Langsomme samtaler
Læsetid: 12 min.

Forsker: EU er regelret og forsigtigt –og taber derfor kampen om vaccinerne og økonomien

Kampen om vacciner og økonomiske satsninger handler om at tage chancer og bryde regler. Og den kamp vil EU altid tabe, fordi unionen bygger på regler, forudsigelighed og forsigtighed. Det forklarer den bulgarske forfatter og samfundsforsker Ivan Krastev i denne langsomme samtale

Jesse Jacob

Udland
8. maj 2021

Vi ser på de andre over hele verden, og så ser vi på os selv i vores eget land. For at finde ud af, om vi er vindere eller tabere.

»En af de vigtige ting, som er sket det seneste år, er, at vi er kommet til at leve i sammenligningernes diktatur,« siger den bulgarske forsker og forfatter Ivan Krastev:

»Hver eneste dag sammenligner folk det, der sker i deres egen del af verden med, hvad der sker andre steder. Antallet af smittede med corona, antallet af døde. Antallet af folk, som er blevet vaccineret, og nu er vi også begyndt at sammenligne den økonomiske genopretning.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Nu kan man jo mene om dette, hvad man vil.

Men jeg foretrækker absolut et EU, der er regelrette, forsigtige og forudsigelige.

For hvis dette ikke er sådan, vil en række medlemslande slet ikke føle sig forpligtige til at følge de aftalte regler.

Til gengæld er der, efter min opfattelse, udelukkende medlemslandenes ansvar, at beslutningsprocessen i EU ikke fungerer efter hensigten. Faktisk burde beslutningsansvaret ligge hos parlamentet og ikke hos ministerrådet.

Parlamentets medlemmer er valgt til at varetage deres demokratiske opgaver ved en demokratisk proces.

Ministerrådet er kun indirekte valgt til at beslutte på EU´s vegne.

Sven Christensen, Holger Nielsen, Inge Lehmann og Peter Knap anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Der kommer mange indlæg rundt om i europæiske medier i de her dage, der plæderer for mere magt til EU og mindre til nationalstaterne. Hvis EU havde mere magt under den nuværende pandemi ville det betyde, at dele af det fælles budget ville gå til tyske og franske vaccineproducenter, så de kunne klare sig i konkurrencen med amerikanske og til dels kinesiske producenter. Vi taler om milliarder af euro. Det ville med garanti ikke betyde at andre lande i EU ville få bedre vacciner hurtigere.
Krastev er tilhænger af et føderalt Europa og ser på verden ud fra et gammeldags bipolært syn. Hvem var det for øvrigt der indledte aggressioner overfor Rusland og Kina? Det var USA. Vores gode, gamle imperialistiske allierede, der efter Sovjetunionens sammenbrud pludselig manglede begrundelser for at opretholde NATO. Så opfandt man de 'truede' baltiske lande. Og heldigvis annekterede Rusland Krim - som hverken russere eller ukrainere har nogen historisk ret til. Så opfandt USA en konflikt i det sydkinesiske hav, hvor Kina har krævet nye sokkelberegninger. Ligesom Danmark gør i Arktis. Men det sydkinesiske hav interesserede ikke USA synderligt, før for ganske nyligt.
Osv osv.
Verden er blevet multipolær og det kræver opfindsomhed for især små lande at undgå stormagternes omklamring. Inklusive EUs.

Per Torbensen, Anina Weber, lars pedersen, Peder Bahne, Torben K L Jensen, Jan Jensen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Lasse Schmidt

I betragtning af, at Rusland har besat områder i Ukraine, Georgien og Moldova, behøver man vist ikke at "opfinde truede nabo-stater". Med mindre man læser RT, selvfølgelig. Så er verden meget pro-russisk :-)

I Baltikum er de i øvrigt meget bevidste om, hvad russerne er i stand til - hvis du kommer til Vilnius, kan jeg anbefale at besøge KGB-museet i byen.

Amerikanerne er langt fra engle - de har rent ud sagt været nogle gedigne røvhuller rigtig mange steder i verden. Det være sagt, så er jeg glad for, at jeg ikke voksede op i et land, der hørte under Sovjetunionen.

Verden er absolut blevet multipolær, og det er sådan set fint. Og jeg er glad for at bo i EU i stedet for i Kina eller i en russisk randstat, der må leve med frygten for at se russiske militæruniformer i gaderne igen.

