Portræt
Læsetid: 9 min.

Giorgia Meloni har rødder i fascismen og kan blive Italiens første kvindelige premierminister

Sig goddag til Giorgia Meloni. Hun er leder af Italiens Brødre og den nye stjerne på den italienske højrefløj. Med postfascistiske rødder, fantastiske meningsmålinger og en ny selvbiografi, der får hende til at fremstå som den ekstreme højrefløjs venlige ansigt, har hun kurs mod at blive landets første kvindelige premierminister
Georgia Meloni har udtrykt i et talkshow, at hun er klar til at stå i spidsen for højrefløjen, som står til at overtage magten: »Jeg er højrefløjen. Jeg er den italienske højrefløjs historie.«

 

Georgia Meloni har udtrykt i et talkshow, at hun er klar til at stå i spidsen for højrefløjen, som står til at overtage magten: »Jeg er højrefløjen. Jeg er den italienske højrefløjs historie.«

 

Cecilia Fabiano/Ritzau Scanpix

Udland
15. maj 2021

Hvis Giorgia Meloni havde ønsket at lægge afstand til sit partis postfascistiske rødder, så havde hun nok valgt et andet sted at skyde sin valgkamp i gang.

Men hun valgte netop Latina, byen, som Italiens tidligere diktator, Benito Mussolini, havde grundlagt syd for Rom i 1932, efter det fascistiske regime havde drænet områdets ellers ubeboelige, malariabefængte sumpe.

Byen ligger der stadig, som et monument til fascistisk arkitektur, og ved foden af rådhustårnet på Piazza del Popolo – folkets plads – står indgraveret Mussolinis befaling om, at man skal »beskue dette tårn som et symbol på fascistisk magt«.

Og det var akkurat med udsigten til det fascistiske tårn, hvor Mussolini havde stået på en balkon og modtaget folkets hyldest, at Meloni satte sin offensiv ind frem mod det seneste parlamentsvalg i Italien for tre år siden.

Lederen af partiet Fratelli d’Italia – Italiens Brødre – stod her side om side på scenen med Rachele Mussolini, som jo godt nok også var en af partiets kandidater, men nok mest af alt gjorde nytte for Melonis fortælling som barnebarn af Il Duce.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hanne Utoft

Overalt i verden spiller de liberale demokratiers konkurrenceudsatte velfærdssamfund fallit - med højreradikalisering som ét af de fremmeste symptomer på dette, mens historiens lære om uligheds- og fattigdomsramtes samfunds tårnhøje risiko for udvikling af fascisme/totalitarisme åbenlyst ignoreres af de liberale demokratiers magthavere. I stedet for at iagttage de klassestrukturelle baggrunde for antidemokratisk udvikling, forsøger disse magthavere at pynte vinduer, vande identitetsblomster og tale til borgerskabets fornuft. Først tragedie, siden farce.

Eva Schwanenflügel, Erik Winberg, Eric Philipp, Thomas Tanghus, Hanne Ribens, Nike Forsander Lorentsen, Holger Nielsen, Arne Lund, David Zennaro, Mads Troest, Jørn Stjerneklar, Marianne Stockmarr, Mads Berg, Gert Romme og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

En supplerende artikel stod på Socialistisk Informations hjemmeside i april 2020
https://socinf.dk/jeg-er-giorgia-mor-kvinde-og-kristen-og-fascist/

Heri ses der bl.a. på hvorfor så mange kvindelige vælgere stemmer på partier, der bestemt ikke kæmper for ligeløn, ligestilling og den feministiske dagsorden.

Signe Hansen

Den frustrerede rotte kæmper mod den modstander den kan finde; som er nærmest. Den er ikke rationel...

Pietro Cini

Det er ikke gået så godt for light fascisten Salvini, (og det husker DF's Anders Vistisen udmærket), hvorfor skulle det gå bedre for den mere rabiate Meloni?I Italien er fascismen stadig stærk, men anti-fascismen er heldigvis endnu stærkere.
Desuden bør man glæde sig over, at det italienske patriarkat svækkes dag for dag - og det er fru Melonis succes et symptom på.

Jens Ole Mortensen

Efter næste EU parlaments valg kan Socialdemokratiet havne i gruppe med dette parti. Ursula von der Leyen blev valgt med et snævert flertal . Som jeg har forstået det afhængig af S stemmer. Jeg tror den værdipolitiske linje S og flere andre partier sender Danmark ud på sidelinjen. Den nuværende kommission vil foretrække grønne bevægelser frem for S.
Og det første de gør når de ikke er afhængige af S stemmer. Bliver at indføre en lovbestemt mindsteløn af hensyn til udenlandsk arbejdskraft.
Forvent ikke at andre EU lande vil indordne sig efter den danske model.

Pietro Cini

Arne Lund, tak for den fine, velunderbyggede information om Giorgia Meloni og om hendes forbindelser til Steve Bannon. Det er rystende læsning om Italien og Europas fremtid.