Republikansk borgerkrig
Læsetid: 6 min.

Mistillidsvotum mod partileder Liz Cheney viser, hvor tungt Trump sidder på Republikanerne

Nummer tre i republikanernes ledelse i Repræsentanternes Hus, Liz Cheney, står til at blive afsat onsdag, fordi hun har kritiseret Trump og stormløbet mod Kongressen. Men det interne opgør handler også om, hvorvidt Det Republikanske Parti skal være et arbejderparti
Liz Cheney tilhører en lille gruppe af republikanske toppolitikere, der afviser og fordømmer Trumps fortsatte påstand om, at Joe Bidens valgsejr skyldes »massiv valgsvindel«. Nu bliver hun formentlig fjernet fra partiledelsen.

Liz Cheney tilhører en lille gruppe af republikanske toppolitikere, der afviser og fordømmer Trumps fortsatte påstand om, at Joe Bidens valgsejr skyldes »massiv valgsvindel«. Nu bliver hun formentlig fjernet fra partiledelsen.

Kremlin Pool Photo via AP

Udland
12. maj 2021

Opdatering onsdag 15:30: Ifølge flere nyhedsmedier har republikanerne i Repræsentanternes Hus stemt for at fjerne Liz Cheney fra partiets ledelse.

Liz Cheney er en af de mest konservative republikanere i Kongressen. Datter af tidligere vicepræsident Dick Cheney og valgt i en af USA’s mest konservative delstater Wyoming.

Men onsdag bliver formentlig hendes sidste dag som medlem af partiets ledelse, når de republikanske medlemmer i Repræsentanternes Hus skal stemme om, hvorvidt de vil afsætte Cheney og indsætte Trump-tilhængeren Elise Stefanik på posten.

I februar blev et lignende mistillidsvotum fremsat mod Cheney i forbindelse med hendes kritik af præsident Trumps rolle i stormløbet på Kongressen i januar. Dengang vandt hun overbevisende. Sådan kommer det ikke til at gå denne gang.

Den republikanske mindretalsleder i Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy, har krævet Cheneys afgang og erklæret sin støtte til Stefanik.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Der findes vel i USA en form for konservative, der ikke grænser til sindsyge, man må jo håbe at Liz kan finde nok ligesindede til at starte et nyt parti.

Inge Lehmann, Gert Romme, Alvin Jensen, Espen Bøgh, Carsten Hansen, Gitte Loeyche, Danny Hedegaard og Mogens Kjær anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Præcis Søren Bro

Der er brug for republikanske udbrydere, til at opstille uafhængige kandidater, både til Kongressen og til Præsident embedet.
Ikke med det formål selv at blive valgt, men for at tiltrække så mange klassiske republikanske vælgere, at deres stemmer går til spilde.

Alene med det formål at holde det Demokratiske parti ved magten, så længe Trump har magten i det Republikanske parti.

Det bør være strategien for det mindretal, der har tabt kampen til Trump.

Mennesker der ikke ønsker sig en demokratisk kongres, og eller en demokratisk Præsident, men som ser det som det vigtigste at bidrage til at Trump aldrig igen bliver præsident.

Det er set før, at en eller anden uafhængig multimilliardær stillede op til præsident valget, for egne midler, tabte og afgjorde hvem der blev præsident af de 2 andre kandidater.

Det er der brug for igen!

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

uffe hellum, Inge Lehmann, Torben Bruhn Andersen, Gert Romme, Alvin Jensen, Peter Mikkelsen og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Resten af verden må håbe på at Liz Cheney på en eller anden måde får noget ud af sit offer.
Republikanerne er på vej et sted hen ingen kan forudsige konsekvenserne af.
Det er sjældent jeg udtrykker et håb for en republikaner, men her er det på sin plads.

Gert Romme, Alvin Jensen, Danny Hedegaard, Peter Mikkelsen og Søren Bro anbefalede denne kommentar

I New York Times minder Charles M. Blow os om hvorfor Liz Cheney er en af de mest modbydelige i amerikansk politik:

https://www.nytimes.com/2021/05/05/opinion/liz-cheney-republicans.html

Gustav Alexander

Hvorfor er informations læsere så pjatdet med Cheney, en republikaner, der advarer om at partiet ikke skal støtte arbejderklassen, men i stedet holde sig til at være virksomhedernes interessegruppe?

