Feature
Læsetid: 11 min.

Kina tyranniserer og truer europæiske politikere. Selv Uffe Elbæk har fået nok

Uffe Elbæk er selv overrasket over, hvordan han på få år er gået fra naiv optimist over for Kina til noget nær en koldkrigshøg, og som stadig flere europæiske politikere er han kommet i Kinas sorte bog. Beijing forsøger at skræmme Europas politikere til tavshed, mener en tidligere maoist, der nu som EU-parlamentariker er endt som »nummer ét på Kinas sanktionsliste«
Kina har bevæget sig i en markant mere autoritær og undertrykkende retning, siden præsident Xi Jinping kom til magten i 2012, lyder det fra Reinhard Bütikofer, medlem af EU-Parlamentet, tidligere formand for De Grønne i Tyskland, og i dag kendt som nummer ét på Kinas sanktionsliste.

Kina har bevæget sig i en markant mere autoritær og undertrykkende retning, siden præsident Xi Jinping kom til magten i 2012, lyder det fra Reinhard Bütikofer, medlem af EU-Parlamentet, tidligere formand for De Grønne i Tyskland, og i dag kendt som nummer ét på Kinas sanktionsliste.

Lan Hongguang

Udland
11. maj 2021

Uffe Elbæk er endt et sted, han slet ikke havde forventet. Han har taget sig selv i at lyde som en udenrigspolitisk høg, hvis syn på Kina i høj grad ligger på linje med USA’s nu tidligere præsident, Donald Trump.

»Som venstrefløjspolitiker stiller jeg mig nogle gange spørgsmålet: Hvad pokker er det for et selskab, jeg er havnet i?« spørger folketingsmedlemmet fra Frie Grønne.

»Jeg har sagt til min kæreste, at jeg er begyndt at blive sådan en koldkrigsretoriker, og jeg kan næsten slet ikke forstå, at det i dag er sådan nogle formuleringer og ord, der kommer ud ad min mund.«

Kina har forandret Uffe Elbæk. Han er gået fra at være optimistisk og håbefuld omkring et stadig mere åbent og frit Kina, og fra tidligere – blandt andet som minister – at arbejde for et tættere forhold til Beijing.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

erik pedersen

Hvad med at åbne øjnene for Palæstina ?
Mvh Hanne Pedersen

Peter Beck-Lauritzen, Erik Karlsen, Palle Yndal-Olsen, Alvin Jensen, Maia Aarskov, Torben K L Jensen, Marianne Jespersen, Torben Arendal, Holger Nielsen, Gert Romme, John Andersen og Ninna Maria Slott Andersen anbefalede denne kommentar

Kina har åbenbart fået storhedsvandvid.

For eksempel kidnapper andre landes borgere, der har ytret negativ opfattelse om det moderne Kina. Derefter smugler man dem til Kina, og efter en lang periode ses de pludselig på kinesisk tv, hvor de indrømmer for eksempel en færdselsforseelse i Kina 10 år tidligere, hvor de slet ikke var i landet. Og for dette får de så deres "velfortjente" straf - nogle år i kinesisk arbejdsstraffelejr.

Andre eksempler er netop ganske grove trusler overfor lande og politikere samt repressalier overfor lande. Tænk blot på Norge, der blev generet af Kina i en årrække. Eller de politikere, f.eks. i Sverige, der direkte trues af kinas ambassadør i Sverige.

Det der virkelig generer mig, det er, når et EU-land modtager penge af EU til etablering af et stort anlægsprojekt, og derefter lader Kina bygge det til ekstrem lav pris og udelukkende med kinesiske arbejdskraft. Et eksempel er broprojektet i Kroatien samt jernbaner med eller uden høj hastighed og havneanlæg til containere i andre EU-lande. Når EU lader investeres borgere skattepenge i EU-projekter, må man i hvert fald kunne forlange, at EU-virksomheder og borgere har mulighed for at etablere disse anlæg.

