Våbenhvile
Læsetid: 5 min.

I Gaza vender palæstinenserne så småt tilbage til livet. Men de frygter nye fjendtligheder

Efter 11 dages bombardementer oplever menneskene i Gaza akut mangel på mad, vand, elektricitet og lægemidler. Udenfor er palæstinensere gået i gang med at rydde gader og veje for murbrokker, men en ung kvinde frygter, at nye fjendtligheder hurtigt kan blusse op
Da våbenhvilen indtrådte fredag morgen, strømmede palæstinenserne fra deres skjul og ud i gaderne for at fejre ophøret af bombardementerne.

Da våbenhvilen indtrådte fredag morgen, strømmede palæstinenserne fra deres skjul og ud i gaderne for at fejre ophøret af bombardementerne.

AA/ABACA

Udland
25. maj 2021

Torsdag aften troede den 22-årige palæstinenser Bessan Ouda, at hun var i sikkerhed i hjemmet midt i Gaza By. Sammen med sine forældre og seks søskende var hun begyndt at forberede sig på våbenhvilen mellem Israel og Hamas, der trådte i kraft fredag morgen klokken 02.00 og gjorde en ende på 11 dages bombardementer af det sydlige Israel og Gazastriben.

Men blot få timer før våbenhvilens indtræden blev naboen kontaktet af den israelske hær, fortæller hun. Kvarteret ville samme aften blive udsat for et bombeangreb, og familien måtte pakke det mest nødvendige og søge tilflugt på et nærliggende hospital.

»Min yngste søster er seks år,« siger Bessan Ouda over en telefon til Information.

»Hun forstod intet og var i chok.«

Familien overlevede, og i dag – fem dage senere – er Bessan Ouda så småt ved at prøve at genopbygge sin hverdag, fortæller hun. Efter 11 dages blodige kampe er livet ved at vende tilbage i Gaza, hvor palæstinenserne arbejder for at rydde vejene for murbrokker og reparere skaderne oven på de hundreder af israelske fly- og missilangreb.

Siden våbenhvilens indtræden og bombardementernes ophør er der ikke rapporteret om nye væbnede fjendtligheder. Men kampene har ifølge tilstedeværende organisationer eskaleret en i forvejen alvorlig humanitær situation i Gaza. Særligt sundhedssektoren kæmper lige nu med både at håndtere de knap 2.000 sårede og en endnu ikke overstået coronapandemi. Hospitaler er overvældede, ledende læger er blevet dræbt, og vitale lægemidler slipper hastigt op i den belejrede, kystnære enklave, skriver Arab News.

Mange har derudover ikke adgang til vand og elektricitet, fortæller Laila Barhoum, der bor i Gaza og arbejder for organisationen Oxfam Ibis.

»Der har været en frivillig kampagne organiseret af kommunen for at rydde op i gader og på veje, som har været effektiv,« siger hun. »Men der er stadig masser af humanitær assistance og leverancer af fødevarer, der skal ordnes. Folk har akut brug for adgang til vand, mad og elektricitet.«

Situationen forværres af de økonomiske konsekvenser af fjendtlighederne, der først nu er ved at vise sig, tilføjer Laila Barhoum. Fabrikker og forretninger er mange steder hårdt ramt, andre steder komplet destruerede.

»Vi taler ikke bare om, at virksomheder er lukkede. Folk mister deres job og kan ikke forsørge sig, og der bliver ikke skabt nye job,« siger hun.

Fredag frigav Mark Lowcock, chef for FN’s kontor for koordination af humanitær assistance, knap 140 millioner kroner til humanitær hjælp og adgang til basale fornødenheder som vand og medicin.

»Fjendtlighederne har forværret behovet hos to millioner mennesker i Gaza, som er svækket af 13 års tvungen isolation og COVID-19-pandemien,« udtalte han.

Frygter nye fjendtligheder

Kampene har ifølge de seneste meldinger kostet mindst 242 palæstinenserne livet, heraf 71 børn. I Israel er mindst 12 dræbt inklusive to børn, og hundredvis er sårede. Da våbenhvilen indtrådte fredag morgen, strømmede palæstinenserne frem fra deres skjul og ud i gaderne for at fejre ophøret af bombardementerne.

»De mødtes for at fejre, at de havde overlevet,« fortæller Laila Barhoum.

