Klima
Læsetid: 3 min.

Historisk dom tvinger Shell til at halvere udledninger inden 2030

For første gang i historien er et oliefirma dømt til at reducere sine udledninger for at beskytte mod klimaforandringer
Klimaaktivister demonstrerer ved en Shell-tank i Haag i Holland. Distriktsdomstolen i Haag dømte onsdag eftermiddag oliegiganten Shell til at reducere sine udledninger med 45 procent inden 2030, sammenlignet med 2019-udledningerne.

Klimaaktivister demonstrerer ved en Shell-tank i Haag i Holland. Distriktsdomstolen i Haag dømte onsdag eftermiddag oliegiganten Shell til at reducere sine udledninger med 45 procent inden 2030, sammenlignet med 2019-udledningerne.

Bart Maat

Udland
27. maj 2021

En banebrydende hollandsk dom sparker nu dørene op for at flytte klimakampen ind i verdens domstole og retssale.

Distriktsdomstolen i Haag i Holland har onsdag eftermiddag dømt oliegiganten Shell til at reducere sine udledninger med 45 procent inden 2030, sammenlignet med 2019-udledningerne.

Det står endnu ikke klart, om Shell vil anke dommen, men selv om det skulle ske, så fremgår det af dommen, at en anke ikke vil have opsættende virkning på de krav, som Shell nu er blevet pålagt at efterleve.

Den hollandske sag vil formentlig bane vej for lignende sagsanlæg mod andre store oliefirmaer.

Sagen var anlagt af en gruppe miljø- og menneskeretsorganisationer mod firmaet Royal Dutch Shell ved distriktsdomstolen i Haag. Det var sagsøgernes påstand, at det var en krænkelse af menneskerettighederne, at Shell ikke levede op til forpligtelser om at nedbringe CO2-udledninger i atmosfæren.

Shell er blandt de ti største CO2-udledere i verden. Sidste år forpligtede Shell sig til at nå netto-nul udledning i 2050. Det skulle dække både firmaets egne udledninger såvel som udledninger fra olie og gas leveret af Shell.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ulrik Bjørn Jeppesen

…jeg ved ikke meget om international ret, men dette lyder simpelthen som en sjov historie fra Anders And bladene i 60’erne.
Eller tror dommeren, at han er reinkarnationen af Huig de Groot?
Royal Dutch Shell overvejer sikkert en hurtigt adresseforandring?

Lise Lotte Rahbek

Interessant, hvilke andre muligheder der kan dukke op for klimaaktivisterne i kølvandet på den dom

Dommen er selvfølgelig et direkte resultat efter gældende lovgivning i Holland. Og Shell har lige så selvfølgeligt appelleret sagen til n højere instans.

Men det dommeren gør opmærksom på, at det er, at Shells egne mål for reduktion af co2 slet ikke er tilstrækkelige, og i øvrigt er så fulde af forbehold, at det dårligt nok kan kaldes en reduktion.

Men et interessant spørgsmål er, nu da også miljøgrupper har vundet klima-retssager i Europa mod egne regeringer: - Hvilke tilsvarende lovgivning har Danmark egentlig på dette område.

Thomas Andersen

Mon ikke bare Shell sælger 45 pct. af sin forretning? Og formentlig til nogle udenlandske købere som griner hele vejen hen til banken. Alt mens den Hollandske statskasse går glip af fremtidige mia. indtægter i skatter!

David Zennaro

Jeg synes den slags retssager er politiske quick-fix, som i længden tager politiken ud af politiken. Det er måske allerede sket, men jeg synes ikke, det er nogen god udvikling. I USA har man en lang tradition for det, og det er ikke et eksempel til efterfølgelse. Så tillykke med en (formodentlig pyrrhus-)sejr.

Morten Balling

Hvorfor har damerne på billedet ikke nogen bukser på?