Israel-Palæstina
Læsetid: 5 min.

Flere og flere amerikanske demokrater og jøder opfatter Israel som en apartheidstat

De seneste kamphandlinger mellem Israel og Hamas i Gazastriben har mere end nogensinde sat fokus på palæstinensernes stilling som andenrangsborgere i et USA, hvor kampen mod systemisk racisme er vokset markant det seneste års tid. Det siger chefredaktøren for det jødisk-amerikanske nyhedssite Mondoweiss
Det øjeblik, hvor Rashida Tlaib konfronterer Joe Biden foran Airforce One i lufthavnen i Detroit og fortæller ham om de uhyrligheder, der finder sted i Gazastriben, er den vigtigste episode i USA’s mellemøstpolitik i lang tid.

Det øjeblik, hvor Rashida Tlaib konfronterer Joe Biden foran Airforce One i lufthavnen i Detroit og fortæller ham om de uhyrligheder, der finder sted i Gazastriben, er den vigtigste episode i USA’s mellemøstpolitik i lang tid.

Evan Vucci

Udland
29. maj 2021

Billedet af det palæstinensisk-amerikanske kongresmedlem Rashida Tlaib, der trygler præsident Joe Biden om at få sat en våbenhvile i stand i Israel, er højst usædvanligt for amerikansk politik.

Tlaib er det første palæstinensiske medlem af Repræsentanternes Hus og hører til en gruppe af unge progressive kvindelige politikere, der blev valgt i 2018. Blandt de andre finder man Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley og Ilhan Omar. 

Mødet mellem Rashida Tlaib og Biden var improviseret og fandt sted kort efter Bidens landing i Detroits lufthavn den 18. maj, alt imens israelske krigsfly bombarderede mål i Gazastriben, og Hamas affyrede raketter mod Israel.

Billedet af de to politikere i en intens samtale sendte et definitivt signal til omverdenen om, hvor indflydelsesrig en position den progressive fløj i Det Demokratiske Parti har indtaget i formuleringen af USA’s mellemøstpolitik under præsident Biden.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Nike Forsander Lorentsen

Bravo at de unge progressive kvinder som Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley og Ilhana Omar presser på. For det trænges en forandring af USA's politik når det kommer til Israel og Palestine, ja i all USA's udlandspolitik til andre lande. Og slut på den enorme våbeneksport.

Anne-Marie Esmann, Ib Christensen og Karen Grue anbefalede denne kommentar
Sus johnsen

Israels forbrydelser er blevet skærmet af alle vestlige politikere og medier i årtier. Det gælder også EU-landene. De har alle vidst det, men har lukket øjne ører og mund, og samarbejdet med Israel som om intet er galt.
Den koloniale fortid sætter lange spor. Både for kolonimagterne og for ofrene for den umenneskelige brutalitet den udøver. Og kolonimagter har aldrig villigt opgivet deres privilegier.

Vi skal ikke at lade det være op til jøderne i USA at ændre tingene, de er en del af undertrykkelsen. Enten står vi for frihed, lighed og menneskerettigheder. For alle, eller også fortsætter vi vores hykleri.
Det var boycot der endte apartheid i Sydafrika. En fredelig måde at fortælle et land at hvis de vil lege, så leger vi med de samme værdier.
Og støtten til bevægelsen af fagforeninger, universiteter mm vokser. https://bdsmovement.net/news/unprecedented-numbers-university-department...

Anne-Marie Esmann, Ib Christensen og Pietro Cini anbefalede denne kommentar
Pietro Cini

Sus Johnsen
BDS- bevægelsen, som du henviser til (tak for linket), foreslår BDS= Boycot - Disvest - Sanction - over for Israel. Bevægelsen kritiseres for enøjethed af Klaus Wiwel i sidste nummer af Weekendavisen. Klaus Wiwel er selv enøjet. Weekendavisens notorisk zionistiske chefredaktør Martin Krasnik ligeledes.
Der har været velmenende zionister. Hannah Arendt var en af dem. I dag er de en saga blot.
For den forråelses-proces, som har præget zionismen de sidste mange år, jf. Göran Rosenbergs øjenåbner : Det tabte land. Tilgængelig som E-bog.