Gazastriben er et af verdens tættest befolkede områder med knap to millioner mennesker klemt ind på et område på størrelse med Langeland. Bessan Oudas hjem ligger i et af de mest ødelagte områder – Al-Wehda Street – i Gaza By, som den 16. maj blev bombet af israelske styrker i, hvad der har vist sig at være det blodigste angreb i konflikten. Mere end 30 mennesker omkom, mens de sov, og de fleste bygninger blev jævnet med jorden. I dag er familiens boligkompleks et af få, der stadig står tilbage, fortæller hun.

»Jeg forstår ikke, hvordan vi stadig er i live,« siger Bessan Ouda.

Selv om hun er »enormt lettet« over våbenhvilen, frygter hun stadig for, hvad morgendagen bringer. Våbenhvilen er kun en aftale om at indstille bombardementerne og ikke en aftale, der løser den grundlæggende konflikt mellem Israel og Palæstina, der har hærget i årtier. Hun har derfor svært ved at tro på, at fjendtlighederne ikke blot vil blusse op igen som så mange gange før.

»Lige nu er vi sikre, fordi der ikke er skyderier fra hverken israelsk eller palæstinensisk side. Men hver gang der sker noget i Jerusalem eller andre steder – så kan alt ske her i Gaza. Der er ikke nogen aftale mellem de to parter, og derfor er folk her stadig bange. Folk her vil gerne livet, men vi er ikke sikre på, at alting bliver okay,« siger hun.

Fælles palæstinensisk front

I Gaza har angrebene efterladt mere end 2.500 palæstinensere hjemløse, 1.400 boligenheder totalskadede og forårsaget ødelæggelser på fabrikker, skoler og infrastruktur som veje, el- og vandforsyninger og landbrug.

»Ødelæggelserne er virkelig massive,« siger Laila Barhoum.

For hende og dem, hun kender i området, kom omfanget af skaderne som »et chok«, selv om de gennem 11 dage havde set tv-billeder af bombardementerne fra deres skjul.

»Det hele blev pludselig så virkeligt, da vi igen kunne gå ud på gaden,« siger hun.

»Tænk på alle de mennesker, der har mistet deres hjem på grund af det her.«

Som Information beskrev i sidste uge, har de seneste kampe forenet de palæstinensiske fraktioner i hidtil uset omfang. Palæstinensere i Israel såvel som i det arabiske Jerusalem, Vestbredden og Gaza har for første gang dannet en fælles front af national modstand mod den israelske besættelse. Israelske arabere har deltaget i konfrontationer mod israelske sikkerhedsstyrker, og i etnisk blandede israelske byer er jøder og arabere stødt sammen i gadekampe.

Denne udvikling er fundamental for det palæstinensiske folk og en vigtig sejr, mener Bessan Ouda, der har levet hele sit liv i Gaza. 

»Det her er første gang, at Gaza står sammen med de belejrede territorier, Jerusalem og Vestbredden. Jeg føler, at det er første gang, jeg kan trække vejret som en palæstinenser. Før talte vi ikke som et palæstinensisk folk, men nu er vi endelig forenet, og det var det bedste, der kunne ske for os,« siger hun. 

»På bare 11 dage er mere end 60 børn og 40 kvinder blevet slået ihjel, og hundredvis af civile bygninger og infrastruktur er blevet bombet. Men vi ser det her som en sejr, for vi er endelig forenet.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

24/maj/2021

En Semit versus en Zionist

Vi må alle lære at skelne mellem
anti-semit-isme og anti-zion-isme.

En semit er et menneske, som er
født og opvokset i en jødisk familie,
og fred med det og dem.

En zionist er et menneske, som
støtter den politiske ideologi, som
arbejder for et: "Israel über Alles".

Venlig hilsen
Claus

Hver gang udtaler vestlige ledere, at Israel har ret til at forsvare sig.
Det gør Israel sandelig også. Myrder, fængsler og torturerer.
Dertil stjæler folks huse og marker og ødelægger afgrøder.
Lige nu er der stor opstandelse over at Roman Protasevitj blev anholdt efter Ryanair flyet, han sad i, blev beordret ned i Minsk.
Det er helt klart en overtrædelse af alt, hvad man kan overtræde.
Men Israel har jo gort noget tilsvarende i over 70 år.

