Analyse
Læsetid: 4 min.

Jerusalem-konflikten har svejset den palæstinensiske modstand sammen

Alle palæstinensiske fraktioner i såvel selve Israel som i det arabiske Jerusalem, Vestbredden og Gaza er gået sammen i en hidtil uset bred front af national modstand mod Israels overherredømme
Israelske sikkerhedsstyrker har fat i en palæstinensisk kvinde i kvarteret Sheikh Jarrah i det østlige Jerusalem.

Israelske sikkerhedsstyrker har fat i en palæstinensisk kvinde i kvarteret Sheikh Jarrah i det østlige Jerusalem.

Emmanuel Dunand

Udland
19. maj 2021

Efter halvanden uges åben konflikt mellem palæstinensere og israelere har en betydelig israelsk-arabisk ngo tirsdag indkaldt til generalstrejke i Israels arabiske sektor i protest mod »generelle angreb i Jerusalem, Sheikh Jarrah og al-Aqsa-moskeen«. Samtidig har Hamas i Gaza og Fatah i Ramallahs PA-hjemmestyre udråbt en »raseriets dag« på Vestbredden og i Golan-højderne.

Det understreger bredden i den aktuelle modstand, at Fatah i PA-hjemmestyret for første gang åbent har tilsluttet sig protesterne mod Israels »angreb på arabiske borgere i almindelighed og i (etnisk) blandede byer i særdeleshed«, som den israelsk-arabiske ngo formulerer det i en erklæring. Ngo’en består af repræsentanter for de israelsk-arabiske partier i Knesset såvel som palæstinensiske kristne og muslimske lokalpolitiske grupper og foreninger. Dermed har modstanden mod Israel på begge sider af 1967-grænsen nået en strategisk dimension, der – hvis den opretholdes – kan føre til grundlæggende ændringer i den historiske konflikt med Israel.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

erik pedersen

Så mangler vi bare de vege politikere der regerer på verdensplan . Deri blandt vores egne . Det er ikke et spørgsmål om Israel’s ret til at forsvare sig selv - det handler om apartheid og drab på civile qua deres etnicitet . Lidt ligesom Holocaust

For et frit og demokratisk Palæstina
Mvh Hanne Pedersen

Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Inge Lehmann, Claus Bødtcher-Hansen, Erik Nielsen, Erik Karlsen, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen, Brian Nocis Jensen, Arne Albatros Olsen, Jan Fritsbøger, David Zennaro, Torben K L Jensen, Jan August, Holger Nielsen, Anders Graae, Marianne Stockmarr, Jesper Andersson , Elisabeth From, Gert Romme, Karen Grue, Ninna Maria Slott Andersen, John Andersen, Jørgen Tryggestad, Torben Arendal, Annette Chronstedt, Nike Forsander Lorentsen og Osama Al-Habahbeh anbefalede denne kommentar

Verdenssamfundet har svært ved at erkende og tage ansvar for den skamfulde handling, som det var at give palæstinensernes land til zionisterne i 48. Og den etniske udrensning, som allerede var startet og som er fortsat lige siden.
I det spil, er palæstinenserne blevet syndebukke.
Dybt dybt uretfærdigt.

Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Inge Lehmann, Claus Bødtcher-Hansen, Erik Nielsen, Erik Karlsen, Eva Schwanenflügel, Annette Chronstedt, Arne Albatros Olsen, Jan Fritsbøger, David Zennaro, Svend-Erik Runberg, Jan August, Pietro Cini, Holger Nielsen, Nike Forsander Lorentsen, Anders Graae, Marianne Stockmarr, Elisabeth From, John Scheibelein, Gert Romme og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

Der er ingen vej uden om bosættelserne. De må og skal ud at palæstinensisk territorie.
Brug de territorie som FN tildelte og tag den derfra. Det har altid været håbløst lige siden i begyndte at undertrykke hinanden. Mit indtryk er at i her ladet stå til, alt for længe lige som Irland og nu også Skotland. Det er koloni-krige som i fordriver.