Peter Beck-Lauritzen, Mikkel Bonde Stouby, Erik Karlsen, Tommy Clausen, Søren Fosberg, Herdis Weins, Kim Houmøller, Alvin Jensen, Jimmy Hansen, Inge Lehmann, Maia Aarskov, erik pedersen, Werner Gass, Holger Nielsen, Peter Mikkelsen og Christian De Thurah anbefalede denne kommentar
Rune Stilling

Læs Jung Chang "Mao - The Unknown Story" samt "Vilde Svaner", så får man en fornemmelse af, hvad vi er oppe imod. På trods af, at Mao er en af historiens største og mest kyniske massemordere hænger hans portræt stadigvæk på Den Himmelske Freds plads. For slet ikke at tale om alle de andre uhyrligheder, han har stået for. Hvad demokrati angår er Kina et land, hvis politiske system stadigvæk er meget langt væk fra en kultur med grundliggende frihedsrettigheder.

Peter Beck-Lauritzen, Tommy Clausen, Søren Fosberg, Herdis Weins, Jimmy Hansen, Inge Lehmann og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Napoleon sagde engang noget om, at når Kina vågner, og der tror jeg ærlig talt vi er på vej hen. Risikoen for os i Vesteuropa, er ikke i det sydkinesiske hav, udover at det vil, når Kina angriber Taiwan, være et angreb på mennesker vi deler værdier med. Det vi skal spørge os selv om, er om vi er villige til at forsvare de baltiske lande, om vi har evnen - eller er villige til at betale for at få den, i det sikkerhedspolitiske vaccum der vil opstå, fordi amerikanerne skal bruge deres ressourcer på Taiwan. Vil vi sikre os selv, og forsvare os selv, så skal vi se at komme igang med at bruge de penge der skal til, for at kunne forhindre en storskala krig i Østeuropa, og så duer det ikke at vi tænker micro, for det vil koste macro at spare på 5-ørerne.

jens christian jacobsen

Siden Uffe mener at Kina er ’ond’ og siden en eller anden grøn politiker fra Tyskeland der overikøber er tidl. maoist mener, at det er Europa og USA mod Kina og siden en eller anden her i strengen mener, at Mao er massemorder må det være på sin plads at nævne at USA siden Korea-krigen, over Vietnam-krigen, besættelser og isolation af socialistiske lande, masseskyderier i amerikanske byer, bombardementer i Iraq og Afghanistan har slået i titusindvis af uskyldige ihjel. Jeg spørg dig, Uffe Elbæk om det er den form for demokrati, han ønsker at Danmarks skal bakke op omkring?
HVad er det i øvrig ’vi’ skal gøre med Kina? Angribe og udslette landet en gang for alle? Så slipper vi for modstand mod kapitalisme og elitært demokrati.
Eller skal vi bare høre hvor følelelsesmæssigt engagerede og indignerede de er?

ingemaje lange, kjeld hougaard, Flemming Berger, Hanne Utoft, Palle Yndal-Olsen, Mogens Holme, Karsten Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Inge Lehmann

Min fjendes fjende er ikke automatisk min ven.

Og ja USA er ikke uskyldig, men der er stadigt stor forskel på overgrebene.

F.eks. kan folk her på siden kritisere USA, men som der nu rapporteres, er det mere end tvivlsomt om man kan fortsætte med at kritisere Kina uden konsekvenser.

Derfor skal vi byde Kina panden og som nævnt ikke smide penge efter dem mere.

Vi skal også hente vores industri tilbage.

Det er ikke godt, at en hvilken som helst stormagt har uindskrænket kontrol over andre landes produktion.

Mere kompliceret er det faktisk ikke.

Og så vil jeg mene at det er pinligt, at være så naivt, at tro at kapitalisme automatisk fører til demokrati.
Kapitalisme er et redskab, det kan uden problemer fungere uden demokrati.

