Klima
Læsetid: 9 min.

EU’s bitre kamp om maden i din mund: Europas landbrug ser stadig mere sort end grønt ud

Europas landbrug er under enormt pres fra klimamål, international konkurrence og skyhøje jordpriser. Netop nu er EU i slutfasen af forhandlinger om en grøn omlægning af landbrugsstøtten, men vi kan med beklagelse meddele: Den nødvendige grønne revolution kommer ikke til at ske
80 procent af støtten til landbrug i EU går til blot 20 procent af landbrugene – typisk store landbrugsvirksomheder. Her er det en tysk landmand, der netop har sendt sine køer på græs.

80 procent af støtten til landbrug i EU går til blot 20 procent af landbrugene – typisk store landbrugsvirksomheder. Her er det en tysk landmand, der netop har sendt sine køer på græs.

Hauke-Christian Dittrich

Udland
26. maj 2021

Undskyld: Denne artikel handler om EU. Om landbrugsstøtte, klimamål og økologisk omstilling i vores fødevareproduktion – altså emner, der kan virke ret tørre.

Men hæng på. For artiklen handler også om det vigtigste i dit liv. Om det, som du dagligt putter i munden og lever af. Med eller uden pesticider, overgødskning og klima- og miljøskadelig monokultur for nu bare at nævne et par negative eksempler fra det landbrug, der står for godt ti procent af CO2-udledningen i EU og for over halvdelen af den langt mere klimaskadelige metan.

Denne artikel handler også om penge, mange penge.

For når repræsentanter fra EU-Kommissionen, Europa-Parlamentet og de europæiske landbrugsministerier i denne uge forhandler om en grøn reform af EU’s landbrugsstøtte, så drejer det sig om svimlende 3.000 milliarder kroner over de næste syv år.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Bestemt ikke kedelig at læse. Man får indsigt i EUs bureaukratisering og sløring af de interesser, som EU tjener på landbrugsområdet som på alle andre områder. EU-systemet er sat i verden for at tjene kapitalinteresser og ikke befolkningerne. Løsningen for EU's statsundersøttede landbrugsfabrikker må være ordninger a la Vienams markedssocialisme med fri prisfastsættelse på markeder, men fællesskabsejede produktionsmidler. EU kommer aldrig til at fremme en grøn omstilling før de største aktører på makedet kan se en interesse i det. Det sker ikke forløbig.