Torben Lindegaard, Holger Nielsen, Inge Lehmann, Bjørn Pedersen, Jan Kauffmann og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Michael Gudnæs

At Europa falder bagud af dansen, fordi de ikke helt forstår hvordan verden drejer sig om os, blev for mig tydeligt efter Josep Borrels uheldige visit i Rusland. Det lykkedes ham at få pisset Lavrov så meget af, at den russiske udenrigsminister erklærede det russisk/europæiske forhold for dødt. Ved samme lejlighed pointerede Lavrov, at man i Rusland opfatter Europa som en upålidelig partner.

Og hvad så, vil mange sige? Ja det er lige præcis her, det går galt! Hvis vi behandler Rusland, så de vender sig væk fra Europa, hvor vender de sig mon så hen? Til Kina selvfølgelig. Med andre ord, vores selvfede, indignerede hønserøvspolitik overfor Rusland ender med at resultere i, at de europæiske grænse til det kommende magtfulde storAsien kommer til at ligge IKKE et eller andet sted øst for Samarkand, men lige her i vores egen baggård, formentlig blot en enkelt tidszone herfra!

Efter min mening et resultat af en bevidst amerikansk 'del og hersk' politik, som de sidste 20 år har arbejdet på at forhindre det naturlige samarbejde mellem Europa og Rusland. Allerede George W Bush talte om det 'gamle' og det 'nye' Europa - et nyt Europa bestående af primært Polen og de Baltiske lande, som US har kunnet bruge som pivot for en historisk ukorrekt skræmmepolitik og følgende systematisk tilsvining af det store land mod øst. Og vi dumme europæere æder det hele råt, for at slippe for krav om nogle ekstra milliarder til Nato. Med andre ord, vi har dømt os selv til at tabe.

Morten Voss, Karsten Nielsen og Anina Weber anbefalede denne kommentar

Jeg er også glad for at bo i Danmark - bare ikke i Jylland.......

jens christian jacobsen

@ Lasse Schmidt
Selv det amerikanske forsvarsministerium anerkender, at det var Georgien der i 2008 rykkede ind i et område Sydossetien der siden 1992 havde været en uafhængig stat, men i forbund med Rusland. Russerne svarede igen og smed georgierne ud af Sydossetien. Hvad angår Moldavien er det rigtigt, at russerne kom moldavere af russisk afstamning til undsætning i den del af Moldavien, der kaldes Transnistrien, som var undertrykt af moldavere af rumænsk afstamning. Den samme politiske begrundelse bruger russerne over for de østligste dele af Ukraine, der har russsisktalende flertal. Det gør de fordi de vil sikre sig, at NATO ikke rykker for tæt ind på det russiske hovedland. Georgien har for flere år siden søgt om optagelse i NATO ligesom Ukraine gør i dag, så gryden kan holdes i kog i årevis, og russerne fremstilles som the bad guys, der intervenerer i andre lande.
Russere er helt sikkert ikke engle, men den liberale vestlige begejstring over illiberale og korrupte politikere i randstater rundt om Rusland er til at brække sig over. Det russiske militær har i dag en styrke et sted mellem Spanien og Frankrig og er kun stort pga landets størrelse. USA og NATO spiller på den gamle koldkrigsfrygt for kommunisterne fra øst.

Per Torbensen, Morten Voss, Peter Knap og Anina Weber anbefalede denne kommentar

Det regelrette EU har klaret sig formidabelt både med hensyn til almen sundhed, bekæmpelse af epidemier, social anstændighed og på det økonomiske område i forhold til resten af verden. Det betyder ikke det er godt i EU, men at i en verden på vej mod utallige katastrofer ligger EU bagest i felt mod afgrunden.

Sven Christensen, Inge Lehmann og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Nej, velfærd og social retfærdighed bygger på retsstaterne - og et beredskab med egenproduktion af værnemidler, vacciner og forskning samt en struktur med vilje til at forebygge og afbøde pandemier såvel som rablende kapitalfiduser.

Steffen Gliese

Der burde ikke være noget til hinder for, at Rusland simpelthen søgte om optagelse i NATO.

Sven Christensen

Jeg synes nu ikke at EU har klaret sig dårligt i denne pandemi. Sundhed og vaccination er/var ikke et EU ansvarsområde, og kommissionen havde hverken mandat eller budget til at handle, før medlemsstaterne kunne blive enige.

Det var faktisk ret godt gået at vi fik enighed om en solidarisk fælles indkøbspolitik, med nogenlunde rimelige priser og en proportional fordeling af vacciner. Ellers havde de små og/eller fattige lande ( Danmark inklusive) næppe fået nogen vacciner overhovedet, før langt senere.