Hun er ikke pludselig blevet en respektabel republikaner, blot fordi hun ikke kan lide Trump. Det er en giftig "min fjendes fjende er min ven" attitude, som intet har at gøre blandt mennesker, der ønsker et mere demokratisk USA.

Eller måske skal man konkludere at informations læsere væmmes mere over forfejlet nationalisme, end gigantiske virksomheders tiltagende undertrykkelse. Det er da indebegrebet af småborgerlighed: Vi er vant til storkapitalen, men nationalisme skræmmer den velfriserede middelklasse! så hellere lade amerikanerne hensynke yderligere i kapitalsamfundets oligarki.

Det er historieløst at misforstå nationalismen som en større trussel end kapitalen. Hvorfor er middelklassens opinion fanget i 1930'erne? Og hvor er solidariteten med de svageste?

Hanne Utoft, Emil Davidsen, Jan Jensen og Niels østergård anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Gustav Alexander

Du forstår ikke hvad der skrives !!

Jeg, og sikkert de andre skribenter, skriver som vi gør fordi vi foretrækker et Republikansk parti hvor Trump ikke har magt; Så sandelig ikke fordi jeg/vi bryder os om partiet som sådan.

Det er ganske enkelt simpelt logik.

uffe hellum, Inge Lehmann, Torben Bruhn Andersen, Gert Romme, Alvin Jensen, Kim Houmøller, Danny Hedegaard og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

Carsten Hansen,

"Det er sjældent jeg udtrykker et håb for en republikaner, men her er det på sin plads."

Spørgsmålt er, Carsten, forstår du, hvad du selv skriver. Der er intet håb at finde hos en neoliberal krigshøg, alene fordi hun er mod Trump. Det er ikke en politisk kvalifikation at være mod Trump. Den kritiske observatør vil stadig kræve positive politiske visioner.

Søren Bro skriver ligeledes

"Der findes vel i USA en form for konservative, der ikke grænser til sindsyge, man må jo håbe at Liz kan finde nok ligesindede til at starte et nyt parti."

Man må vel forstå at populistisk nationalisme grænser til det sindsyge, hvorimod en gængs, krigselskende neoliberal åbenbart er noget mere sober af sindelag?

Begge jeres kommentarer er gode eksempler på, hvor galt det kan gå, når man stirrer sig blind på Trump som fjendefigur og derfor ikke ser truslen fra den liberalistiske/neokonservative højrefløj.

Hanne Utoft, Per Dørup, Emil Davidsen og Niels østergård anbefalede denne kommentar

næh, Gustav, vi er ganske klar over, at GOP i enhver afskygning er langt, langt til højre for Nye Borgerlige, men du har da ret i, at det kan være befriende at skifte det absurd sindsyge teater ud med noget der bare er vanvittigt. I øvrigt tror jeg ikke, at GOP ville eksistere som andet end en parentes, hvis ikke det lige var for stemme undertrykkelse, gerrymandering osv,. for mon ikke den gennemsnitlige menige amerikaner er ca. lige så normal som den danske ditto?

Inge Lehmann, Alvin Jensen og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Emil Davidsen

Gustav, det er Trump derangement syndrommet, eller "orange man bad". Tidligere senat leder, Mitch McConnell fangede det tidligt og udnyttede tidligt at Trump var så stor et blikfang at republikanerne i de første 3år fik masser af arbejdsro. At han så ikke fik stoppet klovnen mens legen var go' er så en anden sag. Informationen er CNN papegøje-snak mht amerikansk politik, så du kan springe mellemledet over og læse/se det direkte hvis du vil have det fra kilden. Fra tid til anden suppleret op med msnbc.
Der er sikkert flere der læse dette som "Trump-positiv" indstilling og det må de så om. Demokraterne har længe været deres egen største fjende og deres neurotiske fokus på identitetspolitik vil fortsætte med at gøre mere skade end gavn. Heldigvis, og til min egen store overraskelse, så har Biden overrasket positivt, omend min bar var sat lavt. Man kan håbe at dem der trækker i hans tråde har lært et par ting af Obamas fejltagelser.