Alvin Jensen, Holger Nielsen, Marianne Stockmarr, John Scheibelein, Gert Romme og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Jeg syntes, det er ganske godt, at "denne konflikten har svejset den palæstinensiske modstand sammen". For hvis ikke de står sammen, står de hver for sig helt alene, for verdenssamfundet gider ikke at have problemer.

Og den danske regering, med "alle børns statsminister" i spidsen, gider ikke at tage stilling, men mener som vennerne i Østrig, Poland, Tjekkiet og Ungarn, at Israel har lov til at forsvare sig". Blot den kriminelle premierminister vil lave og drive en flygtningelejr for de nævnte lande på et besat område.

Men sagen er altså, at konflikten ikke startede sammen med, at Israel begyndte at sætte palæstinensiske borgere ud af deres private og retmæssige boliger i Østjerusalem - i øvrigt uden erstatning, og på denne måde hvor Israel foretager etnisk udrensning.

Faktisk er staten Israel netop fyldt 73 pr forleden dag. Og samtidig begyndte det palæstinensiske problem med, at Israel, stik imod aftalen om at få eget land, samlede palæstinenserne sammen og placerede dem i enorme flygtningelejre i grænseegne hos Israels naboer.

Og i over70 år har verdenssamfundet via FN (UNRWA) måttet levere al hjælp, uddannelse og sundhed til disse 5,6 mio. palæstinensiske flygtninge, der lever i håbløshed i disse enorme lejre i Gaza, Vestbredden, Libanon og Jordan.

I over 70 år har verdenssamfundet altså ikke løst dette problem, som Israel skabte i strid med betingelserne for oprettelse af staten Israel.

Og i over 70 år har verdenssamfundet fundet sig i at betale for at rydde op efter staten Israel, der i øvrigt stadig ter sig, som det passer dem.

Derfor bør alle støtte, at disse palæstinensere kan føles sig som et etnisk fællesskab, når nu verdenssamfundet hverken evner eller gider at interessere sig for dem. Og selv EU kan ikke engang blive enige om at sætte ord på konflikten. De lande, der rejste til Israel ville ikke være med, og Ungarn blokederede direkte.

Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Erik Pedersen, Mogens Kjær, Inge Lehmann, Stella Nielsen, Erik Nielsen, Erik Karlsen, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen, erik pedersen, Annette Chronstedt, Arne Albatros Olsen, ingemaje lange, David Zennaro, Uffe Juul, Holger Nielsen, Tonny Helleskov, Anders Graae og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Pietro Cini

Det palæstinensiske folk rejser sig til modstand mod årtiers uret. Længe leve deres kamp!
,

Alvin Jensen, Gert Romme, Claus Bødtcher-Hansen, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Husk at zionisterne begyndte at købe land så langt tilbage som fra 1920 og at englænderne før Anden Verdenskrig i perioder var nødt til at indføre restriktioner og begrænsninger for at beskytte de personer der havde boet der i mange generationer.
Zionisterne var ikke ydmyge og taknemmelige over endelig at få en jødisk stat. Næ det skulle være hele det bibelske Israel...
Det kommer aldrig til at ske.
I mere end 20 år har jeg anset det nødvendigt at FN indsætter en fredsbevarende styrke af en art og sikrer en løsning. Den vil betyde en betydelig større befolkningstæthed i Israel og nok også at nogle importerede vender tilbage.

Alvin Jensen, Inge Lehmann, Arne Albatros Olsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Flemming Olsen

Tja, så har Hamas opnået, hvad de ville med deres raketter.

@ Jan August,

En fredsbevarende FN-styrke er absolut et skridt på vejen til en permanent aftale om fred.

Men - dels kræver det, at begge parter accepterer denne mulighed. For FN-landene kan ikke dikterer nogen noget.

- Dette med en fredsvarende FN-styrke har været prøvet. Dengang forlangte Israel en såkaldt "let bevæbnet styrke". Og vist nok i 1988 , gik det galt, og da styrken end ikke kunne forsvare sig selv, måtte FN trække styrken i sikkerhed langt inde i Egypten.