Anders Graae, Marianne Jespersen, Carsten Munk, John Andersen, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Karen Grue:
Tak for den salve, nu bliver jeg fri, for det er grotesk at hele systemet i Vesten kan stå sammen om det spektakulære stunt fra Hvide Rusland, Men at gøre det samme mod Israel og evt også Hamas kan de ikke finde ud af.

Anders Graae, Hanne Ribens, Marianne Jespersen, Karen Grue, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Hamas er voldsparate. Desværre.
Og måske pga medierne. Jo mere vold, jo flere døde, desto mere opmærksomhed.
Det triste ved denne konflikt er, at det er frygteligt svært at se en løsning. Konflikten er nok ved at være slut for denne gang. Men næste episode er om lige om hjørnet. Om 2-3 år. Og en voldsommere hver 10. år?
Imens fortsætter befolkningstallet i Gaza og på Vestbredden med at vokse trods tvivlsomt eksistensgrundlag. Den er fordoblet siden 1995 og her medtælles ikke de mange, der er immigreret.
En succes? Eller blot udtryk for en befolkning, der forsøge at blive legitime pga deres befolkningsandel?
Israels metoder overfor Gaza og Vestbredden er grusomme men alligevel forståelige.

Atilla Thcengiz

Har reflekteret noget over Per Dørups undren over Israel & Hamas: Israel som jo "bekriger" en force som Hamas, og Israel som samtidig accepterer en "fredsaftale" med Det Muslimske Broderskab som jo har nedkæmpet alle de sekulære kræfter i den islamiske verden helt ned til knæene, kan være meget tilfreds. Der er intet paradoks.

Erdogan, en fanatisk tilhænger af Ihvani-Müslim, har været i ledtog sammen med de ultra-postmoderne korsriddere i Irak, Syrien, Libyen og Det Sydøstlige Tyrkiet har en svær og depressiv tid at forvente sig i den nære fremtid.

Atilla Thcengiz

Israel under ledelse af Netanhayu og Hamas vil aldrig kunne opnå fred og stabilitet, eneste vedvarende løsning er ægte sekulær og demokratisk føderal enhed af palæstinensere og israelere.

Hvis Erdogan virkelig er seriøs ift. palæstinensernes sag burde han i det mindste begynde med at lukke og slukke for Kürecik Radaren i Diyarbakir hvis formål er spionage af Iran til fordel for Israel i stedet for tomme ord om at ville sende tyrkiske soldater til Jerusalem...

Atilla Thcengiz

Deniz Gezmis og venner fik træning i PLO's lejre og påbegyndte derefter opgaven om at rense Tyrkiet for Nato og fuldbyrde den Kemalistiske og evt. Socialistiske Revolution i Tyrkiet. Men de blev fanget og henrettet.

Erdogan er efterkommer af en generation af reaktionære islamistiske elementer hvis MEKKA bogstaveligt talt var den 6. US Armada af Middelhavet og som gik løs på de revolutionære unge demonstranter hvis krav var: Yankee GO HOME.

Erdogans dage er talte, ligeledes med US, EU, neo-liberalisme og neo-imperialisme.

Holger Nielsen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Mathias Kvolsgaard

Der er ingen der vil tale palæstinensernes sag så længe de bevidst angriber civile mål.

Hamas eksistens grundlag er destruktionen af Israel. Det er dælme en elendig start på enhver samtale.

Jeg har egentlig sympati for palæstinensernes sag, men de bliver ved med at skyde sig selv i foden igen, og igen, og igen.

Jan Kauffmann, Claus Nielsen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Kamp

@ Mathias
"Jeg har egentlig sympati for palæstinensernes sag, men de bliver ved med at skyde sig selv i foden igen, og igen, og igen."

Hvad ville du have gjort hvis du stod i samme situation som Palæstinenserne? spændt på at høre... det er jo nemt nok at sidde herop i fredelige DK med alle dine rettigheder intakte og fortælle de forurettede hvad de ikke skal gøre... del endelig...

Peter Beck-Lauritzen, Marianne Jespersen, John Andersen, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Michael Kamp

@Michael Friis
"Israels metoder overfor Gaza og Vestbredden er grusomme men alligevel forståelige."

Aha så nu går vi ind for krigsforbrydelser?
Her er blot nogle af de områder som Israel dagligt forbryder sig mod Palæstinenserne, herunder deciderede krigsforbrydelser iflg. Amnesty mm.

