Interview
Læsetid: 6 min.

Mellemøstforsker: »Det giver ikke længere mening at tale om en fredsproces i Israel-Palæstina-konflikten«

Den israelsk-palæstinensiske konflikt, som det internationale samfund har beskæftiget sig med i over et halvt århundrede, er ovre, og den nye konflikt handler ikke om statsløsninger, men alene om basale menneskerettigheder for palæstinenserne, mener forskeren Toufic Haddad
Palæstinensiske kvinder og børn overværer de israelske angreb i Gaza.

Palæstinensiske kvinder og børn overværer de israelske angreb i Gaza.

AA/ABACA

Udland
21. maj 2021

Opdatering:  Fredag den 21. maj kl. 02.00 lokal tid – klokken 01.00 dansk tid – trådte en våbenhvile i kraft i Gaza.

Det er på tide at erkende, hvad de fleste iagttagere i Mellemøsten har vidst i længere tid: Israel-Palæstina-konflikten, som vi kender den, er død. Det giver ikke længere mening at tale om en fredsproces. Der er ikke fundet nogen løsning på konflikten, tværtimod er uretfærdighed og diskriminering blevet så institutionaliseret og indgroet i det daglige liv, at den gamle diplomatiske ramme ikke kan tackle det længere.

Sådan siger Toufic Haddad, ph.d.-forsker ved Centre for Palestine Studies, University of London (SOAS), og forfatter til bogen Palestine Ltd.: Neoliberalism and Nationalism in the Occupied Territory.

»I årtier har det internationale samfund forvaltet konflikten ved hjælp af en ’gulerod og stok’-tilgang,« indleder Toufic Haddad samtalen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Christian De Coninck Lucas

Netanyahu er korrupt krigsforbryder, Israel's Dick Cheney.

John Andersen, Anders Graae, Jørgen Tryggestad, Bjarne Bisgaard Jensen, Erik Karlsen, Issa Chaaban, Holger Nielsen, Gert Romme og Elisabeth From anbefalede denne kommentar
Annette Chronstedt

Løgnen ( om israelernes demokrati-forklædte ret til overmagt ) er vel ved at blive så åbenlys i sin accelererende groteskhed, at den begynder at miste sin virkning. Er det ikke som om palæstinenserne nu i deres yderste afmagt pludselig begynder at kunne mærke hinanden gennem de tykke traumer inde i dem selv. Som om løgnen bag racismen ( overmennesket ) ikke skræmmer dem på samme måde mere, når den begynder at stå så ublu frem for enhver i al sin underliggende medmenneskelige foragt.
Slowmotionmordet på George Floyd sat på repeat.

John Andersen, Anders Graae, Anne-Marie Esmann, Jørgen Tryggestad, Pietro Cini, David Zennaro, Holger Nielsen, Elisabeth From og Søren Bro anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Jeg er helt enig. Det er blevet klart for mig for et par år siden, at det ikke længere er muligt at tænke på en 2-stats-løsning. Den ide var et kompromis, som ingen ville have i virkeligheden. Og det er heller ikke nogen løsning at Israel bare annekterer hele skidtet og tager ansvar for det, for det gør de alligevel ikke. Det har været eklatant at se, at mens Israel har vaccineret en stor del af sine egne borgere, så er palæstinenserne blevet ladt tilbage.

Jeg tror på strategien om en menneskerettighedskamp. Det er i hvert fald svært at se andre muligheder lige nu.

John Andersen, Steffen Gliese, Anne-Marie Esmann og Issa Chaaban anbefalede denne kommentar
Hanne Utoft

"»USA tror stadig, at Israel kan løse det militært, men det kan man jo ikke. Israel udvikler og bruger de mest moderne våben, men alligevel sender Hamas flere og flere raketter den anden vej.«"

Forkert; de kapitalkræfter som dirigerer amerikansk politik laver forretning på krig/konflikt, destabilisering o.a. - og de elitepolitikere, som eksekverer politikkerne, har som opgave at legitimere dét, som politikkerne indebærer. Fælles for kapitalkræfterne og elitepolitikerne er at man er indstillet på at leve med krige, konflikter og destabiliseringer - for ikke blot er de gevinstdrivende, de anses også for at være et uomgængeligt/naturligt træk ved menneskelig civilisation. Troen på at krig vil skabe fred er dermed begrænset; krige vil forandre på den strategiske situation. Fred er ikke en del af ambitionen.

John Andersen, Anders Graae, Anne-Marie Esmann, David Zennaro og Jørgen Tryggestad anbefalede denne kommentar
Hanne Utoft

"Jeg tror på strategien om en menneskerettighedskamp. Det er i hvert fald svært at se andre muligheder lige nu."

Jeg tror at palæstinenserne og de israelere, jøder og progressivt indstillede mennesker overalt på planeten med stor fordel kunne påbegynde en koordineret civil ulydighedskampagne, rettet mod amerikansk/israelsk politik i Mellemøsten. Massedemonstrationer, generalstrejker, blokader mod infrastruktur og handel, kritisk deltagelse i de offentlige samtaler, eksplicitte krav til parlamenter og regeringer m.m.

Og med krav om en genuin og tilbundsgående, deltagelsesorienteret, demokratisk freds- og forsoningsproces i regionen. En proces, som vil tage en hel del år og som de utallige, særdeles velorienterede og demokratisk funderede fredsforskere, vi heldigvis har til rådighed, skal bidrage væsentligt til.

Anders Graae, David Zennaro, Jørgen Tryggestad, Pietro Cini og Issa Chaaban anbefalede denne kommentar
Hanne Utoft

Nok så væsentligt; en sådan politisk massebevægelse skulle naturligvis også kritisere og modarbejde det højreorienterede og fundamentalistiske Hamas' krigsførsel mod det israelske civilsamfund.

Asiya Andersen, John Andersen, Steffen Gliese, Gunnar Sørensen, Kjeld Pedersen, David Zennaro og Per Christensen anbefalede denne kommentar