- Siden dengang har Israel modsat sig en fredsbevarende FN-styrke - uanset bevæbning.

- Desuden har Israel konstant nægtet at adlyde resolutioner fra FN, der kræver noget af Israel.

- Israel anerkender officielt hverken FN eller Krigsforbryderdomstolen.

Jan August, Alvin Jensen, Mogens Kjær, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

forbyd nationalt militær globalt, og opret en multinational FN styrke som det eneste legale militær, i en overgangsperiode indtil verden er afrustet og nedlæg så denne, så kan der måske blive fred i verden, utopi ? er vist mere utopisk at mennesket overlever hvis vi bare fortsætter med at tillade militarismen.
For mig er militær, produktion og slag af militære våben alt sammen klare forbrydelser imod menneskeheden, og soldat er stadig noget af det mest usle et menneske kan blive, og ingen magtretorik kan ændre på det.

Alvin Jensen, Erik Pedersen, Gert Romme, Karsten Nielsen, erik pedersen og Annette Chronstedt anbefalede denne kommentar

Egentlig ulogisk at Israel - sammen med det islamistiske Saudi-Arabien, Tyrkiet - USA og Nato-landene, herunder Danmark og størstedelen af opinionen, støtter IS-al Queda regime change terrornetværkets bekæmpelse af det relativt sekulære og demokratiske styre i Syrien - samtidigt med at det selv bliver bekæmpet af en forgrening af selvsamme netværk.

Kenneth Jacobsen

Per, det "relativt sekulære og demokratiske styre i Syrien" har i årtier baseret dets udenrigs-og indenrigspolitik på at være i konflikt med Israel, så hvordan Israel og Syrien skulle gå hånd i hånd, selv overfor en fælles fjende, er en smule gådefuldt, ikke mindst for begge disse parter. Fuldtonet gådefuldt er beskrivelsen af styret i Syrien som relativt demokratisk! Hvad mener du dog med det?

Alvin Jensen

Jeg kan se at der desvære er nogen der tror på israels popaganda og løgne - også her. Og hvad angår hamas, så er de et symtom på israels haven og intet andet.

Jeg synes I skal læse dette indlæg fra journalisten.dk der påviser hvor effektivt Israel styrer informationerne om ja udrensningen.
https://journalisten.dk/blokeringer-og-bombninger-israel-er-nogle-af-de-...

Jørgen Tryggestad

Jeg kan se at Israels kontrol i denne informationskrigen omkring jøder og palæstinere også har fået særdeles solidt fodfæste også i mange danske medier.

Ikke mindst i TV2 (News) med deres direkte og meget ensidige skildringer fra Israel av denne blodige konflikt.

Man sidder tilbage med et indtryk af at israelerne i disse dage kæmper en eksistentiel kamp for ikke at blive landsforvist og/eller smidt i havet. Til trods for at de har en av denne verdens største og mest effektive krigsmaskiner og har USA's støtte, garantier og opbakning i stort set alt.

Godt man har bl.a. norske NRK.no og al Jazeera til at få en mere afbalanceret journalistisk dækning af denne meget sørgelige og alvorlige konflikt.

Pietro Cini

Jan August
Artiklen fra journalisten.dk, som du henviser til, er en sand øjenåbner. Gid flere og flere erkender, at "palæstinenserne er" (jeg hentyder til Inger Christensens digtsamling "Det") - at de ikke, som Golda Meïr hævdede i sin tid, er et ikke eksisterende folk. For det andet bør flere og flere forlade det bekvemme standpunkt, at palæstinenserne er en samling antisemitiske slyngler. De kæmper tværtimod en retfærdig kamp for retfærdighed og anerkendelse. De kæmper mod en apartheid-stat.

Pietro Cini

For en god ordens skyld: Inger Christensens digtsamling hedder Alfabet.
Jeg ved ikke, om hun har skrevet, at "palæstinenserne er".
Uanset om hun har gjort det eller ej, har palæstinenserne gennem deres kamp bevist, at de eksisterer, og at de har ret til at leve frit i deres eget land.