Forcible transfers, forced evictions and demolitions
Discrimination
Unlawful killings and excessive use of force
Freedom of movement
Arbitrary detention
Unfair trials
Torture and other ill-treatment
Freedoms of expression and association
Rights of refugees, asylum-seekers and migrants
Gender-based violence
Conscientious objectors

Og du siger at du har forståelse for dette?

Israels masterplan er en fuldstændig etnisk udrensning af det historiske Palæstina for dets oprindelige beboer, til fordel for Jødiske bosættere og indvandrere. Det Israel har gang i, og som gang på gang udløser vold er skabelsen af Lebensraum for jøder, og for at dette skal lykkes, må man fysisk fjerne de ikke-jødiske beboer, som der nu sker i Jerusalem. Over de sidste 100 år er andelen af jødisk jordbesiddelse dermed steget fra ca. 6% til nu ca. 96%.

Og det har du forståelse for... Siger meget om dig...

Lebensraum as a Justification for Israeli Settlements

Until now Israel had supported the occupation of the territories with two pillars: history and security - its right to inherit the land and its obligation to defend it. In recent weeks a third pillar was added, which all these years was hidden under straw and stubble. And maybe it's not a pillar but a snake, whose head must be crushed while it's still small.

According to the school of thought based on history and faith, the Land of Israel was received by the Jewish people from the hand of God, and we are commanded to take all of it by dint of the Covenant of the Pieces that God made with Abraham. That was a nice big gift, we have to admit, stretching from the river of Egypt to the great river, the Euphrates. It was granted on various festive occasions not only to Abraham but to his heirs as well. Eventually it was forced to shrink, and now there is really no reason to shrink it further out of choice.

Yossi Sarid
Aug 2011

Atilla Thcengiz, Peter Beck-Lauritzen, Anders Graae, Marianne Jespersen, Karen Grue, Michael Waterstradt, John Andersen, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Der er nok ikke mange der ved det, men Hamas er en israelsk kreation.

Ligesom USA i sin tid støttede Taliban, da Afghanistan var besat af russerne, støttede israelerne den lille, islamistiske organisation Hamas for at underminere de sekulære palæstinensiske modstandsgrupper.

"Hamas, to my great regret, is Israel’s creation,” Avner Cohen, a former Israeli religious affairs official who worked in Gaza for more than two decades, told the Wall Street Journal in 2009. Back in the mid-1980s, Cohen even wrote an official report to his superiors warning them not to play divide-and-rule in the Occupied Territories, by backing Palestinian Islamists against Palestinian secularists. “I … suggest focusing our efforts on finding ways to break up this monster before this reality jumps in our face,” he wrote."

Det kan desværre ikke lade sig gøre at bringe et direkte link, men hele artiklen kan læses på netmediet The Intercept:

"BLOWBACK: HOW ISRAEL WENT FROM HELPING CREATE HAMAS TO BOMBING IT"

Atilla Thcengiz, Peter Beck-Lauritzen, Pietro Cini, Anders Graae, Marianne Jespersen, Viggo Okholm, Karen Grue, Claus Nielsen, John Andersen, Michael Kamp og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Michael Kamp

@ Mathias
"Der er ingen der vil tale palæstinensernes sag så længe de bevidst angriber civile mål."

Lad os få nuancer på tak. De mål der angribes er ikke kun byer der betragtes som civile, men militærbaser, logistik-knudepunkter mm. Men dem nævner du selvfølgelig ikke, enten fordi du har en bestemt agenda eller af ren og skær uvidenhed.
Israel holder sig såmænd ikke tilbage for at bombe civile, og derfor står anklaget i ICC for krigsforbrydelser (undskyldningen om bombeskjolde er efterhånden ret slidt så begynd endelig ikke på den). Ved du at Hamas i øvrigt har accepteret at komme i ICC så længe Israel gør det... men det vil Israel sjovt nok ikke..

"Hamas eksistens grundlag er destruktionen af Israel. Det er dælme en elendig start på enhver samtale."

Du er vidst ikke helt up to date...

"Hamas Foreign Minister: We Accept Two-State Solution With '67 Borders
May 17, 2011 6:27 PM ET"

Israels reelle mål har aldrig været en to-stats-løsning eller at leve i fred med landets oprindelige beboer, Palæstinenserne. Planen har hele tiden været fuld kontrol over hele det historiske Palæstina, hvilket i praksis betyder en fuldstændig destruktion og udviskning af det Palæstinensiske folk og nation herunder dets kultur og historie.

