Analyse
Læsetid: 4 min.

Et omvalg i lille Hartlepool sætter en streg under Labours store krise

Efter et pinligt nederlag i en historisk Labour-kreds langer partiets venstrefløj, Corbyns gamle fodfolk, ud efter den nye leder, Keir Starmer. Diskussionen om Corbyns eftermæle er igen til debat, og der tegner sig igen en fløjkrig hos de britiske socialdemokrater
Mandatet i den lille, nordengelske by Hartlepool var på omvalg, fordi kredsens hidtidige Labour-parlamentariker tidligere i år måtte trække sig som følge af en #MeToo-sag. Bestemt ikke en situationen, den nye Labour-leder havde bedt om, skriver Mathias Sindberg i sin analyse

Mandatet i den lille, nordengelske by Hartlepool var på omvalg, fordi kredsens hidtidige Labour-parlamentariker tidligere i år måtte trække sig som følge af en #MeToo-sag. Bestemt ikke en situationen, den nye Labour-leder havde bedt om, skriver Mathias Sindberg i sin analyse

Ben Cawthra/Ritzau Scanpix

Udland
8. maj 2021

Labours knusende nederlag ved valget i december 2019 blev først og fremmest udlagt som Jeremy Corbyn og venstrefløjens fiasko. Resultatet havde vist, at fremtiden for de britiske socialdemokrater ikke var at skrue tiden tilbage til mere socialistiske tider før Tony Blairs New Labour-revolution i 1990’erne. Kort efter valget erklærede Tony Blair selv, at »den yderste venstrefløjs overtagelse af Labour havde forvandlet partiet til en glorificeret protestbevægelse med kultiske træk, som var fuldstændig ude af stand til at præsentere et troværdigt regeringsalternativ«.

I efterdønningerne af Corbyns nederlag valgte Labour den moderat venstreorienterede Keir Starmer som ny leder. Hverken Corby-fløjen eller Blair-fløjens foretrukne kandidat, men kompromisets mand, som lovede at holde fast i kernen af Corbyns økonomiske politik, men præsentere partiet som et »kompetent« og »valgbart« alternativ til de konservative.

I denne uge skulle Keir Starmer så for første gang demonstrere sin valgbarhed. Mandatet i den lille, nordengelske by Hartlepool var på omvalg, fordi kredsens hidtidige Labour-parlamentariker tidligere i år måtte trække sig som følge af en #MeToo-sag. Bestemt ikke en situationen, den nye Labour-leder havde bedt om. Som The Guardian konstaterede op til valget ville »alt andet end en sejr være en katastrofe for Keir Starmer«.

Hartlepool er nemlig en gammel, nordengelsk arbejderby af den slags, hvor Labour for ikke så mange år siden formentlig kunne have opstillet en syvårig og have vundet alligevel. Siden kredsen blev etableret i 1974 har Labour vundet hver eneste gang. Men den røde mur – en klynge af valgkredse i de tidligere industriområder nordpå, som førhen blev regnet for sikre Labour-mandater – er begyndt at slå revner. Når Hartlepool ikke som mange andre nordengelske kredse blev konservativt allerede i 2019, skyldes det ikke mindst, at The Brexit Party tog 25 procent af stemmerne – primært fra de konservative.

Men i denne uge indtraf katastrofen for Starmer. Til trods for at Labour havde kastet penge efter valgkampen, som faldt lige i halen på en meget omtalt sag om, at Boris Johnson har fået renoveret sin lejlighed for offentlige penge, fik den konservative kandidat dobbelt så mange stemmer. Labours venstrefløj har straks påpeget, at partiet vandt Hartlepool to gange under Corbyn. Underforstået: Resultatet viser, at det var forhastet og forkert at placere hele ansvaret for nederlaget i 2019 hos Corbyn og venstrefløjen.

»Vi er nødt til at være endnu mere radikale, end vi var i december 2019, fordi de problemer, folk står over for, er endnu mere alvorlige nu,« siger Corbyns gamle løjtnant, John McDonnell. Fra partiets højrefløj lyder den modsatte reaktion. Nederlaget skyldes, at Keir Starmer ikke tager tilstrækkelig afstand fra Corbyns linje.

»Vi er nødt til at forstå omfanget af den forandring, vores parti har brug for, og vi står 100 procent bag Keir Starmer,« skriver Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock fra partiets højrefløj, på Twitter.

Kedelige Keir

Mens repræsentanter fra begge partiers yderfløje altså står klar med håndfaste svar på partiets udfordringer, står Keir Starmer i en prekær situation. På landsplan viser meningsmålinger en stort set uændret opbakning til Labour. Fra 32 procent ved valget i 2019 til 35 procent i dag.

Foreløbig synes Starmers fortolkning af »kompetent« og »valgbar« at indebære at sige mindst muligt. Flere har kritiseret ham for ikke at fremlægge offensive ideer og politiske programmer.

»Som det ser ud lige nu, tilbyder Labour ikke nogen visioner overhovedet til vælgerne i det her land. Hvilken grund giver de vælgerne til at stemme på dem?« skriver venstrefløjskommentatoren Owen Jones på Twitter.

Keir Starmer selv har undskyldt sig med, at pandemien har gjort det svært for Labour at sætte dagsordenen. Skruer vi tiden et halvt år tilbage, lignede det ikke entydigt en dårlig strategi for Starmer at læne sig tilbage og signalere kompetence og ansvar, mens Boris Johnson kæmpede med Europas højeste smitte- og dødstal. Siden da har det succesfulde, britiske vaccinationsprogram tilsyneladende fået vælgerne til igen at åbne armene for det konservative parti.

Labour står tilsyneladende i samme, pauvre situation som umiddelbart efter valget i 2019. Højrefløjen råber den tredje vej, venstrefløjen råber socialisme, og i midten står Keir Starmer som en iltfattig mellemvare og taler om »ansvarlighed«.

Valget i Hartlepool har efterladt et billede af et splittet, britisk arbejderparti, som til trods for at de konservative har håndteret pandemien udpræget ringe, og Boris Johnson trækker et spor af skandaler efter sig, er meget langt fra regeringsmagten.

Som en af lederne i Blairs New Labour, Peter Mandelson, påpegede efter torsdagens nederlag, har Labour ikke vundet et nationalt valg i 16 år:

»De seneste 11 valg forløb sådan her: Tabt, tabt, tabt, tabt, Blair, Blair, Blair, tabt, tabt, tabt, tabt.«

I en tidligere version af denne artikel fremgik det, at Stephen Kinnock var Helle Thornings-Schmidts eksmand. Det er ikke korrekt, idet de fortsat er gift. Information beklager fejlen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Reynolds

“Helle Thorning-Schmidts eksmand”....,,det må da være Breaking News?