For et år siden havde Europa ikke nogen videre kapacitet til at masseproducere vacciner, men den kapacitet er opbygget meget hurtigt, koordineret og hjulpet på vej af EUs embedsværk. Europa er i dag meget bedre stillet, og er verdens største eksportør af vacciner til rigtigt dårligt stillede nationer, og med en stærkt stigende vaccineforsyning til Europa selv. Kapaciteten bliver til stadighed udbygget.

Men i januar var kapaciteten i Europa særdeles begrænset. Og det blev ikke bedre af at Briterne lavede en kontrakt med AstraZeneca som forlangte at UK blev forsynet før Europa, også fra produktioner i EU lande. Hvad Briterne betalte for dette er indtil videre ikke offentligt kendt. Og denne kontrakt blev endda lavet dagen efter AstraZeneca underskrev kontrakten med Europa. Det betød at AstraZeneca ikke leverede til Europa som lovet, og stadigvæk ikke gør det. EU har trukket AstraZeneca i retten for bevidst kontraktbrud, og det ville EU juristerne ikke gøre hvis de havde en dårlig sag. Nu må vi se hvad domstolene siger, men under alle omstændigheder er AstraZeneca et dårligt papir i Europa, og er næppe med i de længerevarende vaccine bestræbelser. Forhåbentlig bliver de også dømt til en meget betydelig erstatning for kontraktbrud.

Tilbage står så hvordan vi sikrer os at Boris Johnson ikke laver lignede numre på andre områder i fremtiden. Det kommer nok til at betyde at alle Europæiske strategiske produktioner og videnskabelig udviklinger trækkes tilbage fra Storbritannien så hurtigt som muligt i simpelt selvforsvar.

Torben Lindegaard

@Rune Lykkeberg

Jeg kan godt lide at tro, at jeg er så eurofil, som de kommer ....
på Uffe Ellemann niveau !!

Men det er et Nationalstaternes EU, jeg sværmer for -
ikke nødvendigvis et føderalt EU.

Hvis en yngre generation ønsker at forcere en føderal udvikling, så fint;
men det bliver en lang og sej kamp imod Rådet af Stats- & Regeringsledere, som p.t. styrer EU .... og det har de nok tænkt sig at blive ved med.

Eksempelvis ville en folkevalgt Formand for EU-Kommissionen -
den post Ursula von der Leyen p.t. er udnævnt til af Rådet -
besidde et eget folkeligt, politisk mandat ....
og det er da det sidste Rådet ønsker,
hun kunne måske ligefrem finde på at sige Rådet imod ....
hva'beha'r !!!!!!!!!!!!!

Næh - giv hende en ståplads, så hun kan lære sin plads at kende -
som embedsmand for Rådet.

Men den nuværende struktur i EU betyder selvfølgelig også, at EU er en tung sag at danse med, som du beskriver det i artiklen.
Det kunne man gøre noget ved ved at bløde op for konsensuskravet -
altså flere Rådsbeslutninger ved kvalificeret flertal.

Men er der stemning for det i alle 27 lande ???
Er der stemning for det i Danmark ???

Kenneth Krabat

leder, kraft, magt, ovenpå, handlekraft, fremadmasen, albuer, albuer, løgn løgn løgn, albuer, albuer, løgn, løgn, politik, politik, magt, politik, magt, klassedeling, ovenpå, løgn, løfter, sværd, vold, våben, olie, energipolitik, grøn energi, olie, gas, magt, kraft, ledelse, løgn, affald løgn, miljø løgn, klima løgn, ligestilling løgn, korruption sandt, vennetjenester sandt, magt, tro, fascisme, magt, tro, løgn, forbandede løgne, forbandede fattige, udsultningspolitik, lede, grimhed, tomhed, løgn, løgn statistik, løgn ulandshjælp, løgn humanisme, fremtidsfrygt, nutidshukst, fortidsskjul, magt, magt magtfordrejning, nepotisme løgn, tolitarisme løgn, anti-humanisme, anti-humanisme, undertrykkelse, programmering, hjernevask, censur, mørkelægning, falske nyheder, systemets nyheder, TV-nyheder, overskrifter, click-bait, repræsentationsartikler, magtfordrejning, annoncesalg, reklame, reklame, løgn, pressemedarbejder, kommunikationschef, løgn, pressekonference, det danske folk, det danske folk, folk, folk, løgn, underlødighed, despekt, antihumanisme, magt, menneskerettigheder, magt, kulde, håbløshed, fortabelse, magtesløshed, tab, hjælpeløshed, tab, fortabelse, spild, egensind, magtfuldkommenhed, enegang, tab, tab, tab, handlingslammelse, stærk ledelse, stærk ledelse, stærke politikere, styrke, egensind, kulde, Danmark, EU, Verden, kulde, tab