Danny Hedegaard

Nu behøver vi ikke en akademisk udredning af potentialet i en uafhængig kandidat, for dette link er egentlig tilstrækkelig:

De 5 mest succesrige uafhængige præsidentkandidater i historien
https://www.greelane.com/da/humaniora/problemer/most-successful-independ...

En ny Ross Perot og Trump bliver aldrig præsident igen!

Vi behøver bare en milliardær, der er mere villig til at æde de skattestigninger han får med Biden og Demokraterne, end han er interesseret i at beholde de skattelettelser han fik under Trump.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Carsten Hansen, Jan Damskier og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Torben Pedersen

Når L.C. og ligesindede begynder at lyde som fornuftens stemme på den amerikanske højerefløj, så er vi derude, hvor det nuværende GOP minder mere og mere om Nordkorea i sin partiopbygning og persondyrkelse.
Hvordan kan et parti gå så sindssygt ud af en tangent på bare 4 år?
Set med mine øjne kan jeg blot håbe på at den amerikanske højrefløj spaltes i atomer og gør sig selv ukampdygtig i årtier.

Danny Hedegaard, uffe hellum, Inge Lehmann og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Et andet lands partipolitik vil jeg ikke blande mig i, men jeg har bemærket meningsmålingerne omkring Chauvin-sagen. Republikanske vælgere var delt i tre ca. lige store grupper i forhold til domfældelsen: mod, for og vidste ikke. I den amerikanske befolkning som helhed er der omkring 3/4 flertal for dommen.

I mediedækningen af retssagen var der én hovedtendens på tværs af politiske skillelinjer. Jurister med speciale på anklagersiden mente, at anklagerne havde en god sag; jurister med speciale på forsvarssiden mente det modsatte.

Studieværterne forsøgte at lave en rimelig balance mellem dem. Det var sikkert velment, men kunne sommetider tage sig lidt ubehjælpsomt ud. For eksempel blev det påpeget, at anklageren ikke havde fjernet den "tvivl", som kom af, at der kendes eksempler (godt nok ikke mange) på, at folk har overlevet hjertestop i over ti minutter, mens Chauvins fortsatte siddeøvelse, efter at pulsstop var konstateret, "kun" varede yderligere tre minutter.

I vist nok alle kendte tilfælde med sen genoplivning har der enten været omgående og konstant hjertemassage; eller der har (i meget få tilfælde) været tale om nedsænkning i køligt vand, der tillod vedkommende at gå i en slags dvalestilstand. Ingen af delene var relevante i Chauvin-sagen.

Efter juryens kendelse sagde en forsvarsjurist på fjernsynet, at hvis Chauvin anerkendte sin brøde, ville han som førstegangsdømt kunne håbe på en forholdsvis mild straffeudmåling. I stedet kræver Chauvin, at sagen skal gå om. Dommeren har svaret med at opregne en række grunde til eventuel maksimal domslængde.

Ete Forchhammer

Samme spil på begge sider af Atlanten: nogle få garvede partimedlemmer går mod strømmen, mens tilskuerne holder vejret og håber det lykkes at vende strømmen. I H.C. Andersens fædreland burde det jo være muligt... men om det sker? Fædrelande har mange mødre og fædre, og mange børn der ikke kender, eller vil kendes ved, deres ophav.

Henning Egholk

Når en løgn gentages tilstrækkelig mange gange så bliver den til en mytisk
sandhed. Og det har Trump så formået! Samtidig har han kronet sig selv som Konge i det Republikanske parti. Åbenbart er der ingen andre kandidater som tør stå frem og vinde opbakning(?) Liz Cheney bliver så udrenset af ledelsen fordi hun netop ikke har købt løgnen. Det er jo næsten som i Kinas ledelse, enten er du for linien eller du bliver udrenset! Rystende. Sammenholdt med at ufattelig mange borgere i USA tror på løgnen om valgsvindel. Demokratiet er efter min mening truet så hvis ikke Kongen bliver væltet så starter showet op igen om mindre end 4 år.

Carsten Hansen, Danny Hedegaard og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Det er som om om nogen ikke har forstået det gamle mundheld om "Pest og kolera".

Trump er ødelæggende for ethvert samarbejde globalt set. Cheney er blot en konservativ burgøjser de fleste europæere ikke ønsker at se som en politiker med indflydelse.