Baggrund
Læsetid: 8 min.

Myanmars føderale hær er mere idé end virkelighed – men den kan ryste juntaen

Med annonceringen af en »folkets forsvarsstyrke« er væbnet kamp mod militærstyret nu en officiel del af bestræbelserne for Myanmars skyggeregering. Målet er at forene de mange fragmenterede modstandsgrupper og etniske militser, der er spredt ud over hele landet
Det er efter alt at dømme ikke realistisk at vinde over militærstyret. Derfor må målet i stedet være at bringe generalerne i en situation, hvor de må forhandle. Lige nu forsøger skyggeregeringen at samle sig til modstand. På billedet er det en demonstration mod militærstyret i Myanmars næststørste by, Mandalay.

Det er efter alt at dømme ikke realistisk at vinde over militærstyret. Derfor må målet i stedet være at bringe generalerne i en situation, hvor de må forhandle. Lige nu forsøger skyggeregeringen at samle sig til modstand. På billedet er det en demonstration mod militærstyret i Myanmars næststørste by, Mandalay.

Ritzau

Udland
21. maj 2021

Optagelserne er slørede, men budskabet er ikke til at tage fejl af. Soldaternes troskabsed bliver råbt ud.

»Vi bekræfter, at vi er villige til at lade livet for etableringen af Myanmars Føderale Union!«.

Videoen blev sidste uge delt på sociale medier af skyggeregeringen National Unity Government of Myanmar (NUG) for at markere oprettelsen af en såkaldt folkets forsvarsstyrke. Styrken er udset til at være første skridt på vej mod en føderal hær og har som opdrag at beskytte civilbefolkningen.

Fjenden er Myanmars eget militær og de generaler, der første februar kuppede sig til magten. Lige siden har landet været lammet i et kaos af oprør, strejker og sammenstød, hvor militæret har dræbt flere end 700 personer. Myanmars befolkning bliver tvunget til at forsvare sig selv. Dem, der skulle beskytte indbyggerne, slår dem nu ihjel, lyder begrundelsen fra NUG. 100 dage efter kuppet befinder Myanmars økonomi sig på randen af kollaps.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her