Israel er et bosætterkolonialistisk projekt hvis endelige mål er hele det såkaldte lovede land. Så medens du anklager Hamas for at ville destruere Israel (som et zionistisk projekt) så har Israel gjort lige præcis dette i praksis med Palæstina igennem de sidste 73 år godt hjulpet på vej af USA, Frankrig, England og Tyskland mm., hvor er din harme henne her?

Atilla Thcengiz, Peter Beck-Lauritzen, Hanne Ribens, Marianne Jespersen, John Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Asiya Andersen

Selvfølgelig skal EU reagere når deres borgere bliver taget til gidsler i en flykapring. Jeg forstår ikke at denne sag skal bruges i denne kontekst, som eksempel på at de stikker hoved i jorden, når vi taler Israels undertrykkelse af det palæstinensiske folk.

Michael Friis

@Michael Kamp.
1967 grænser er urealistiske.. De angribende partner tabte og må betale prisen.
Måske et selvstændig Gaza og Vestbred muligvis også øst Jerusalem.
Jeg tror, at de fleste jøder har accepteret at Al Aqsa moskeen bliver på Tempelbjerget.
Hvordan vil et selvstændig Palæstina behandle Israel?
Hvordan får man Gaza og Vestbredden til at hænge sammen?

PS jeg synes, at det er en fejl at bruge termer fra Nazityskland og Apartheid Sydafrika til at beskrive Israels politik. Det viser ingen forståelse for problemstillingen.

Georg Christiansen, Jan Kauffmann, Claus Nielsen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar

Michael Friis. Hamas er voldsparate? Hvad så med zionisterne?
Palæstinenserne var fredelige folk, levede i et velorganiseret land, som godt nok var under det Osmanniske rige eller England. Men ikke desto mindre velstående og veluddannet.
Ja, jeg kender godet den der med et folk uden land osv.
men det er jo lodret løgn.
Zionisterne startede vodsspiralen med omfattende terror før 48.
Bla a myrdede de Folke Bernadotte, da han talte palæstinensernes sag.
Siden har ingen gjort dét for alvor.
Palæstinenserne lever som andenrangs borgere i deres eget land --uden rettigheder og deres liv og ejendom kan blive taget/konfiskeret/ødelagt når som helst.
Det har de levet med i over 70 år.

og som Eva Schwanenflügel skriver, så er Hamas en israelsk opfindelse. Del og Hersk. Og den bedste "retfærdiggørelse" af at myrde og stjæle

Atilla Thcengiz, Peter Beck-Lauritzen, Pietro Cini, Anders Graae og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Michael Friis, du skriver: Jeg tror, at de fleste jøder har accepteret at Al Aqsa moskeen bliver på Tempelbjerget.
Altså området er skutte israelernes. De har manipuleret verdenssamfundet til at tro, at det er deres. Fordi det står i biblen og fordi jøder er blevet undertrykt.
Men i følge historikere, så blev jøderne aldrig uddrevet af Palæstina. Måske nogle af overklassen, men der er intet historisk belæg for det. Kan du forestille dig en folkevandring med får, geder og æsler?
Det er ikke beskrevet andre steder end i biblen.
Til gengæld har der været flere kongeriger, som har haft den jødiske tro. Mon ikke de fleste jøder nedstammer fra dem? mens de, som boede i Palæstina overgik først til kristendommen, senere til islam.
Du kan se Sholomo Sand, en israelsk historiker om dette https://www.youtube.com/watch?v=TX_xXMsg9BI&t=1517s

Michael Friis: I øvrigt var det Israel, der angreb i 67.
Alt andet er mainpulation

Mathias Kvolsgaard

@Michael Kamp
"Lad os få nuancer på tak. De mål der angribes er ikke kun byer der betragtes som civile, men militærbaser, logistik-knudepunkter mm. Men dem nævner du selvfølgelig ikke, enten fordi du har en bestemt agenda eller af ren og skær uvidenhed."

Hvilken forskel gør det, hvis civile stadig betragtes som legitime mål?

"Du er vidst ikke helt up to date...

"Hamas Foreign Minister: We Accept Two-State Solution With ’67 Borders
May 17, 2011 6:27 PM ET""
Nu mangler du selv nuancer. Hamas accepterer en to-stats løsning som en overgangs periode, vil stadig befrie hele Palæstina, og anerkender i øvrigt ikke Israel.
Før 2017 var det decideret "obliteration or dissolution of Israel" der stod i Hamas charter. Der har bare været en spindoktor inde over.

