Baggrund
Læsetid: 5 min.

Myanmar har rundet 100 dage siden kuppet, men militæret har undervurderet modstanden

Tirsdag var det 100 dage siden, militærjuntaen i Myanmar afsatte landets leder Aung San Suu Kyi efter et halvt årtis demokratisk eksperiment. Befolkningen markerede dagen med nye demonstrationer mod militæret. Men pludselig er Aung San Suu Kyis status som ikon på demokrati også udfordret, forklarer Myanmar-ekspert Elliott Prasse-Freeman
Selv hvis en hel nation er parat til at stå op i trods mod deres plageånder, så kan militæret være villige til at myrde hver eneste en. Det er, hvad Myanmars befolkning står over for lige nu, siger ekspert.

Selv hvis en hel nation er parat til at stå op i trods mod deres plageånder, så kan militæret være villige til at myrde hver eneste en. Det er, hvad Myanmars befolkning står over for lige nu, siger ekspert.

STR

Udland
14. maj 2021

Elliott Prasse-Freeman har udgivet forskningsartikler og en antologi om Myanmars vaklende færd mod en slags demokrati. Så han vidste godt, at situationen i landet var alt andet end stabil. Alligevel havde antropologen – der er ansat på National University of Singapore med speciale i Myanmar – overhovedet ikke set det komme, at militæret ville gennemføre et kup, sådan som det skete 1. februar 2021.

»Jeg var paf. Folk fra NLD (Aung San Suu Kyi’s parti, red.) har indimellem brugt truslen om et militærkup som undskyldning for ikke at presse mere på for reformer, men det har jeg altid opfattet som spil for galleriet. Det viste sig så at være en reel trussel,« erkender Elliott Prasse-Freeman.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her