennesker og derfor kan det også ændres af mennesker - og det kan KUN gå for langsomt!!!