Peter Beck-Lauritzen, Mikkel Bonde Stouby, Søren Fosberg, Bjørn Pedersen, Herdis Weins, Jørgen Larsen, Kent Bajer og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Flemming Jensen

Vi har ligget under for Kina i snart mange år.
Vi har sammenlignet Kina med Vesten og har set igennem fingrene , at vi har med et rædselsregime at gøre.
Vi har sågar ladet vores børn lære kinesisk og taget imod Pandaer i den syge sags tjeneste.
Vores magthavere må vågne op.
Det er som at være med i en meget dårlig film, desværre er det virkeligheden der står og banker på

Peter Beck-Lauritzen, Jørgen Munksgaard, Inge Lehmann, Herdis Weins, Kim Houmøller og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Nej, dæmonisering, og dermed opildning til krigshetz mod Kina er ikke vejen frem. Øget symmetrisk dialog med Kina, baseret på gensidig respekt, er derimod et konstruktivt spor at forfølge.

Flemming Berger, Torben K L Jensen, Hanne Utoft, Palle Yndal-Olsen, jens christian jacobsen og Karsten Nielsen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Nej, dæmonisering, og dermed opildning til krigshetz mod Kina er ikke vejen frem""

Uanset hvad man siger eller skiver kan det ikke blive en dæmonisering af Kina.

Kina er et militærdiktatur af værste skuffe. Og alle HongKongs beboerre kan uden problemer være i de KInesiske fængsler. Med mindre KIna laver HongKong om til et stort fængsel.

Peter Beck-Lauritzen, Søren Fosberg, Jørgen Munksgaard, Bjørn Pedersen, Inge Lehmann, Herdis Weins og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Inge Lehmann

Jeg synes nu ikke, at Kina har vist sig modtagelig overfor symmetrisk dialog.

Om ikke andet synes jeg, at deres opførsel tyder på, at de føler sig bestyrket i deres diktatoriske opførsel, nu hvor de næsten har hele verdens produktion i deres hånd.

Jeg synes ikke, det er krigerisk dialog, at sige hertil og ikke længere. Man har lov til at sige fra, uden at det skal opfattes som en krigserklæring eller krigshetz.

Og jeg vil sige, hvis man ikke kan tåle, at se demonstranter i et sikkert land man besøger, er man en mimose af dimensioner og alt andet end parat til symmetrisk dialog og gensidig respekt.

Det er heller ikke en krigserklæring eller hetz, at anerkende at Kina stadigt er et brutalt diktatur og at de nu prøver at påtvinge verden deres vilje.

Bare fordi USA opfører sig som svin er Kina ikke lige pludselig en helgen. Man kan godt kritisere begge stater på en gang.

En kritik af en stat er ikke ensbetydende med ukritisk accept af den anden.

Jeg mener, at der er to hovedproduktionssteder, hvor der produceres chips, Kina og Taiwan.

Er der nogen der kan se problemet, hvis Kina skulle angribe Taiwan?

Ud over det er dumt, kun at have produktionen et sted i verden, alene pga sådan noget som corona vil en krigerisk overtagelse af Taiwan give rigtig store problemer.

Alene af de grunde er det rettidig omhu, at hente produktionen tilbage til Europa.

Derudover er det nemmere, at styre og være ansvarlig for egen co2-forurening.

Peter Beck-Lauritzen, Christian Larsen, Jørn Christensen, Tommy Clausen, Søren Fosberg, Bjørn Pedersen, Jørgen Larsen, Mogens Kjær og Ib Gram-Jensen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Er der nogen der kan se problemet, hvis Kina skulle angribe Taiwan?"

Det er en af grundene til at Kvanefjeld var interessant. Men der er andre steder i Grønland med næsten samme potentiale. Så nu skal vi "bare" have holdt kineserne ude af investeringer i Grønland på disse området

En 10 år gammel artikel om præcist dette.

https://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/gronlands-sjaeldne-jordarter-k...

