Essay
Læsetid: 22 min.

Modi sagde, han havde besejret corona, men krisen i Indien er en »forbrydelse mod menneskeheden«, siger stjerneforfatter

Dybden og rækkevidden af traumer, kaos og især den uværdige behandling, som inderne udsættes for under landets coronakrise, trodser enhver beskrivelse – men premierminister Modi så helst, at vi gik i døden uden at beklage os, skriver Arundhati Roy i et essay

Arundhati Roy er uddannet arkitekt, og har bl.a. vundet Bookerprisen for hendes roman De små tings Gud.

Udland
5. maj 2021

Under valgkampen i delstaten Uttar Pradesh i 2017 så Indiens premierminister, Narendra Modi, sit snit til at piske en allerede ond stemning op til nye højder.

Fra sin talerstol beskyldte han delstatsregeringen – som blev ledet af oppositionspartiet – for at lefle for den muslimske vælgerbefolkning ved at bruge flere penge på muslimske gravpladser (kabristans) end på hinduistiske kremeringspladser (shamshans).

I sin vanligt hånlige og brovtende stil, hvor stemmen knækker over i falset, når han afleverer giftigheder, hidsede Modi forsamlingen op: »Hvis en landsby skal anlægge en ny kabristan, så byg også en ny shamshan,« tordnede han.

»Shamshan! Shamshan!«, kom det takfast fra den tryllebundne, tilbedende menneskemængde.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Michael Gudnæs

En deprimerende og ildevarslende fremstilling. Men hvor skriver hun dog godt!

Jan Damskier, John Andersen, Alvin Jensen, ingemaje lange, Poul Erik Riis, Birgitte Johansen, Jes Kiil, Jens Garde, Tina Peirano og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er fuldstændig tragisk hvad der er sket i Indien, og hvad der er værre, det burde have været forebygget.

I stedet har endnu en populistisk leder kørt sin egen nation i smadder.

Arne Albatros Olsen, Alvin Jensen, Kim Houmøller, Birgitte Johansen og Jens Garde anbefalede denne kommentar
Anne Katrine G. Gelting

God artikel men bør information ikke lave en disclaimer da samme forfatter har skrevet samme artikel i the guardian:

https://www.theguardian.com/news/2021/apr/28/crime-against-humanity-arun...

John Andersen, Ruth Sørensen og Per Christensen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Overbefolket og underudviklet. Et (dysfunktionelt) samfund der ikke er et samfund, men hvor man opdeler mennesker i kaster, der alene har til hensigt at undertrykke og tildele privilegier allerede fra fødslen. Alene for at få så stor en del af kagen som muligt, til sig selv og sine efterkommere, og som stadig flere skal have en lille del af. Jeg er meget forbavset over at det ikke langt tidligere er gået galt.

Tomas Povlsen

Jeg har boet i Indien, og der var ufatteligt meget lidelse og fattigdom også før corona. Forfatteren som hende tilhører overklassen, og de har generelt meget lidt føling med det store flertal af befolkningen. Det virker som om, at hun med corona nu har fået en ny vinkel at angribe en politisk modstander, og ikke at hun rent faktisk går så meget op i hvordan befolkningen har det, for så kunne have sagt fra for længe, længe siden

Kenneth Jacobsen

Jacob, jeg tror ikke, at det er vejen til forståelse at sætte kastesystemet ind i en vestlig klassetænkning. Det indiske kastesystem er just et samfundssystem, som, trods alle indbyggede og ubestridelige uretfærdigheder, fungerer og sørger for en orden, uden hvilken kun guderne må vide, hvordan dette megasamfund ville overleve. Jeg er ikke dets advokat eller fortaler, det er blot en konstatering. For dem på bunden er det et onde, og for dem på toppen en gevinst - men det er altså et religiøst funderet, ikke et økonomisk funderet samfundssystem - og dét er dog en forskel. Således er det simpelthen ikke korrekt, at kastesystemet eksisterer for at nogle kan skrabe til sig - det implicerer en økonomisk mobilitet indenfor kasterne, som i sagens natur ikke findes. At højkaster holder alle lavkaster på plads, kunne man måske se gennem en økonomisk optik, men det ville være en noget reduceret forståelsesramme. I det hele taget tror jeg, at vi vesterlændinge skal være varsomme med at dømme det indiske samfund gennem egne briller (selvom jeg selv gerne fordømmer den nuværende BJP-regering) - der er ikke alene tale om en anden kultur, men en anden civilisation - med rødder der ofte er dybere end vi fatter - og modsat vore egne tilsvarende har vi lissom ikke rigtigt været med på turen, men står udenfor og kikker ind (når vi overhovedet gør det). God vind, Jacob - det var bare mine upolemiske tanker i anledning af mit indlæg.

Niels Ivar Larsen

Jo, denne artikel har også stået i Guardian.

Vi har imidlertid fået rettighederne til den uden om Guardian, nemlig ved direkte henvendelse til Roys agent. Derfor er Guardian ikke krediteret denne gang - det gør vi selvfølgelig, hvis rettighederne er Guardians.

Tina Peirano, Alvin Jensen, ingemaje lange og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

"Tragedien er, at i dette voldsomt fattige land bliver 78 procent af sundhedsvæsenet i byområderne og 71 procent i landdistrikterne nu drevet af den private sektor ifølge en Lancet-undersøgelse fra 2016. Samtidig bliver ressourcer fra den offentlige sektor systematisk kanaliseret over i den private sektor gennem en forbindelse af korrupte administratorer og læger, korrupte henvisningspraksisser og forsikringssvindel.

Sundhedspleje er en grundlæggende ret. Men den private sektor tager ikke hensyn til sultende, syge, døende mennesker, der ikke har penge. Den massive privatisering af Indiens sundhedsvæsen er en forbrydelse. Det er ikke ’systemet’, der er kollapset. Regeringen har fejlet."

Måske er dette endnu et eksempel på hvad privatiseringer i sundhedssektoren koster i menneskeliv? Den neoliberale økonomiske lære om at markedet og private aktører altid vil være et offentligt system overlegent, virker til at have meget lidt evidens bag sig. Det er da i hvert fald en lære jeg tænker man kan drage, eller hvad?