Det er mig lidt ubegribeligt at du gør Israel til de onde, men hvis magtforholdet var omvendt, så ville Hamas gøre nøjagtig hvad Israel gør.

"Israels reelle mål har aldrig været en to-stats-løsning eller at leve i fred med landets oprindelige beboer, Palæstinenserne. Planen har hele tiden været fuld kontrol over hele det historiske Palæstina, hvilket i praksis betyder en fuldstændig destruktion og udviskning af det Palæstinensiske folk og nation herunder dets kultur og historie."

Lad mig prøve at omskrive det for dig.

Hamas reelle mål har aldrig været en to-stats-løsning eller at leve i fred med Israels beboere, Israelerne. Planen har hele tiden været fuld kontrol over hele det historiske Palæstina, hvilket i praksis betyder en fuldstændig destruktion og udviskning af det Israelske folk og nation herunder dets kultur og historie.

Jeg prøver at se begge sider. Gør du?

Viggo Okholm

Michael Friis bl.a.
Jeg kan gå så langt at se og acceptere Israel som en nation og med ret til at være det.
Det er realismen og så glemmer vi lige hele forløbet-for hvis livet skal blive mere fredelig, så er det realiteten. som landet og magten ligger.
Set magtmæssig og taktisk hjælper Hamas forsvar og brug af raketter uklogt ud fra den erfaring og viden de har om Israel. Men moralsk har de ret set ud fra at vi i denne verden stadig tillader vold for at "forsvare" os.
Men Israel har 90% af ansvaret for situationen og Vesten inkl. USA har vel de 80% fordi de ikke tør gå imod USA og fortiden.
Men hvordan det her løses har jeg desværre ingen anelse om-kun håb for de lidende og det er sgu ikke israelere!

Peter Beck-Lauritzen, Hanne Ribens og Mathias Kvolsgaard anbefalede denne kommentar

Man skal huske, at et koloniseret folk har ret til at gøre oprør i følge international lov.

Nils Bøjden

Det er ikke nemt at være domineret af Hamas

Atilla Thcengiz

Ligesom Hamas var en Israelsk opfindelse mod PLO, og Taliban af US/Saudi-Arabien mod USSR, er den nuværende AKP-regeringen og deres x-allierede af Gülenister en meget slem opfindelse af US/EU mod det sekulære Kemalistiske & Demokratiske x-regime af Tyrkiet. Vi har jo i Anatolien igennem historien været vant til korsriddere, men at de nuværende post-moderne korsriddere er gået så vidt til at være så udspekulerede til at gøde jorden og tænde for for borgerkrige siden slutningen af det 19. århundrede er virkelig noget af en udfordring for et stadigt ikke-veludviklet land, som stadig er dum og idiotisk nok til at være i ledtog med disse forfærdelige neo-liberale korsriddere.

Herfra en hilsen til Per Dørup: der er intet paradoksalt ved at Hamas pt. bekæmper Israel, Hamas behøver Netanhayu og omvendt ift. forlængelse af deres uholdbare politiske liv.

Nils Bøjden

"Ligesom Hamas var en Israelsk opfindelse mod PLO"

Så det muslimske broderskab skulle være en Israelsk opfindelse? Det kan du vist ikke få noget til at tro på.

@Nils Bøjden

Læs lige hvad manden skriver, han skriver Hamas.

How Israel helped create Hamas.
To a certain degree, the Islamist organization whose militant wing has rained rockets on Israel the past few weeks has the Jewish state to thank for its existence.
...for more than a decade prior, Israeli authorities actively enabled its rise.

"When I look back at the chain of events I think we made a mistake," one Israeli official who had worked in Gaza in the 1980s said in a 2009 interview with the Wall Street Journal's Andrew Higgins. "But at the time nobody thought about the possible results."

Israel's military-led administration in Gaza looked favorably on the paraplegic cleric, who set up a wide network of schools, clinics, a library and kindergartens. Sheikh Yassin formed the Islamist group Mujama al-Islamiya, which was officially recognized by Israel as a charity and then, in 1979, as an association. Israel also endorsed the establishment of the Islamic University of Gaza, which it now regards as a hotbed of militancy. The university was one of the first targets hit by Israeli warplanes in the [2008-9 Operation Cast Lead].

Ishaan Tharoor
Washington Post