Debat om Israel
Læsetid: 5 min.

Jødisk-amerikansk forfatter: På tide, at liberale zionister favner målet om jødisk-palæstinensisk lighed

Er den genopblussede konflikt mellem israelere og palæstinensere mest deja-vu? Eller rejser den nye perspektiver – om mulig fred, frigørelse eller blodig forværring? Her følger nogle pluk fra en intens international debat om Israel
Jødiske bosættere og palæstinensere i konfrontation i Jerusalem.

Jødiske bosættere og palæstinensere i konfrontation i Jerusalem.

Ammar Awad

Udland
19. maj 2021

Med over 200 dræbte på en uge og fortsatte kamphandlinger mellem Israels militær og militante palæstinensiske grupper er Israel-Palæstina-konflikten efter år i fryseren ikke bare genoptøet … men gloende hed. Det samme gør sig gældende for den internationale mediedebat om, hvilke mulige nye perspektiver de seneste begivenheder kan have åbnet i en af verdens ældste og mest forbitrede konflikter.

Især et essay af den amerikanske forfatter Peter Beinart i magasinet Jewish Currents har fået stor gennemslagskraft. For Beinart, der er jødisk, taler ikke blot for en enstatsløsning. Han vil også opsigtsvækkende nok indrømme de palæstinensiske flygtninges ret til at vende tilbage til Israel. Han forstår selvfølgelig, at det vil indebære stor sikkerhedsrisiko for de jødiske israelere. Men vejen til fred findes ifølge ham i den retning.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Lauge Johannesen

Tænker, det eneste, der reelt kan ændre situationen i Israel er USA. Det kommer næppe til at ske under Biden, men måske Kamala Harris, såfremt hun bliver valgt, vil have modet til at se bort fra tidligere tiders pro-israelske-administrationer og køre en anden politik. For USA er mere vigtig for Israel end omvendt, for det er ikke USA, der er omgivet af arabiske naboer. Men frygten er vel - og det både i USA og Israel - at hvis Israel bliver til en stat, der er lige for alle, kan palæstinenserne en dag såvel politisk som befolkningsmæssigt udgøre majoriteten og dermed blive bestemmende i "det jødiske hjem" a la Frankrig i Houellebecqs Underkastelsen. Sidstnævnte er selvfølgelig fiktion, men ikke totalt urealistik fiktion.