Baggrund
Læsetid: 9 min.

Israels nye voldseksplosion er en udløber af etnisk udrensning i 1948

Byen Lydda blev den første test af, hvordan den nye israelske stat ville behandle palæstinenserne. Virkningshistorien fra dengang viste sig i sidste uge i etniske sammenstød mellem jødiske og arabiske israelere i byen, som i dag kaldes Lod

Luftfotografi af Lydda, i dag Lod, i 1948. Her skulle israelske styrker om eftermiddagen den 11. juli 1948 gennemføre en operation, som ifølge historikernes vurderinger blev skelsættende for deres nye stat.

Getty Images

Udland
22. maj 2021

Om eftermiddagen den 11. juli 1948 rykkede militærregimenter fra den nyoprettede stat Israel frem imod Lydda – en by med godt 20.000 indbyggere. Her skulle de gennemføre en operation, som ifølge historikernes vurderinger blev skelsættende for deres nye stat. Hvad der skete den dag kom til at forme konfliktens fortsættelse frem til i dag – og fik ny genklang i den vold, som i sidste uge hærgede samme by, der i dag kaldes Lod.

Året før havde et undersøgelseshold fra FN besøgt, hvad der på dette tidspunkt stadig var det britisk kontrollerede mandatområde Palæstina og konkluderet, at der næppe var håb om, at jøder og indfødte palæstinensere kunne leve sammen i fredelig sameksistens. Siden 1920’erne var den sekteriske konflikt mellem de to grupper kun taget til.

Derfor vedtog FN i 1947 en plan om at opdele territoriet mellem et uafhængigt Palæstina og den nye stat Israel. Resultatet blev, at der udbrød borgerkrig. Et halvt år senere, i maj 1948, forkastede også de arabiske nabostater delingsplanen som kolonialistisk tyveri – og invaderede området for at hindre den i at blive ført ud i livet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Pietro Cini

Tak for dette interessante tilbageblik. Men det ville være prisværdigt, hvis Information redegjorde for noget, der skete ca 30 år tidligere, dengang Frankrig og England barslede med Sykes-Picot aftalerne (1917). Også Balfour-deklarationen, der Storbritannien fremkom med samme år, er afgørende for at forstå det, der sker i dag.
Forholder vi os strudsepolitisk til historien, ender vores diskussioner om Israel og omegn gerne i pseudo-humanisme af forskellig observans.

Solveig Neubert, Espen Bøgh, Torben K L Jensen, Karen Grue, Michael Hullevad, Hanne Utoft, Anders Graae, Claus Nielsen, Torben Arendal, Kurt Nielsen, jens christian jacobsen, Jørgen Tryggestad, Viggo Okholm, erik pedersen og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Pietro Cini

som Storbritannien

Niels Jakobs

Religionerne er også grundvolden for konflikten; fordi kan en muslim lovligt tiltræde jødedom, vil denne ellet staten Israel fuldgyldigt acceptere ikke-fødte jøder - vil en efterfølgende fatwa/dødsdom fra muslimske autoriteter gøre den praksis umulig?
I princippet kunne ellers en konvertit praksis, hvor meget den så ellers skurrer i vore menneskerettigheds og religiøse friheds orienterede ører , måske blive en vej ud af dystopien for israels arabere og Israel? Og om ellers Iran og andre, som "profiterer" af konflikten, kan medvirke til dens løsning..

Svend Jespersen

Hvis man ønsker at henvise til Lydda som bevis på "Hvad der skete den dag...", så kan man selvfølgelig ikke ignorere historikeren Martin Kramers undersøgelse af emnet, "What Happened at Lydda".

https://scholar.harvard.edu/files/martinkramer/files/what_happened_at_ly...

erik pedersen

Svend Jespersen Jeg synes faktisk det er en rigtig interessant redegørelse fra Max Fischer.
Og Pietro Cini; det er ret uhyggeligt at se tilbage på hvad europæere har forårsaget af katatrofer i på verdensplan. At vi har tilladt os selv at drage grænser i alle verdensdele.
Mvh Hanne Pedersen

Nils Bøjden

Og hver gang man skriver den historie skal man huske denne

https://www.kristeligt-dagblad.dk/kronik/kender-du-historien-om-de-arabi...

Nils Bøjden

HOV HOV. Det er der vist flere parter i.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/kronik/kender-du-historien-om-de-arabi...

Forskellen er at de udrensede jøder er blever budt velkomne i Israel, hvorimod palæstinenserne er blever interneret eller udvist fra de lande de er kommet til. F.eks Jordan hvor de forsøgte statskup

Claus Bødtcher-Hansen

30/maj/2021

En Semit versus en Zionist

Vi må alle lære at skelne mellem
anti-semit-isme og anti-zion-isme.

En semit er et menneske, som er
født og opvokset i en jødisk familie,
og fred med det og dem.

En zionist er et menneske, som
støtter den politiske ideologi, som
arbejder for et: "Israel über Alles".

Venlig hilsen
Claus