Og en nyere fra 2 år siden
https://ing.dk/artikel/sjaeldne-jordarter-kan-blive-nyt-vaaben-handelskr...

Arne Albatros Olsen

CCP er den for tiden største kult i denne verden.

Den lider af udprægede kontrolpsykotiske tendenser parret
med i et iboende storhedsvanvid, som nu efterhånden
tydelige og tydelige ser dagens lys, efterhånden som rapporterne
om alskens trusler og intimidering løber ind i en lind strøm.

Kulten forsøger på alle måder at gøre Stalin kunsten efter, men med de afgørende
forskelle, at den er langt mere økonomisk velfunderet, og desuden har de mest
moderne overvågningsteknologi til sin rådelig.

Den skal stoppes, inden den forsager endnu mere skade rundt om på kloden.

Palle Yndal-Olsen
Karsten Nielsen, Per Dørup, Flemming Berger og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Hanne Utoft

Krigssnak på Information.dk.- hvor kommentariatet angiveligt er stærkt vidende om kinesiske forhold og kinesisk politik.

Om lidt kommer folkemordet mod uighurerne på tavlen; dette har Elbæk, som nærmest sad og fik vand i øjnene da en tidligere dansk ambassadeansat i Kine og Hongkong måtte fortælle ham at det hongkongske demokrati, som Uffe vil forsvare, aldrig har eksisteret, også kolporteret. Amerikanerne siger det, sagde Elbæk. Tragikomisk.

Tommy Clausen, Per Dørup, Flemming Berger og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Hanne Utoft

Kina

Søren Fosberg

Hanne Utoft: hvad er din kilde til hvad en tidligere ansat ved den danske ambassade har sagt om demokrati i Hong Kong ? Har du noget imod at oplyse det?

kjeld hougaard

Inge Lehmann: sig til USA at nu handler vi med Iran - se konsekvenserne!
siden: YEP! ”Viel Geschrei und wenig Wolle” – som bonden sagde da han klippede sin gris. Det ER en del af dansk kultur – fra Sveriges Corona strategi, til hvem Putin sætter i fængsel …listen kunne gøres uendelig. En dansker ved hvad der er bedst – for andre: store deklarationer og armbevægelser, forargelsen kender ingen grænser ”jeg bliver så oprørt, kan jeg få en påtår?”
Dansk kultur, med ”frihed, demokrati og menneskelige rettigheder”[som ikke omfatter retten til at være Taliban eller – i Danmark bo hvor eller gifte sig med hvem man vil].Den kultur er ganske ny: udviklet under de sidste 50 år. Kinas Confucius/legalist styreform er baseret på en 3000 årig kultur. Maoisten? Han må ha været kulturgardist i sin tid, og selvfølgelig modstander til det extroverte ”Deng-dynasti” der udvikledes efter Mao døde.

Hanne Utoft

Søren Fosberg, debatten på DR2 - april 2020.

Når man på 0.5 kan få folk til, at tro på en fake virus, så bliver det vel også kort proces, at få Kina black listet, nu er det trods alt ikke Kina som har invaderet mellemøsten, Kina har historisk ikke tradition for, at smide bomber her og der og alle vegne, de passer sig selv. Personligt vil jeg hellere følge kinesiske medier end vestlige medier som er blevet fuldstændig vanvittige.

Peter Beck-Lauritzen

Slem, slemmere og slemmest! - eller Adolf, Josef, Mao! De herrer tilskrives massemord i størrelsesordenen 25, 55 & 130 mill. mennesker. Så Mao vant titlen. Om USA samlet når op i klassementet, er tvivlsom, alt taget i betragtning. Men "engle" er de absolut ikke! Det undrer mig, når der er reportager fra Kina, at deres byer og livsstil til forveksling ligner amerikanernes, både med neon, fastfood og en "bette" minoritet af voldsomt rige kinesere. Ligeså den førte politik, ved hjælp af "tommeskruer/militær" og "stringe attached". Demokrati, tjah, svært at få øje på, mange steder.